Het LSH010 Ontbijt stimuleert innovatie en samenwerking in de Rotterdamse life sciences & health-sector. De netwerkbijeenkomst vindt tenminste vier keer per jaar plaats. De presentatie van een succesvolle case, vooraf te initiëren een-op-een-ontmoetingen én een lekker en gezond ontbijt zijn vaste onderdelen van het ontbijt.

Op 10 december heeft het digitale netwerkontbijt plaatsgevonden. Thema: Hoe financier je je zorginnovatie? Met meer dan 180 virtuele deelnemers en presentaties van Momo Medical, Tante Louise, Nederlandse Zorgautoriteit, Erasmus MC TTO, Windesheim Hogeschool en maar liefst drie interessante smartsessies. Het was een zeer geslaagd ontbijt met vele leuke en leerzame momenten!

Nieuw gezicht

Ook in het LSH010 ontbijt willen we een volgende stap nemen – met iets meer accent op innovatie, vandaar dat we nu Glen Schrijvers hebben uitgenodigd als moderator van het LSH010 ontbijt. Glen Schrijvers is getrouwd, heeft 2 jonge dochters, woont in Rotterdam en doet aan zaalvoetbal in Schiebroek. Hij is verliefd geworden op de stad Rotterdam tijdens zijn studententijd en hij woont er inmiddels alweer meer dan 10 jaar. Glen is ervaren in het begeleiden van innovatietrajecten en daar zien we natuurlijk een inhoudelijke match met LSH010. Met Glen gaan we nu een nieuwe fase van de LSH010 ontbijten in.

Bij deze willen we ook graag Yvonne Nesselaar bedanken, met veel plezier hebben we met haar de afgelopen drie jaar de ontbijten georganiseerd!

Innovatieve ontwikkeling – Momo Medical

Menno Gravemaker, directeur van Momo Medical, heeft als doel om de patiëntveiligheid te ondersteunen met technologie. “Ik zag dat de technologie in verpleeghuizen behoorlijk verouderd is, met Momo Medical wil ik de verpleegkundigen overzicht en controle geven over hun werk”. De toepassing die zij hebben ontworpen, de Momo bedsense, is een sensor die zich onder het matras van de bewoner bevindt en verschillende aspecten meet; bijvoorbeeld hartslag en ademhaling. Hiermee kan vervolgens een overzicht gecreëerd worden met wat er allemaal op de afdeling gebeurt. Bekijk hier de presentatie van Menno.

IMPLEMENTATIE ZORGINNOVATIE – TANTE LOUISE

Carmen Platschorre, innovatieadviseur en kwaliteitsverpleegkundige bij Stichting Tante Louise, presenteerde over de implementatie van zorginnovaties. “Tante Louise vindt het heel belangrijk om te investeren in zorgtechnologie om de kwaliteit van de zorg de verbeteren, de zorg gemakkelijker te maken en tijd van zorgverleners te besparen.” Zij werken o.a. samen met de Momo bedsense van Momo Medical door middel van het innovatiebudget van Tante Louise. Cartoon strips LSH010 ontbijt

RUIMTE VOOR EXPERIMENTEREN MET INNOVATIES, BELEIDSREGEL INNOVATIE – NEDERLANDSE ZORGAUTORITEIT

Renske Schapendonk, beleidsmedewerker Nederlandse Zorgautoriteit, presenteerde over hoe belangrijk innoveren en het verbeteren van de zorg is. De zorgkosten zijn namelijk flink aan het stijgen, er wordt verwacht dat de zorguitgaven gaan verdubbelen tot 174 miljard euro in 2040. In 2040 zal een kwart van de Nederlanders in de zorg moeten werken om te kunnen voldoen aan de zorgvraag die we in Nederland hebben. “Op dit moment staan we op een splitsing waarbij we dus echt moeten gaan innoveren en veranderen.”

Naast Renske, presenteerde Willemien Alting, beleidsmedewerker Nederlandse Zorgautoriteit, over de beleidsregel innovatie voor kleinschalige experimenten en ideeën voor efficiëntere, goedkopere of kwalitatief betere zorg. “Het mooie aan deze beleidsregel is dat andere zorgaanbieders en zorgverzekeraars ook kunnen aansluiten bij het experiment.” Meer informatie over de beleidsregel? Klik hier.

