LSH010 Interviews

We zijn ontzettend trots op onze LSH010 Community. Daarom delen we graag verhalen van de innovatieve Life Science & Health bedrijven uit Rotterdam. Maak kennis met enkele van onze ondernemers:

Maheep Gupta & Freek Teunen – De Virtuele verzorger

Mevrouw rekt zich uit in bed, teskt: introducing Zodd

Ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen met behulp van een smart speaker. Dat is het doel van de Virtuele verzorger. Bedenkers Maheep Gupta en Freek Teunen ontvingen eind vorig jaar het volledige aangevraagde subsidiebedrag van Citylab010. Ze vertellen meer over hun oplossing.

 • Lees hier het volledige interview met Maheep Gupta & Freek Teunen.

Jan Pons – Rotterdam eHealth Agenda

Portretfoto Jan Pons

De technologische mogelijkheden in de zorg zijn bijna eindeloos, evenals de subsidiemogelijkheden voor deze eHealth-toepassingen. Tijdens de Rotterdamse digitale eHealth safari op donderdag 11 februari werd besproken hoe partijen beter kunnen samenwerken op weg naar eHealth voor iedere Rotterdammer. De Rotterdam eHealth Agenda (ReHA) speelt een centrale, coördinerende rol in dat proces. ‘Partijen met elkaar verbinden, dat is onze missie,’ zegt projectleider Jan Pons.

 • Lees hier het volledige interview met Jan Pons.

Douwe Jippes – Healthy.Capitalportretfoto Douwe Jippes

Healthy.Capital is een investeringsfonds die investeert in jonge, veelbelovende Nederlandse ondernemingen die zich met innovatieve oplossingen richten op digital health. ‘We staan pas aan het begin van een digitale transformatie in de gezondheidszorg,’ zegt medeoprichter en managing partner Douwe Jippes.

 • Lees hier het volledige interview met Douwe Jippes.

Tessa Souhoka & Hanneke van West – Scolioscoop

Scolioscoop, een driehoekig ‘kartonnetje’, met onderaan in het midden een kleine uitsparing voor de ruggenwervel

Twee tot vier procent van de bevolking heeft een vorm van scoliose, een vergroeiing van de rug. Deze aandoening ontstaat vaak zonder klachten. Wanneer het te laat ontdekt wordt, is een risicovolle operatie vaak de enige mogelijkheid. Scolioscoop moet ervoor gaan zorgen dat ouders thuis vroegtijdig scoliose kunnen detecteren bij hun kind. ‘Ons doel is dat geen enkel kind hieraan nog geopereerd hoeft te worden,’ zegt healthcare designer Tessa Souhoka.

 • Lees hier het volledige interview met Tessa Souhoka & Hanneke van West.

Michiel Kuijpers & Daan Lamens – Euronitrile

Plastic afval in de oceaan

Michiel Kuijpers en Daan Lamens studeerden ooit samen Rechten. Inmiddels ontwikkelen ze met hun bedrijf Euronitrile een biodegradeerbare medische wegwerphandschoen. Die moet – eerst in Rotterdam, maar daarna wereldwijd – voor enorme CO2-reductie gaan zorgen. De subsidie van Citylab010 die ze in november ontvingen, geeft hen weer een extra duwtje in de rug.

 • Lees hier het volledige interview met Michiel Kuijpers & Daan Lamens.

Hendrik-Jan Martens – De KoersKaart Fit in de Nacht

Medewerkers Erasmus MC spelenderwijs fitter tijdens nachtdiensten

Een zorginnovatie hoeft lang niet altijd technologisch hoogstaand te zijn. Het kan ook gaan om een sociale innovatie. Een goed voorbeeld hiervan is de KoersKaart Fit in de Nacht, een ‘serious game’ die ervoor zorgt dat medewerkers van het Erasmus MC fitter en vitaler hun nachtdiensten kunnen draaien.

 • Lees hier het volledige interview met Hendrik-Jan Martens.

Timothy Singowikromo – Erasmus MC-Sophia

thimothy

Een 3D-scanner die van buiten de couveuse de groei meet van een te vroeg geboren baby. De internationale medische wetenschap volgt met argusogen hoe voormalig student Elektrotechniek Timothy Singowikromo (27) vanuit het Erasmus MC-Sophia werkt aan deze innovatie. ‘Hiermee verminderen we niet alleen de stress bij het kindje, maar ook bij de ouders en verpleegkundigen.’

 • Lees hier het volledige interview met Timothy Singowikromo.

Lonneke Baas – InnovationQuarter

Lonneke Baas portretfoto

Wie als starter een Life Sciences & Health-innovatie op de markt wil krijgen, kan niet zonder fondsen of subsidies. InnovationQuarter helpt bedrijven bij innoveren en investeren, zodat ze verder kunnen groeien. ‘Er is voldoende geld beschikbaar, maar het is soms flink zoeken naar het juiste geld,’ zegt Senior Business Developer Life Sciences & Health Lonneke Baas.

 • Lees hier het volledige interview met Lonneke Baas.

Nathalie Popken & Carola Goosens – Zorginnovaties010

Nathalie Popken en Carola Goosens op de foto bij het water.

Dagelijks ontstaan binnen de zorg innovatieve ideeën. Maar een innovatie succesvol op de markt brengen, is een ander verhaal. Het programma Zorginnovaties010 helpt ondernemers en ideeën verder. ‘We hebben inmiddels een mooi trackrecord.’

