DE ROTTERDAMSE ONDERNEMER AAN HET WOORD: Berry Kriesels – Omnigen

Het coronavirus verspreidt zich wereldwijd en ook ons kikkerlandje komt er niet zonder kleerscheuren van af. Horeca, winkels en scholen sluiten zich én voor wie kan, luidt het antwoord: thuiswerken! De drastische maatregelen zijn noodzakelijk en niet zonder gevolgen. Maar hoe zit het met onze Rotterdamse ondernemers? Hoe gaan zij met de corona-gevolgen om? En zorgt de noodzaak voor een creatieve, out-of-the-box aanpak?

Het woord is aan de Rotterdamse Ondernemer: Berry Kriesels, Founder & General director van Omnigen.

Wat was jouw eerste reactie?

Net als vele ondernemers was mijn eerste reactie verbazing. Ik ben zelf een fanatiek lezer van Science Fiction boeken en even waande ik mij in één van de plots van de (vele) boeken over pandemieën.

Mijn eerste reactie was: ‘Dit gaat mij niet zo raken’. 

Maar dan komt in kleine draden de realiteit aanzetten. Plots is het zondagmiddag 17:50 uur, de persconferentie is geweest. In een tijdsspanne van 20 minuten zijn restaurants, sportscholen etc. gesloten. En datzelfde ogenblik besef ik mij dat de oproep van het RIVM waarin ze aandringen zoveel mogelijk thuis te werken meer noodzaak heeft dan dat ik mij in eerste instantie realiseerde. Opeens zit je ’s avonds een mail te typen aan je voltallig personeel, waarin je hen deelneemt dat zij komende week vanuit huis moeten werken. En dat er slechts twee geselecteerden, van dag tot dag, het kantoor zullen bemannen.

Flexibel vermogen

Het mooie aan werken met een jong team is het grote vermogen aan flexibiliteit. Thuiswerken komt binnen het bedrijf al voor, waardoor Google Hangout Teleconferences ons niet onbekend is. Ook zijn er op kantoor tal van dagen waarin er een serene stilte heerst: een schril contrast met de vele berichten die via het chatprogramma Slack over en weer gaan. In dat opzicht is het ‘business as usual’: Het team sluit maandagochtend om 09:30 uur aan op de Hangout Conference Call, met uitzondering van degenen die zoals gewoonlijk een tikkeltje te laat zijn om nog even een bakje koffie te scoren. We sluiten af met de woorden ‘let’s kick some ass’ en na het overleg (ditmaal per conference call) worden er nog details besproken via Slack.

So far so good

Al thuiswerkende heb ik relatief snel mijn mailbox op orde gebracht. Nu ben ik op het punt beland dat ik openstaande offertes ga nabellen.

“Op dit moment besef ik, dit kan weleens impact gaan hebben.“

We opereren in een veld die behoorlijk innovatief is. En laat innovatie nou net een item zijn dat in tijden van nood (m.i. onterecht) als eerste sneuvelt. Mijn voorgevoel bleek helaas te kloppen, toen ik bij elk belletje steevast de volgende reacties kreeg: ‘door het coronavirus hebben we dit op de lange baan geschoven’, ‘n.a.v. coronavirus zijn overleggen alleen op afstand’, ‘we willen jullie voorstel graag in persoon overleggen’, ‘we komen er op terug’ etcetera, etcetera.

“Het zal de komende maanden dus niet makkelijk worden. Dat is mij nu wel duidelijk.”

Onze DNA-diners

Als MKB-er moet je behoorlijk creatief zijn. Eén van de velden waarin Omnigen zich bevindt, is consumenten DNA testing op onderwerpen als voeding. Ook wel nutrigenomics genoemd. Zo hebben we het concept DNA-diner ontwikkeld, waarbij we (vooraf) een genetische test afnemen en enkele weken later de tafelgasten verrassen met een op maat gemaakt 3-gangen diner. Een diner dat aansluit op jouw eigen genetisch profiel. Personalised dining to the max!
Hoe dit er de komende weken of wellicht zelfs maanden uit zal zien? We hebben het eerstvolgende diner van april al moeten verzetten. Met alle restricties is dit momenteel onhaalbaar. Een zoveelste vorm van inkomstenderving.

De lichtpuntjes

Ik houd mij vast aan mijn eigen kracht als Rotterdamse ondernemer, maar ook de kracht van het netwerk om mij heen.”

Eigenlijk ben je als ondernemer van nature al veerkrachtig, flexibel en vooral niet bang te krijgen. Naast alle gebruikelijke uitdagingen, zoals de markt, lastig te bereiken klanten en ondernemersrisico’s, wordt er al een Darwiniaanse selectie toegepast. Ondernemers bezitten in nature al een bepaalde drive. Survival of the fittest! Dat maakt dat iets als het coronavirus de gemiddelde ondernemer niet klein zal krijgen. Daarvan ben ik overtuigd.

“Ik ben dan ook niet verbaasd dat ik ondernemers om mij heen, in minder dan 24 uur, zich hebben zien mobiliseren.”

Wat kunnen we doen? Hoe kunnen we helpen? Wat is er nodig voor de maatschappij? Hoe kunnen wij elkaar helpen? Zelfs in tijden van crisis, blijven zij uitdagingen aangaan. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor een ander. Dat definieert een ondernemer én ondernemers in Rotterdam e.o. vooral. Niet treuzelen! Let’s make it happen.

Datum: 20 maart 2020