Een delirium komt vaker voor dan veel mensen, zelfs artsen, denken. Ook de gevolgen van deze acute geestelijke verwardheid worden geregeld onderschat. Daarom ontwikkelde de medisch-technologische startup Prolira een monitor die hersenactiviteit meet en AI gebruikt voor de detectie en monitoring van een delirium. ‘Vroegtijdige herkenning kan de behandeling bevorderen, de gevolgen verkleinen en de druk op de zorg verlagen’, zegt Suzanne Boon-van Dijk, geriater bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Binnen het ZorgTech-programma onderzoekt Prolira de toepasbaarheid van DeltaScan, zoals de monitor heet, specifiek op beginnende dementie.

Merendeel deliria niet herkend

Een delirium, ook wel afgekort tot delier, ontstaat door onderliggend lijden en oorzaken als een virusinfectie of acuut nierfalen. De medische term voor het directe effect van het onderliggend lijden op de hersenen is acute encefalopathie:hersenfalen. Ook een operatie of verkeerd medicijngebruik kan een delirium veroorzaken. De hersenen zijn dan niet meer in staat om alle prikkels te verwerken, waardoor angstgevoelens, waanideeën of hallucinaties optreden. Van alle ouderen in het ziekenhuis krijgt tot 40% ermee te maken; op de ic-afdeling zelfs tot 80%.

‘In de praktijk worden veel van deze gevallen niet herkend’, benadrukt Sjoerd Kruijff, Chief Marketing & Sales bij Prolira. ‘Uit recent onderzoek blijkt dat een delirium nog steeds wordt gemist bij 88% van de patiënten. Zeker het hypoactief delirium is moeilijk te herkennen: daarbij ligt de patiënt stil in bed en lijkt hij veel te slapen, in tegenstelling tot bij het hyperactieve delirium. Die stille variant doet zich voor in zo’n driekwart van de gevallen. De onduidelijke voortekenen maken tijdige detectie zelfs voor artsen en specialisten niet eenvoudig.’

Lees hier verder

Bron: Innovation Quarter
Datum: 15 juli 2021