3 MILJOEN VOOR 49 GOEDE IDEEËN VAN ROTTERDAMMERS

Stadsjury CityLab010 maakt winnaars 2021 bekend

De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. Dit jaar alweer voor de zevende keer. Circa 150 aanvragen zijn ingediend, waarvan 49 initiatieven door de vakkundige stadsjury van CityLab010 zijn uitgekozen. Deze plannenmakers ontvangen bij elkaar een startbudget van ruim €3 miljoen.

Wethouder Roos Vermeij: “Je struikelt in Rotterdam over de goede ideeën. Dat hebben we de afgelopen periode meer dan ooit gemerkt. De creativiteit waarmee Rotterdammers elkaar door deze tijd heen slepen is ongekend en hartverwarmend. Ook nu weer kwamen onze stadgenoten met mooie, vooruitstrevende initiatieven. Soms op het gebied van duurzaamheid, of voor een meer inclusieve stad. Om méér Rotterdammers toegang te geven tot de digitale wereld of om hen te helpen aan aan baan. Dankzij CityLab010 maken deze initiatiefnemers hun dromen waar, en helpen ze Rotterdam vooruit.”

Opvallend dit jaar is de grote hoeveelheid ingediende plannen met een duurzaam karakter. “Een mooie ontwikkeling”, vindt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Ruim de helft van de toegekende initiatieven dragen bij aan het groener maken, gezonder maken en het duurzamer maken van Rotterdam. Het doet me goed te zien dat zoveel Rotterdammers actief bezig zijn met het vormgeven van de stad van morgen”.

Winnaars

Ook dit jaar zijn er weer veel vernieuwende initiatieven ingediend, vaak met een actueel thema, op het vlak van digitalisering, duurzaamheid, werkgelegenheid en inclusie. Benieuwd naar alle plannen die een startbudget ontvangen? In het juryrapport 2021 staan alle 49 winnende initiatieven één voor één benoemd. Een greep uit de initiatieven in de Life Sciences and Health sector:

  • 010Nurse: 010NURSE is een digitaal platform dat een verbinding maakt tussen zorgexperts en verpleegkundigen. De verpleegkundigen hebben dankzij dit platform snel en eenvoudig toegang tot kennis die helpt bij het uitvoeren van hun werk.
  • Speaksee: Speaksee zorgt ervoor dat anderstaligen volwaardig kunnen meedoen in Rotterdam. Het is een innovatief systeem dat spraak omzet naar tekst in een groot aantal talen. Speaksee is in te zetten op publieke locaties in de stad, bijvoorbeeld de servicelocaties van de gemeente Rotterdam.
  • KinderCoPoli: De KinderCoPoli is een uniek combinatiespreekuur voor zieke kinderen. De kinderarts en de kinderfysiotherapeut zien de jonge patiënten tegelijkertijd, buiten het ziekenhuis. Ook trekken zij meer tijd uit voor een consult. De zorgprofessionals kijken niet alleen naar de klacht, maar ook naar leefstijlfactoren. Er is bovendien aandacht voor factoren die ook de latere gezondheid beïnvloeden, zoals beweging, ontspanning en voeding. Zo groeien kinderen op tot gezonde volwassenen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen in 2022

In 2022 komt er weer een nieuwe ronde, met nieuwe kansen voor initiatiefrijke Rotterdammers.  Zodra de aanmeldingstermijn opengaat wordt dat op de website en socials van de gemeente en van CityLab010 aangekondigd. Vermeij: “Heb jij een goed idee voor de stad? Meld je dan aan voor de nieuwe ronde van CityLab010 in 2022. Want in Rotterdam blijven we samen de schouders eronder zetten. In Rotterdam gaan we Sterker Door.”

Bekijk hier een filmpje met de wethouders Vermeij en Bonte en met de stadsjury over de CityLab010-editie van 2021. Voor alle informatie over de editie van 2021, klik hier.

Over CityLab010

Rotterdammers worden ieder jaar opgeroepen hun plan in te dienen bij CityLab010. De beste initiatieven die een positieve bijdrage leveren bij het mooier en beter maken van de stad krijgen een startbudget. CityLab010 ondersteunt niet alleen financieel, maar ook met kennis, coaching en een netwerk. Diverse partners zoals de Rabobank, Mazars en Erasmus Universiteit Rotterdam zijn hierbij betrokken. Alle plannen worden door een onafhankelijke stadsjury, bestaande uit 12 Rotterdammers, beoordeeld.

Bron: CityLab010
Datum: 2 december 2021