Deze chirurg kan niet langer aanzien dat ziekenhuisinstrumenten na één operatie worden vernietigd

Ziekenhuizen zijn goed voor 7 à 8 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Een deel daarvan is afval dat na één keer gebruik naar de verbrandingsoven gaat – van tangetjes, pincetten en blauwe doeken tot specialistische instrumenten. Joost van der Sijp (63) vindt het tijd voor verandering.

In zijn dertig jaar als oncologisch chirurg heeft Joost van der Sijp ze al duizenden keren in zijn handen gehad: de medische staplers om darmen van patiënten mee dicht te nieten. “Of om een verbinding tussen twee darmen te maken”, zegt hij er droogjes bij. De Haagse chirurg laat het instrument zien. Het lijkt een beetje op een kruising tussen een lijmpistool en een elektrische tandenborstel en kost tussen de 400 en 900 euro.

Maar elke keer dat Van der Sijp weer een darmoperatie heeft afgerond, verdwijnt dit kostbare en complexe nietpistool bij het ziekenhuisafval. Steeds als hij de operatiekamer uitloopt, ziet hij buiten 7 of 8 vuilniszakken staan, met al het materiaal dat na één operatie wordt verbrand. “Elke keer denk ik weer: Mijn hemel, wat een hoeveelheden afval produceren we hier.”

Nu loopt Van der Sijp in zijn eigen fabriekshal in Utrecht naar een grote metalen kar vol darmnietmachines, zo’n tweehonderd in totaal. Deze zijn hier net aangekomen, legt hij uit, van een aantal ziekenhuizen die net zoals hij toe willen naar een toekomst waarin dit soort gereedschap niet langer verbrand wordt. Van der Sijp besloot zelf een recyclebedrijf te beginnen, Greencycl, naast zijn werk als chirurg in het Haaglanden Medisch Centrum. Hij runt het samen met een distributeur van medische spullen, een specialist op het gebied van steriliseren van ziekenhuismateriaal en een universitair docent sustainable surgery aan de TU Delft. “Ons doel is om al die wegwerpinstrumenten die worden verbrand in te zamelen en om te smelten, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden die daadwerkelijk in het ziekenhuis te gebruiken zijn.”

En waar de chirurg nu nog een rondleiding geeft door de relatief bescheiden Greencycl-faciliteiten op een bedrijventerrein, is het einddoel van de vier compagnons duidelijk: “Deze week komt de burgemeester van Utrecht langs, om te kijken of de gemeente en provincie ons kunnen helpen met het vinden van bouwgrond voor een grote centrale. Want over twintig jaar willen wij het grootste circulatiebedrijf zijn voor alle ziekenhuizen van Nederland.”

Lees meer op Trouw

Bron: Trouw
Datum: 14 maart 2022