DNA SEQUENCING & GEPERSONALISEERDE BEHANDELINGEN IN DE ZORG – VERSLAG LSH010 ONTBIJT 17 JUNI 2021

Op 17 juni 2021 vond het digitale LSH010 netwerkontbijt over DNA sequencing & gepersonaliseerde behandelingen in de zorg plaats. Met meer dan 100 virtuele deelnemers, een spectaculaire talkshow over een beter behandelplan voor alvleesklierkanker patiënten, vele presentaties (o.a. van CZ zorgverzekeraars en Google) en drie interessante smart sessies was het een zeer geslaagd ontbijt met vele leuke en leerzame momenten!

Cartoons LSH010 ontbijt 17 juni: DNA sequencing en gepersonaliseerde behandelingen in de zorg

TALKSHOW OVER EEN BETER BEHANDELPLAN VOOR ALVLEESKLIERKANKERPATIENTEN MET BEHULP VAN EEN ALGORITME

Berry Kriesels, Founder & CEO van Omnigen, omschrijft DNA sequencing als het in kaart brengen van het DNA. Vanuit Omnigen heeft hij, in samenwerking met Prof. dr. Casper van Eijck, Pancreato-biliair Chirurg bij het Erasmus MC, een algoritme ontwikkeld dat hét verschil gaat maken bij patiënten met Alvleesklierkanker. Vanuit de Europese Unie en Kansen voor West hebben zij een hele mooie subsidie binnengehaald voor dit project. Gezamenlijk presenteerden zij tijdens de talkshow hun case over een beter behandelplan voor alvleesklierkankerpatiënten met behulp van dit algoritme.Cartoons LSH010 ontbijt 17 juni: DNA sequencing en gepersonaliseerde behandelingen in de zorgAlvleesklierkanker heeft een 5-jaar overlevingspercentage van slechts 6%. Bekend is dat 45,3% van de patiënten niet de gewenste response op de standaard chemokuur behandeling, FOLFIRINOX, heeft. Daar komen de zware bijwerkingen en een hevig verminderde kwaliteit van leven nog bij. Deze patiëntengroep is dan ook gebaat bij een andere behandeling. “Met behulp van het algoritme kunnen we het genetische verschil bepalen tussen de personen die wel op de behandeling reageren en de personen die niet op de behandeling reageren. In de EU gaat het elk jaar om 57.000 patiënten met € 60.000 medicijnkosten per behandeling per patiënt.” licht Berry Kriesels toe.

“Op deze manier kunnen we veel medicijn-en behandelkosten besparen. Ook moet je je goed realiseren dat er ontzettend veel patiënten, ongeveer 60%, moeten worden opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van bijwerkingen van die zware behandeling, wat we hiermee dus ook kunnen voorkomen!” vertelt Casper van Eijck.

LSH010 ontbijt collage

Ook haakte Ruud van Raak, Programmamanager managementautoriteit bij Kansen voor West, aan. Hij lichtte toe waarom Kansen voor West positief heeft geoordeeld over het project van Casper en Berry. “Dit project scoorde ontzettend goed bij Kansen voor West, omdat deze innovatie ook daadwerkelijk naar de markt gebracht kan worden en dit project bijdraagt aan het gezond houden van de samenleving en de kosten kan beperken.”

De subsidie die het project heeft ontvangen, is deels afkomstig uit de REACT EU subsidieronde van Kansen voor West. Volgend jaar in februari komt de derde subsidieronde van Kansen voor West beschikbaar. Ook deze ronde zal gericht zijn op innovaties die daadwerkelijk geschikt zijn om in de markt geïmplementeerd te worden.

Cartoons LSH010 ontbijt 17 juni: DNA sequencing en gepersonaliseerde behandelingen in de zorg

VISIE CZ ZORGVERZEKERAARS OP GEPERSONALISEERDE ZORG EN GEPERSONALISEERDE ZORGTRAJECTEN

Na de talkshow, presenteerde Madelon Johannesma, Programmamanager Zorginnovatie bij CZ zorgverzekeraars, de visie van CZ op gepersonaliseerde zorg en gepersonaliseerde zorgtrajecten.

De core business van zorgverzekeraars gaat over het toekomstbestendig maken van de zorg, door te kijken naar kwalitatief goede zorg die toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. CZ zorgverzekeraars heeft een aantal jaar geleden het strategische programma My Best Treatment ontwikkeld. De focus van dit project ligt op gepersonaliseerde zorg door algoritmes en geavanceerde diagnostiek. 

Screenshot presentatie LSH010 ontbijt

“En waarom vinden wij die gepersonaliseerde zorg zo belangrijk? Omdat de gemiddelde patiënt niet bestaat. We hebben goede zorg in Nederland, maar de richtlijnen zijn te vaak toegeschreven aan de gemiddelde patiënt. Niet iedereen reageert even goed op een behandeling, bij kanker zien we dat het non-responders percentage wel op kan lopen tot 80%! Wat leidt tot onnodige bijwerkingen, ondoelmatige zorg en onnodig hoge kosten.” Het doel van dit zorgpad, My Best Treatment, is om de gepersonaliseerde behandeluitkomsten voor een patiënt te voorspellen en vervolgens samen met hen de meest geschikte behandelmethode te bepalen. Bekijk hier de slides van Madelon Johannesma.