Talkshow Lancering Zorginnovaties010 – Erasmus MC TTO

Nathalie Popken, Senior Business Development Manager bij Technology Transfer Office van Erasmus MC, lanceerde Zorginnovaties010 tijdens het LSH010 ontbijt. Dit is een programma van de Gemeente Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC. Het doel: zorginnovaties sneller op de markt brengen en ondernemers met hun ideeën verder te helpen. Uit de samenwerking tussen Erasmus MC en start-ups zijn al mooie innovatieve producten ontstaan, zoals de LineConnector van Best Care Solutions: een hulpmiddel dat voorkomt dat de infuuslijnen van de patiënt tijdens transport in de war raken. “Ga naar het platform van Zorginnovaties010 en bekijk of jouw innovatie matcht.” Lees hier het interview dat LSH010 eerder met o.a. Nathalie heeft gehouden over Zorginnovaties010. Bekijk hier de presentatie van Nathalie.Cartoon strips LSH010 ontbijt

LSH010 Highlights

Caroline Giezeman, projectmanager LSH010 Gemeente Rotterdam, informeerde ons over de LSH010 highlights. Ze kondigde de LSH010 winnaars binnen Citylab010 aan, namelijk: TherapySelector, Euronitrile en De Virtuele Verzorger. Caroline introduceerde een nieuwkomer in de community: het softwarebedrijf Comarch. Hiernaast kondigde Caroline aan dat scale-ups zich weer kunnen inschrijven voor de Nationale Zorginnovatieprijs. Klik hier voor meer informatie over de Nationale Zorginnovatieprijs. Ook besteedde Caroline aandacht aan het LSH010 Café, welke vanaf 2021 elke eerste donderdag van de maand plaatsvindt. Klik hier voor meer informatie over het LSH010 Café. Tenslotte namen wij afscheid van Ellen Perik, zij heeft zich de afgelopen zes jaar ingezet binnen LSH010 en gaat ons helaas verlaten per 1 januari.

Hoe krijg ik mijn zorginnovatie vergoed? – Windesheim Hogeschool

Sander Holterman, onderzoeker Lectoraat ICT-innovaties in de zorg, Windesheim Hogeschool, presenteerde over hoe je een zorginnovatie vergoed krijgt. Hier behandelde hij het zorglandschap en de vijf innovatieroutes; consumentenroute, zorgaanbiedersroute, gemeenteroute, zorgverzekeraarsroute en de overheidroute. “Wil je weten hoe de zorg per sector bekostigd kan worden? Bekijk dan de Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2020 van de Nationale Zorgautoriteit“. Bekijk hier de presentatie van Sander.Cartoon strips LSH010 ontbijt

SMARTSESSIES

Na afloop van dit ontbijt konden de gasten deelnemen aan diverse smartsessies.

SMARTSESSIE 1. In gezamenlijkheid ontwikkelen van een zorginnovatie – Hoe doe je dat? – Samenwerking Erasmus MC en ondernemer

In deze smartsessie ging Nathalie Popken, Senior Business Development Manager bij Technology Transfer Office van Erasmus MC, in op hoe start-ups in samenwerking met het Erasmus MC innovatie in de zorg kunnen stimuleren en ontwikkelen. Uit de samenwerking tussen Erasmus MC en start-ups zijn al mooie innovatieve producten ontstaan, zoals de LineConnector van Best Care Solutions. Een ander voorbeeld is Tap2Clean, een medisch handdesinfectie apparaat voor zorgprofessionals die premature baby’s in een couveuse verplegen. Hierdoor wordt het infectierisico bij prematuur geboren kinderen verlaagd.

SMARTSESSIE 2. TherapySelector, de game changer op weg naar het persoonsgericht en data-gedreven voorschrijven van medicijnen

TherapySelector is trots dat zij geselecteerd zijn door Citylab010 voor een subsidie. TherapySelector is een app, bedacht door Solko Schalm, die artsen helpt bij een nemen van een beslissing van een diagnose. Het is de meest eenvoudige en betrouwbare informatiebron voor arts en patiënt. Deze sessie werd geleid door Solko SchalmYvo JoustraRomke van der Veen, Robert de Knegt en Prof. dr. Peter de Leeuw. Lees hier het interview dat LSH010 eerder met Solko Schalm heeft gehouden.

SMARTSESSIE 3. Bekostiging is de uitdaging

Zorg voor innoveren is hèt loket van de Rijksoverheid waar je als zorginnovator terecht kan met vragen over de toepassing van jouw innovatie in de Nederlandse zorg. Tijdens deze interactieve sessie is de dienstverlening van Zorg voor innoveren toegelicht en was het mogelijk om direct bekostigingsvragen te stellen aan de rijksoverheid. Deze sessie werd geleid door Stéfan Ellenbroek, Anouk PonjeeRenske Schapendonk en Willemien Alting.

NEXT EVENTS

Zet de data van de LSH010 ontbijtsessies alvast in je agenda!

  • Donderdag 18 maart 2021
  • Donderdag 17 juni 2021
  • Donderdag 16 september 2021
  • Donderdag 9 december 2021