Drie keer deur open naar zorginnovatie

Rotterdam zit bomvol innovatie. Zo ook in de Life Sciences and Health sector. Innovatie is belangrijk in deze sector om ook in de toekomst de zorg te kunnen bieden die de Rotterdammer nodig heeft. Drie organisaties zetten hun deur voor ons open en namen ons mee in hoe zij innoveren.

Thoraxzorg Rotterdam

Kloppend hart Thoraxzorg

Het Thoraxcentrum van het Erasmus MC bestaat komende zomer vijftig jaar. In het centrum worden patiënten opgenomen met aandoeningen aan de thorax, de borst(holte). Hieronder vallen het hart, de longen, de grote bloedvaten in de borstkas en de luchtpijp. Het Dijkzigtziekenhuis – een van de voorlopers van het Erasmus MC – was in 1984 het eerste Nederlandse ziekenhuis waar harttransplantaties werden uitgevoerd. Het Thoraxcentrum van het Erasmus MC loopt hierin nog steeds voorop en onderscheidt zich nationaal en internationaal met uitstekende patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Lees meer
Protonentherapie Rotterdam

Precisie in protonenbehandeling

De protonentherapie van HollandPTC in Delft biedt een nieuwe wijze van bestraling. De dit jaar te starten behandeling is nauwkeuriger dan conventionele radiotherapie en verkleint daarmee de kans op ingrijpende bijwerkingen. Zo wordt uitkomst geboden aan specifieke groepen kankerpatiënten, bijvoorbeeld bij wie de tumoren zich dicht bij kwetsbare organen bevinden. Met protonen kan nauwgezet een stralingsdosis afgegeven worden in de tumor zelf. Hiermee wordt omringend gezond weefsel beter gespaard. De kwaliteit van leven voor patiënten kan hierdoor verbeteren. HollandPTC is een Medical Deltasamenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, het LUMC, en de TU Delft.

 

Lees meer
Prothese Rijndam

Voorloper in protheses

Rijndam Orthopedietechniek is de innovatieve instrumentmakerij binnen Rijndam Revalidatie, gespecialiseerd in lichaamsgebonden hulpmiddelen zoals prothesen en orthesen. De instrumentmakers ontwikkelen oplossingen op maat voor cliënten, van elektronisch gestuurde protheseknieën en bionische prothesehanden tot sportvoorzieningen met speciale blades. Rijndam behoort tot de internationale voorhoede en helpt met zijn vernieuwende technieken mensen in beweging.

Lees meer