Nieuws.

Samen beslissen; Ikazia start met keuzehulp dikke darm kanker

Nieuws

Het Oncologisch Centrum van het Ikazia Ziekenhuis is gestart met het gebruik van een digitale keuzehulp voor dikke darm kanker. Zo kunnen arts en patiënt ‘samen beslissen’. Vaak zijn er bij kanker meerdere behandelingen mogelijk. Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen die veel invloed kunnen hebben op het leven van patiënten. Ikazia vindt het belangrijk deze beslissingen samen met de patiënt te nemen. De keuzehulp helpt patiënten en zorgverleners daarbij.

Dotteren bracht een revolutie teweeg in de cardiologie

Prof. dr. Felix Zijlstra zag de interventiecardiologie veranderen, terwijl hij lange en hectische dagen maakte op de katherisatiekamer. Waar hij mensen met een hartinfarct vroeger slechts kon monitoren, redde hij later levens door verstopte vaten zo snel mogelijk te openen. ‘De momenten van een narrow escape blijven me altijd bij.’

Lees meer

Vouchers voor zorgtechnologiebedrijven met financieringsvraagstuk

Vanaf 1 september kunnen zorgtechnologiebedrijven uit Zuid-Holland gebruikmaken van Europese subsidiegelden via Kansen voor West. De vouchers vergoeden tot € 25.000 voor deelname aan een Investor Readiness Programma of tot € 10.000 voor extern advies. De vouchers zijn bedoeld om bedrijven te helpen hun technologische oplossing versneld toe te passen en op te schalen in de gezondheidszorg. Het innovatieprogramma ZorgTech helpt bedrijven bij deze regeling.

Lees meer

Lelie zorggroep helpt structureel meer cliënten dankzij VirtueleThuiszorg

Dankzij de inzet van een totaalpakket aan innovaties in de thuiszorg kan Lelie zorggroep structureel meer cliënten helpen per medewerker. Het aantal cliënten per voltijdbaan (fte) in de thuiszorg steeg van 5,66 in 2020 naar 6,34 in 2021. Dat betekent dat Lelie zorggroep 12 procent meer cliënten kan helpen per fte. Dat blijkt uit de nieuwste rapportage naar het succes van de inzet van VirtueleThuiszorg van de organisatie.

Lees meer

Lessen van 20 jaar Generation R

Het onderzoek Generation R naar de gezondheid en ontwikkeling van duizenden opgroeiende kinderen in Rotterdam bestaat 20 jaar. Hoogleraar Kindergeneeskunde en onderzoeksleider Vincent Jaddoe blikt terug en vooruit. ‘De eerste 1000 dagen in het leven zijn cruciaal voor de gezondheid.’

Lees meer

Onderzoekers: ‘Help ons om resistente bacterie te stoppen’

Onderzoekers van het Erasmus MC zoeken Rotterdammers die willen meehelpen om de resistente Pseudomonas-bacterie de wereld uit te krijgen. Door lichaamskweekjes te onderzoeken, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over deze bacterie die bezig is aan een wereldwijde opmars. De bacterie kan voor levensbedreigende infecties zorgen, vooral bij mensen met een zwakkere gezondheid.

Lees meer

Hiep hiep hoera! deRotterdamseZorg bestaat vandaag 10 jaar!

Al 10 jaar maakt deRotterdamsezorg, samen met de zorg- en onderwijsorganisaties, de arbeidsmarkt in de regio Rotterdam-Rijnmond sterk. Voor nu én in de toekomst!

Lees meer

Sander Dekker nieuw lid raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis per 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 treedt Sander Dekker aan als nieuwe bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis. Samen met bestuurder Wietske Vrijland vormt Dekker de raad van bestuur en gaat hij verder invulling geven aan de strategie en de ambities van het ziekenhuis. Daarbij is bewust gekozen voor collegiaal bestuur, waarin de twee bestuurders elkaar qua profiel en achtergronden goed aanvullen. Tot de komst van Dekker zal Jaap van den Heuvel ad interim lid blijven van de raad van bestuur.

Lees meer

LSH010 Interview: Het ERGO-onderzoek, de grootschalige Rotterdamse studie naar het voorkomen van dementie

De bekende uitdrukking zegt het al: voorkomen is beter dan genezen. Maar dat gebeurt veel te weinig, stelt Arfan Ikram, hoogleraar Epidemiologie aan de Erasmus Universiteit.
Met een grootschalig onderzoek naar de oorsprong van dementie en de ziekte van Alzheimer richt Arfan zich op preventie. “Er wordt op dit moment meer geïnvesteerd in genezen bij hoog-risico groepen dan voorkomen in de algemene bevolking.”

Lees meer

Herinrichting voorplein Maasstad Ziekenhuis/Zorgboulevard

Om de bereikbaarheid van het Maasstad ziekenhuis te verbeteren gaan we het voorplein herinrichten. Zo komt er een vaste parkeer- en laadplek voor de Maasstad-shuttle en er komt een rolstoelstalling. Om de Kiss & Ride voor iedereen toegankelijk te houden is parkeren en laden en lossen niet meer toegestaan. Als u straks langer op het voorplein verblijft, moet u bij de nieuwe slagbomen betalen. Iemand ophalen en wegbrengen blijft natuurlijk gratis!

Lees meer