Twinn-portaal voor landelijk uitwisselen van radiologische beelden en verslagen

Alphatron Medical gaat het portaal leveren waarmee zorginstellingen in Nederland veilig en snel radiologiebeelden en -verslagen landelijk digitaal kunnen uitwisselen. In een later stadium kunnen beelden en verslagen ook gedeeld worden met patiënten. Het traject om hiervoor één centrale leverancier te selecteren, is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Het programma Twiin koos voor het Rotterdamse medische ICT-bedrijf als meest geschikte leverancier voor dit portaal.

Nu veel patiënten door de Coronacrisis door het hele land worden verplaatst van het ene naar het andere ziekenhuis, is nog duidelijker geworden dat één oplossing voor veilige en snelle beelduitwissing noodzakelijk is. . Door het gebruik van verschillende systemen in ziekenhuizen kost het zorgpersoneel extra tijd om informatie te delen. Ook worden nog regelmatig DVD’s rondgestuurd met relevante patiëntinformatie wat teveel tijd kost met het bijkomende risico dat ze kwijtraken. In 2019 is het project DVDexit gestart Het doel van DVDexit is de DVD de zorg uit te krijgen. Hiervoor moest een leverancier geselecteerd worden die een landelijk dekkend portaal kon leveren waar zorgverleners dagelijks mee kunnen werken. Na een intensief selectietraject heeft het programma Twiin gekozen voor het platform van Alphatron Medical.

Meer tijd en aandacht voor het leveren van patiëntenzorg

“We weten allemaal dat de patiëntenzorg momenteel onder nog grotere druk staat dan normaal”, zegt Manager Software Solutions Patrick Zondag van Alphatron Medical. “Met onze oplossing helpen we die druk te verminderen. Ons digitale platform is direct inzetbaar om op een eenvoudige, veilige en snelle manier relevante patiëntinformatie tussen zorginstellingen te delen. Zorgprofessionals worden hiermee ontlast en kunnen meer van hun waardevolle tijd en aandacht besteden aan hun kerntaak: het leveren van patiëntenzorg. We zijn er trots op dat we op dit moment en op deze manier zorgprofessionals in Nederland kunnen ondersteunen en een bijdrage kunnen leveren aan de verdere digitalisering en veilige gegevensoverdracht binnen de Nederlandse zorg.”

Maximale veiligheid en eenvoudig beheer

Het bestaande platform is door Alphatron speciaal ontworpen voor regelmatige overdracht van grote hoeveelheden gegevens met de garantie van maximale veiligheid en eenvoudig beheer. Alphatron levert met het platform de komende jaren een oplossing voor de vervanging van de DVD en daarmee een eerste stap naar landelijke beeldbeschikbaarheid.

Zorginstellingen kunnen het portaal van Alphatron Medical direct gebruiken voor het downloaden en uploaden van beelden en verslagen van en naar andere zorginstellingen via één landelijk adresboek. Daarnaast is het mogelijk om het eigen beeldmanagementsysteem (PACS) te koppelen om van hieruit snel en eenvoudig beelden en verslagen te delen. Zo wordt soepele samenwerking in de gezondheidszorg mogelijk en maakt het de weg vrij voor de best mogelijke zorg voor patiënten.

Over Alphatron Medical

Alphatron Medical Systems BV is een medisch ICT bedrijf met 60 medewerkers in Rotterdam. Alphatron levert al ruim 20 jaar oplossingen aan zorginstellingen op het snijvlak van ICT hard- en software. Met de focus op zorgprofessionals die soepel en prettig moeten kunnen werken in het complete zorgproces. Alphatron is actief op het gebied van beeldmanagementoplossingen voor de zorg: PACS, Healthcare Content Managementsystemen, Vendor Neutraal Archief en oplossingen voor uitwisseling van medische gegevens en data. Door slimme toepassing en integratie van hard- en software, ontwikkelen de specialisten van Alphatron samen met opdrachtgevers complete oplossingen binnen de zorg. Consultants zijn direct gekoppeld aan uitvoerbaarheid en haalbaarheid. Ze werken samen met de mensen in het ziekenhuis om goede en werkbare oplossingen te realiseren.

Bron: Alphatron Medical
Datum: 22 april 2020