HOE VALIDEER IK MIJN ZORGIDEE? – VAN WAARDEPROPOSITIE NAAR BUSINESS MODEL

VERSLAG LSH010 ONTBIJT 9 DECEMBER 2021

Het LSH010 ontbijt op 9 december 2021 gemist? Lees dan dit verslag of bekijk de recording! Deze keer was het thema: Hoe valideer ik mijn zorgidee? – Van waardepropositie naar business model. De sprekers presenteerden LIVE vanuit de Life Sciences & Health Hub in de Rotterdam Science Tower!

Cartoon LSH010 ontbijt 9 december 2021

Het ontbijt werd afgetrapt met een spectaculaire talkshow. Moderator Glen Schrijvers ging – aan de hand van het Business Model Canvas – in gesprek met Suzanne van Pelt & Sofian Oueslati over VITR, een initiatief van SmartVitaal

ADVIES DAT MET JOU MEEGROEIT

‘Wij zijn een vitaliteit en gezondheidsplatform dat gedreven wordt door data. Via ons platform kan je een medisch gevalideerde vragenlijst invullen op basis waarvan je dan een persoonlijk advies ontvangt – echt een advies dat helemaal is afgestemd op wie jij bent en waar jij woont. Dat doen we via SmartVitaal voor bedrijven en voor wijken in Rotterdam via VITR. En omdat je onze gezondheidscheck vaker kunt invullen, groeit het advies met jou mee,’ vertelt Suzanne van Pelt, founder van SmartVitaal. 

SmartVitaal is vier jaar geleden opgezet door Suzanne van Pelt en Leonard Hofstra, cardioloog en professor. ‘Het platform koppelt de gebruiker aan ‘providers’ in de wijk; van Groningen tot Maastricht. En deze providers helpen de deelnemers met leefstijlvragen als voeding, beweging, mentale gezondheid en slapen.’ 

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto van links naar rechts: Sofian Oueslati, Suzanne van Pelt en Glen Schrijvers

‘VITR richt zich hierbij meer op het sociaal domein, wij geven Rotterdammers door middel van de VITR Vitaalscan inzicht in hun leefstijl en hartrisico. Binnen vijf minuten kun je ontdekken hoe vitaal jij bent en of je terecht kan om aan bepaalde elementen in jouw leefstijl te gaan werken’ vertelt Sofian Oueslati, Projectmanager bij VITR.

‘Met VITR hebben we een ZorgTech subsidievoucher ontvangen om ons idee verder te brengen en wetenschappelijk onderzoek te doen. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het belangrijk dat je samenwerkt met de regionale organisaties, dus in het geval van VITR werken we samen met Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam, WMO radar, SmartVitaal en Stichting Lezen en Schrijven.’

Cartoon LSH010 ontbijt 9 december 2021

WAARDEVOLLE ONDERSTEUNING VAN HET INNOVATIEPROGRAMMA ZORGTECH

Om de deelnemers meer informatie te geven over het innovatieprogramma ZorgTech en de subsidievouchers, haakten Marijke Will-Janssen (Medical Delta) en Lonneke Baas (InnovationQuarter) aan bij de talkshow.

‘De zorg en preventie staan op dit moment voor grote uitdagingen, technologie kan hierin een rol spelen. Om technologische oplossingen te kunnen ontwikkelen en te testen, moet er wel ruimte zijn binnen een organisatie om te experimenteren. Met de Zorgtech-subsidie kunnen wij deze projecten een duwtje in de rug geven zijn. Het is van belang om goed naar het business model te kijken en ervoor te zorgen dat jouw idee ook schaalbaar is, zodat je het idee kunt opschalen naar andere regio’s,’ vertelt Marijke Will-Janssen, Innovatiemanager bij Medical Delta & programmamanager ZorgTech.

Het innovatieprogramma ZorgTech wordt mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland, TNO, InnovationQuarter en Medical Delta; de uitvoering is in handen van InnovationQuarter en Medical Delta.

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto links: Marijke Will-Janssen en rechts: microfoon headsets

‘De nieuwe ZorgTech aanvraagronde is inmiddels van start gegaan. Er zijn acht vouchers beschikbaar ter waarde van €50.000 per stuk, dit keer is het onderwerp ‘Gezond oud worden’. Naast het weggeven van vouchers, begeleiden we startups met hun innovatie’ vertelt Lonneke Baas, Business Developer bij InnovationQuarter & programmamanager ZorgTech.

‘De ondersteuning die we kregen van het innovatieprogramma ZorgTech was nog waardevoller dan de financiering die we kregen. Vooral het contact en het netwerk was erg prettig!’ – Sofian Oueslati

Heb jij een technologische oplossing waarbij je mensen kunt helpen gezonder oud te worden? Meld je dan hier aan voor een ZorgTech voucher!