Cartoons LSH010 ontbijt 17 juni: DNA sequencing en gepersonaliseerde behandelingen in de zorg

VISIE GOOGLE OP DNA SEQUENCING & GEPERSONALISEERDE BEHANDELINGEN IN DE ZORG

En ook Google gaf een spectaculaire presentatie tijdens deze editie van het LSH010 ontbijt! Rokesh Jankie, Sales Engineering Manager bij Google Cloud, belichtte hier de visie van Google op DNA sequencing & gepersonaliseerde behandelingen in de zorg. 

Screenshot presentatie LSH010 ontbijt

“Gezondheid is een hele belangrijke prioriteit binnen Google. De missie van Google op de gezondheidszorg gaat om het creëren van de wereldwijde zorginformatie cloud: het organiseren van wereldwijde zorginformatie en deze toegankelijk, veilig en bruikbaar maken voor iedereen om de gezondheid en de zorg van mensen en gemeenschappen wereldwijd te verbeteren.” Bekijk hier de slides van Rokesh Jankie.

Cartoons LSH010 ontbijt 17 juni: DNA sequencing en gepersonaliseerde behandelingen in de zorg

LSH010 HIGHLIGHTS

Glen Schrijvers informeerde ons tot slot over de LSH010 highlights. Waarbij ook de smart sessie leiders een korte pitch gaven over hun smart sessie. Healthy Funding V, hét internationale event van de Gemeente Rotterdam waarbij startups en investeerders 1 op 1 aan elkaar worden gematcht, werd aangekondigd. Dit event vindt plaats op 18 november 2021, bent u een investeerder of heeft u een startup met een investeringsbehoefte in de LSH sector? Registreer dan nu! https://www.healthyfunding.nl/

SMART SESSIES

Na afloop van dit ontbijt konden de gasten deelnemen aan diverse interessante smart sessies.

SMART SESSIE 1 – OPPORTUNITIES FOR EHEALTH ENTREPRENEURS IN THE GULF REGION

De kansen voor eHealth ondernemers in de Golf regio werden in een internationale smart sessie gepresenteerd door Jalal Dahham, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Qatar & Roeland Kollen, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in de GCC-landen (Gulf Cooperation Council). Zij brengen de kennis, kunde en innovaties van Nederlandse eHealth bedrijven naar de Golfregio en bieden nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven.

SMART SESSIE 2 – LEERINNOVATIE WISBITS IN DE ZORG

Hoe kan jij de kennis en kunde van jouw organisatie online en offline beter delen? Start een blended learning community! In deze interactieve smart sessie werd door Nicole van ’t Wout, Founder & CEO van blendIN solutions, Nathalie Popken, Senior Business Development Manager bij het Erasmus MC en Richard van de Voorde, Commercial Manager bij TechniCare, gedeeld hoe je een blended learning community kan ontwikkelen met Wisbits. De inzichten vanuit het Erasmus MC, Omnigen en Technicare werden hier besproken.

SMART SESSIE 3 – SMART HEALTH AMSTERDAM 

Ook Smart Health Amsterdam haakte aan bij deze editie van het LSH010 ontbijt! Femke Blokhuis, Programma Manager bij Smart Health Amsterdam, introduceerde Smart Health Amsterdam en lichtte de kracht van het regionale LSH ecosysteem toe. Ivo Kerklaan, Innovatiemanager bij Atalmedial, presenteerde over Atalmedial en de samenwerking met AI Startup Lab, in samenwerking met Jörgen Sandig van AI Startup Lab. Tenslotte haakte Maximiliane Ekert, Co-founder Sanguis AI, aan over de ontwikkelde propositie van Sanguis AI en de ervaring tot nu toe bij het valideren van deze propositie samen met Atalmedial.

NEXT EVENTS

Zet de data van de LSH010 ontbijtsessies alvast in je agenda! We hopen u hier wellicht weer fysiek te mogen ontmoeten in de Rotterdam Science Tower.

OVER HET LSH010 ONTBIJT

Het LSH010 Ontbijt stimuleert innovatie en samenwerking in de Rotterdamse life sciences & health-sector. De netwerkbijeenkomst vindt tenminste vier keer per jaar plaats. De presentatie van een succesvolle case, vooraf te initiëren een-op-een-ontmoetingen én een lekker en gezond ontbijt zijn vaste onderdelen van het ontbijt.

KIJK HET DIGITALE ONTBIJT TERUG!

Heb je het digitale ontbijt gemist? Geen zorgen, de plenaire sessie is hier terug te kijken!