GGD zet testlocaties op voor zorgmedewerkers in de regio

Voor zorgmedewerkers met klachten die passen bij COVID-19 zet de GGD testlocaties op zodat zij getest kunnen worden op het coronavirus. De parkeergarage nabij Topsportcentrum Rotterdam wordt hiervoor ingericht. Op dinsdag 7 april kunnen de eerste zorgmedewerkers getest worden. Daarnaast zet de GGD Rotterdam-Rijnmond ook een mobiele testlocatie in. Medewerkers van de zorgorganisaties worden door hun werkgever verwezen naar de extra testlocaties.

“Onze testcapaciteit is hiermee uitgebreid, waardoor meer zorgmedewerkers die in onze regio werken getest kunnen worden.” vertelt Saskia Baas (directeur Publieke Gezondheid). Veel zorgorganisaties testen hun eigen personeel al en er zijn organisaties die afspraken hebben met laboratoria. Saskia Baas: “Het is goed dat dit al gebeurt. De extra locaties die wij nu opzetten zijn hier een aanvulling op. Doordat een team van de GGD meerdere testen achter elkaar afneemt, is het bovendien een efficiënte manier van testen.”

Testen

De testen zijn bedoeld voor zorgmedewerkers die werken in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat hierbij om zorgpersoneel dat buiten de ziekenhuizen werkt, bijvoorbeeld in de verpleeghuizen, GGZ, kraam- en thuiszorg. Saskia Baas: “We zetten nu in op ongeveer 100 testen per dag. Als het nodig is, kunnen we dit aantal nog verder uitbreiden.” De zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor een test, worden door hun werkgever aangemeld bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hierover worden afspraken gemaakt met de zorgorganisaties.

Drive-in

De parkeergarage in Topsportcentrum Rotterdam wordt ingericht als drive-in locatie. De locatie is goed bereikbaar per auto, met de fiets, scooter of te voet. Zorgmedewerkers die aangemeld zijn en een afspraak hebben, wordt gevraagd om zoveel mogelijk alleen en met de auto de komen. Na controle van aanmelding en legitimatie, kunnen zij door naar de parkeergarage. In de eigen auto neemt een GGD-medewerker de test vervolgens af. Voor mensen die niet met de auto komen is er een andere route. Vanwege besmettingsrisico’s raadt de GGD af om met het openbaar vervoer te komen. De zorgmedewerkers worden later telefonisch door de GGD geïnformeerd over de uitslag.

Mobiele testlocatie

De GGD Rotterdam-Rijnmond is ook bezig met een mobiele testlocatie. Deze bus bezoekt dagelijks een andere zorgorganisatie. Het gaat om een bus die de GGD al in eigen beheer heeft en normaal gesproken gebruikt wordt voor onder andere soa-testen op locatie. Saskia Baas: “Door gebruik te maken van de bus, willen we op een laagdrempelige manier de zorgmedewerkers in de regio bedienen.”

Ruimer testbeleid

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte 31 maart bekend dat er een ruimer testbeleid komt voor zorgverleners. Bij gezondheidsklachten die wijzen op COVID-19 worden ook zij getest. Tot nu toe werden alleen ouderen en kwetsbare mensen (met gezondheidsklachten die wijzen op een coronabesmetting) getest.

Bron: GGD Rotterdam-Rijnmond
Datum: 14 april 2020