 • Lees hier het volledige interview met Nathalie Popken & Carola Goosens.

Jasper Evers – Holland US Bridge (HUB)

Holland US Bridge helpt bedrijven bij de ‘grote oversteek’

Wie internationaal succesvol wil zijn op het gebied van life sciences & health, moet in Amerika zijn. Maar hoe pak je de grote oversteek aan? Het programma Holland United States Bridge is erop gericht om Nederlandse life sciences-bedrijven succesvol toegang te geven tot de Amerikaanse kapitaal- en zorgmarkt.

 • Lees hier het volledige interview met Jasper Evers.

Robert Barnhoorn – Spark Design & Innovation

foto van robert

Van zorgrobot Lea tot medische spatbrillen. En van een koelcontainertje voor medicijnen tot een hechttool voor chirurgen. Bij Spark Design & Innovation, gevestigd in het Merwe-Vierhavengebied, rolt de ene na de andere innovatie voor de wereldwijde gezondheidszorg van de band. ‘Wij maken producten die écht betekenisvol zijn voor de eindgebruiker.’

 • Lees hier het volledige interview met Robert Barnhoorn.

Prof. dr. Solko Schalm – TherapySelector

Solko TherapySelector borrel juli 2020

Binnen één minuut de best passende behandeling kiezen voor een patiënt. Voor alle artsen in Nederland wordt dit in de toekomst mogelijk. Dat is althans de droom van de gerenommeerde leverarts prof. dr. Solko Schalm, onder wiens leiding momenteel in Rotterdam de TherapySelector wordt ontwikkeld.

 • Lees hier het volledige interview met Solko Schalm.

Yin Liu – TCI Biotech

Yin Liu portretfoto

TCI Biotech is in Azië een gerenommeerd beursgenoteerd bedrijf. Nu wil de original design manufacturer (ODM) van functionele voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten ook Europa veroveren. Het eerste Europese kantoor werd begin 2020 geopend in Rotterdam.

 • Lees hier het volledige interview met Yin Liu.

Alexandre Motta & Paul Oranje & Varsha Thakoersing – Imcomet

Verschillende doktoren in kantoor/magazijn ruimte van ziekenhuis.

Vanuit de Erasmus Incubator in de Rotterdam Science Tower werkt Imcomet in rap tempo aan een revolutionaire manier om (huid)kanker te bestrijden. De start-up voelt zich van alle kanten gesteund door zowel overheid als bedrijfsleven. ‘Ongelofelijk wat je via netwerksessies kunt bereiken.’

 • Lees hier het volledige interview met Alexandre Motta & Paul Oranje & Varsha Thakoersing.

Zakia Guernina – Hogeschool Rotterdam

Foto van een mevrouw

Zakia Guernina trad een kleine twee jaar geleden toe tot het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam. Vanaf het begin maakt ze zich sterk voor een betere afstemming tussen opleidingsaanbod en -inhoud en de arbeidsmarktbehoefte. ‘De scheidslijn tussen onderwijs en bedrijfsleven moet verder opgeheven worden.’

 • Lees hier het volledige interview met Zakia Guernina.

Louise de Wijk – 1 Minuut

Meneer helpt mevrouw

De vraag naar de communicatie-app Genzõ met Smart Glasses van het Rotterdamse 1Minuut is geëxplodeerd sinds het uitbreken van de coronacrisis. In binnen- én buitenland. ‘Het nieuwe normaal? Deskundigheid op afstand.’

 • Lees hier het volledige interview met Louise de Wijk.

Sjoerd van Berkel & Simon Hamer – Fit For Me

twee mannen

Voedingssupplementen voor mensen die een vermageringsoperatie hebben ondergaan. Het is een niche binnen een niche, maar het Rotterdamse bedrijf Fit For Me is in dat segment wel mooi wereldwijd marktleider. Met een op maat gemaakte tablet verandert het structureel levens én ontlast het de druk op de gezondheidszorg. Een avontuur dat begon op een Rotterdamse studentenkamer.

 • Lees hier het volledige interview met Sjoerd van Berkel & Simon Hamer.

Corien Staels – Wheelair

Wheelair vestigde zich in februari in de regio Rotterdam. Van hieruit strijdt het Schotse med-techbedrijf, dat revolutionaire koelingssystemen voor rolstoelen maakt, voor snellere innovaties in de rolstoelmarkt en voor het vergoeden van preventie. ‘Rotterdam paste op alle fronten het beste bij ons bedrijf.’

 • Lees hier het volledige interview met Corien Staels.

Harald Verloop – Alphatron Medical

Het Rotterdamse Alphatron Medical levert het portaal waarmee alle ziekenhuizen in Nederland nog komende zomer veilig en snel radiologiebeelden en -verslagen online kunnen uitwisselen. Een doorbraak, en niet alleen omdat er zo eindelijk een einde komt aan de eindeloze stroom dvd’s tussen zorginstellingen.

 • Lees hier het volledige interview met Harald Verloop.

LabHotel – Marc Schellekens

Het Rotterdamse LabHotel opende 1 mei een tweede locatie in het voormalig Unilevergebouw in Vlaardingen. Ook in de Rotterdam Science Tower volgt uitbreiding. Coronacrisis? Dat zou weleens een grote kans kunnen worden voor de aanbieder van tijdelijke labruimte.

 • Lees hier het volledige interview met Marc Schellekens.