START LONGKANKERCENTRUM ZUIDHOLLANDZUID

Vanaf heden kunnen patiënten met (verdenking op) longkanker worden behandeld in samenwerkingsverband Longkankercentrum ZuidHollandZuid. Het centrum is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse.

Erasmus MC

De longartsen van de vier ziekenhuizen werken intensief samen in het Longkankercentrum. “Door kennis en kunde op het gebied van longkankerzorg met elkaar te delen, kunnen we de zorgkwaliteit voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse Eilanden verder verhogen”, aldus het dagelijks bestuur van Longkankercentrum ZuidHollandZuid (bestaande uit Johan Lie van het Maasstad Ziekenhuis, Frank Jacobs van het Ikazia Ziekenhuis en Lidia Hoogerbrugge van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum). Het gespecialiseerde team heeft bovendien kennis op het gebied van meer zeldzame vormen van longkanker. In de regio behandelen de vier ziekenhuizen samen het grootste aantal patiënten met longkanker.

Kwaliteit longkankerzorg verder verhogen

Binnen de samenwerking van het Longkankercentrum bespreken de medisch specialisten wekelijks de dossiers en behandeltrajecten van patiënten. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van longkankerbehandelingen en medische technologieën besproken. Het voordeel voor de patiënt is dat het dossier door meerdere specialisten wordt beoordeeld en kort daarna het behandeltraject kan beginnen in een ziekenhuis in de regio.

"we kunnen de zorgkwaliteit voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden verder verhogen"

- Bestuur Longkankercentrum ZuidHollandZuid

Zorg op vier ziekenhuislocaties

De zorg – geleverd door Longkankercentrum ZuidHollandZuid – wordt verleend vanuit de vier verschillende ziekenhuizen. Daarbij gaan de ziekenhuizen werken met dezelfde behandelmethodes, zorgpaden en protocollen. Een patiënt met longkanker kan voor de meeste onderzoeken en behandelingen terecht in het ziekenhuis van voorkeur. Voor specifieke behandelingen kan het nodig zijn om de patiënt op een andere ziekenhuislocatie te helpen. De vervolgbehandelingen en nazorg vinden vervolgens weer plaats in het ziekenhuis van voorkeur. De patiënt wordt tijdens het behandeltraject door een vaste verpleegkundige, de zogenaamde casemanager, begeleid.

Gezamenlijk elektronisch patiëntendossier

In oktober 2017 stapten de vier ziekenhuizen over op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD), met het doel snel de nodige patiëntgegevens beschikbaar te hebben. In de toekomst zijn na akkoord van de patiënt de medische gegevens beschikbaar voor alle behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie. Daarbij kan, als dat moet, informatie worden afgeschermd in het EPD.

meer nieuws.

Alle nieuwsberichten Alle events
24 november 2020
Dame loopt door een bos

Gezond010 Kick-off - Satelliet Mentaal Gezond

Online
26 november 2020
Persoon zit aan bureau en rust één hand op de stethoscoop op het bureau en navigeert met andere hand touchscreen van de tablet/laptop.

Dutch Life Sciences conference

Online
1 december 2020
Een doorzichtige fles met water, een banaan, twee halve kiwi's. spirulinapoeder in een kommetje, een appel en stuk sla op een donkergroene achtergrond.

Gezond010 Satelliet Gezond Verkoopt

Online