Nieuws.

uitgelichte afbeelding

Registreer nu voor het LSH010 ontbijt op donderdag 16 september 2021

Nieuws

Op donderdagochtend 16 september vindt het 3e LSH010 ontbijt van het jaar plaats. Deze keer focussen we op een mooie innovatieve case over Diabeteszorg uit het Rotterdamse ecosysteem: MiGuide!

balance balls
Nieuws

Delirium eerder herkennen en beter behandelen met DeltaScan van Prolira

Een delirium komt vaker voor dan veel mensen, zelfs artsen, denken. Ook de gevolgen van deze acute geestelijke verwardheid worden geregeld onderschat. Daarom ontwikkelde de medisch-technologische startup Prolira een monitor die hersenactiviteit meet en AI gebruikt voor de detectie en monitoring van een delirium. ‘Vroegtijdige herkenning kan de behandeling bevorderen, de gevolgen verkleinen en de druk op de zorg verlagen’, zegt Suzanne Boon-van Dijk, geriater bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Binnen het ZorgTech-programma onderzoekt Prolira de toepasbaarheid van DeltaScan, zoals de monitor heet, specifiek op beginnende dementie.

Lees meer
Overzicht van hart registratie lijnen op hokjes papier
Nieuws

Hartritmestoornissen eerder ontdekt met Afi van Praxa Sense

Boezemfibrillatie is een veelvoorkomende hartritmestoornis die onder meer kan leiden tot een herseninfarct of TIA. Het is dan ook van levensbelang om boezemfibrillatie op tijd op te sporen. Maar dat is niet eenvoudig: symptomen blijven vaak uit of lijken onschuldig. Startup Praxa Sense uit Delft ontwikkelde daarom Afi, een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar apparaatje dat hartactiviteiten meet. Inclusief een app die metingen naar het e-healthsysteem van de arts stuurt, waarin AI-algoritmes een diagnose voorstellen. Het innovatieprogramma ZorgTech stelt Praxa Sense in staat de innovatie in ziekenhuizen te implementeren en valideren, en te onderzoeken of Afi inzetbaar is voor het tijdig opsporen van andere ziektes.

Lees meer
Twee meiden overleggen over business idea
Nieuws

Voucherronde social domein leidt tot nieuwe inzichten ZorgTech

Tot 30 juni konden zorgorganisaties en technologiebedrijven voor de derde maal een voucher aanvragen bij het innovatieprogramma ZorgTech. Het was de eerste keer dat specifiek gefocust werd op oplossingen voor het sociaal domein. Tien projectconsortia dienden succesvol een aanvraag in. In ieder consortium werken minimaal één zorgorganisatie, technologiebedrijf en gemeente samen. Uiterlijk 21 juli horen de consortia of zij subsidie krijgen. De focus op een gezamenlijke uitdaging leidde tot dusdanige resultaten dat dit een belangrijk uitgangspunt wordt in het vervolgprogramma.

Lees meer
Moeder met baby op haar borst
Nieuws

PATH lanceert documentaire om stigma roze wolk te doorbreken

De geboorte van een kind wordt bijna altijd gekoppeld aan blijdschap en een roze wolk. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een zwangerschap of een bevalling. Ongeveer 20% van de moeders die net een baby hebben gekregen, krijgt namelijk last van mentale problemen, waar nauwelijks over gepraat wordt.

Lees meer
Mevrouw kijkt op tablet
Nieuws

Bloeddrukcontroles en leefstijladvies op afstand vanuit het Maasstad Ziekenhuis

Na het succesvol op afstand controleren van patiënten die met het coronavirus in het Maasstad Ziekenhuis hebben gelegen, breidt het ziekenhuis thuismonitoring in de zorg voor patiënten verder uit.

Lees meer
Man en vrouw zitten thuis in de woonkamer aan tafel
Nieuws

Voorrang voor zorgpersoneel (in opleiding) voor een huurwoning

Rotterdam heeft een tekort aan mensen in de zorg, politieagenten en leraren. Wie in Rotterdam in een van deze beroepen werkt of wil werken, kan in aanmerking komen voor voorrang op een huurwoning in de stad. Zo willen we het voor deze groepen makkelijker maken om voor Rotterdam te kiezen. In vier proefprojecten met huurwoningen met verschillende huurprijzen kijken we of dit te realiseren is. Om in aanmerking te komen voor deze regeling gelden een aantal voorwaarden. Ook studenten van een opleiding voor één van deze beroepen kunnen in aanmerking komen.

Lees meer
persoon doet een handstand op het strand
Nieuws

DeRotterdamseZorg: nieuwsbrief 06-2021 / Vitaal de zomer in

Nu de meeste coronamaatregelen sinds afgelopen weekend er af zijn kunnen we hopelijk de coronaperiode achter ons laten. Hoe zijn wij, en met name de zorgprofessionals, de corona-periode door gekomen?  Hoe bleven ze fit & vitaal? Daar maakten we een online magazine over met praktijkverhalen over coaching voor zorgprofessionals in coronatijd. Ook deden we onderzoek naar de effectiviteit van de verschillende interventies. Je leest het allemaal in ons vorige week gelanceerde e-zine: Vitali-zine, Alles groeit met aandacht. Want zou het niet mooi zijn als alle zorgprofessionals fit & vitaal met plezier aan het werk zijn? In het toekomstbeeld dat wij schetsen in de 3Dprint, die we ook deze maand uitbrachten, laten we Fin zien. Fin is de zorgprofessional van de toekomst en is veranderkrachtig, zorgt goed voor zichzelf en leert en werkt met plezier. We werken nu al aan de zorgprofessional van de toekomst met opleidingstrajecten als de Health Innovation School Rotterdam en LEF! Meer hierover, en over andere activiteiten die de zorgarbeidsmarkt in onze regio versterken, lees je in deze nieuwsbrief.

Lees meer
De Subacute Zorgstraat is gevestigd in de Geriatrie poli van het Maasstad Ziekenhuis
Nieuws

Subacute Zorgstraat voor kwetsbare ouderen in het Maasstad Ziekenhuis

Kwetsbare oudere patiënten die in een crisissituatie dreigen te komen, kunnen vanaf nu terecht bij de Subacute Zorgstraat in het Maasstad Ziekenhuis. Deze samenwerking tussen Aafje, PIT 010 en de Geriatrie poli van het Maasstad Ziekenhuis heeft als doel kwetsbare ouderen langer in de thuissituatie te laten wonen. Door deze samenwerking kan een bezoek aan de Spoedeisende Hulp en opname in het ziekenhuis of het verpleeghuis zo lang mogelijk worden uitgesteld. 

Lees meer
Aan het werken op computer
Nieuws

RVO: Webinar over kansen in de Indiase sector 'digital health' - 6 juli 2021

Bent u ondernemer in de digitale gezondheidszorg en heeft u interesse in de Indiase markt? Ontdek uw kansen tijdens dit webinar op dinsdag 6 juli. RVO praat u bij over de nieuwste ontwikkelingen aan de hand van een nieuwe marktstudie.

Lees meer