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto links: Floris Oudshoorn, cartoonist en rechts: Lonneke Baas

EVEN VOORSTELLEN… NIEUWE MANAGING DIRECTOR VAN MEDICAL DELTA

‘Medical Delta is een samenwerkingsverband tussen vijf universiteiten, twee UMC’s, vier hogescholen en verschillende bedrijven. Deze samenwerking zet zich al 15 jaar in voor technologische oplossingen voor duurzame zorg. Dit doen we door wetenschappelijke programma’s aan te bieden die verschillende disciplines met elkaar verbinden. Hiernaast hebben we 22 Medical Delta hoogleraren, wat heel bijzonder is. Zij hebben namelijk een dubbele rol; een aanstelling bij twee verschillende universiteiten’ vertelt David de Glint, Managing Director bij Medical Delta.

David riep verder alle aanwezige startups op om zich aan te melden voor de regionale voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022. De afgelopen drie jaar wonnen de volgende innovaties in Zuid-holland de Regionale Zorginnovatieprijs: BioCheck, Cue2Walk en Wolk Heupairbag. De deadline voor inschrijving is 5 januari 2022, dus wees er snel bij!

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto links: David de Glint en rechts: Floris Oudshoorn, cartoonist 

OPVOEDROBOT LUNA MAAKT VEEL IMPACT

Naast SmartVitaal en VITR, ontving IDE group tweemaal financiële en inhoudelijke support van het ZorgTech-programma voor de opvoedrobot Luna. Deze keer was het LSH010 ontbijt wel erg inclusief, er was zelfs een robot van de partij!

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto links: Renate Boekee – Hulst en rechts: Willem Mees van der Bijl

‘IDE group is van oorsprong een Australisch bedrijf, sinds 2019 zijn wij ook gevestigd in Rotterdam. Wij ontwikkelen innovatieve medtech producten. We ontwerpen en ontwikkelen deze producten niet alleen, we bouwen er ook een gezond bedrijf omheen. Zo ontstond in 2019 tijdens een van de LSH010-ontbijten – waar ik Jacco van Garage2020 ontmoette – het idee om een robot te ontwikkelen om ouders met een verstandelijke beperking te helpen bij de opvoeding van hun kinderen. Dat is de opvoedrobot Luna geworden’ vertelt Willem Mees van der Bijl, Director bij IDE Group.

Cartoon LSH010 ontbijt 9 december 2021

‘Luna kan ouders met een licht verstandelijke beperking meer eigen regie geven en de kwaliteit van het gezinsleven verbeteren. Ze helpt ouders te herinneren, adviseert, laat dingen zien en doet dingen voor, allemaal zonder oordeel. Met als win-win dat hierdoor de druk op de zorg vermindert. Luna is nu nog een mock-up, maar in 2023 willen we haar aan de markt gaan introduceren’ vertelt Renate Boekee – Hulst, Product Developer Medical Devices & Services bij IDE Group. 

‘Het product maakt een enorme impact. Een van de ouders die ik sprak vertelde mij dat als Luna er een aantal jaar eerder geweest was, haar kinderen wellicht niet uit huis geplaatst hoefden te worden.’ – Renate Boekee – Hulst

Voor de ontwikkeling van Luna werkt IDE Group samen met Garage2020, verschillende zorgorganisaties zoals ASVZ en Pameijer en natuurlijk met ouders en hun gezinnen. De ontwerpers ontvingen tweemaal financiële en inhoudelijke support van het ZorgTech-programma. Wil jij ook kans maken op een ZorgTech voucher met jouw innovatie? Meld je dan hier aan voor een ZorgTech voucher!

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto links: Willem Mees van der Bijl en rechts: Renate Boekee – Hulst

LSH010 HIGHLIGHTS: NIEUWS UIT DE REGIO

Glen Schrijvers informeerde ons tot slot over de LSH010 highlights met gave nieuwtjes uit het LSH010-ecosysteem. 

Rijndam heeft de Revalidatie Jaarprijs gewonnen met de productontwikkeling van ‘Ziggy’. Deze innovatieve aanpassing aan een rolstoel maakt het mogelijk dat degene die de rolstoel duwt niet achter, maar naast de rolstoel loopt. Dit zorgt voor een betere interactie met de persoon die in de rolstoel zit. Lees meer.

Twee studenten van de TU Delft werkend aan productontwikkeling ‘Ziggy’

Als eerste ziekenhuis in Nederland beschikt het Maasstad Ziekenhuis sinds deze maand over drie operatierobots in het Robot Expertisecentrum. Met de komst van deze nieuwe robots werken de robotchirurgen van het Maasstad Ziekenhuis met de allernieuwste technieken. Lees meer.

Foto van sprekers tijdens LSH010 ontbijt 9 december 2021Op de foto links: Glen Schrijvers en rechts: Floris Oudshoorn, cartoonist 

In het Erasmus MC zijn twee laboratoriums voor kunstmatige intelligentie opgericht door Philips Healthcare, General Electric Healthcare, de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), en het Erasmus MC. Lees meer.

De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. Hiervoor zijn weer subsidies uitgekeerd, waarvan voor drie initiatieven in de LSH010 sector; 010Nurse, Speaksee en KinderCoPoli. Lees meer.

Wil jij leren innoveren in de zorg? Meld je dan aan voor de D-THINK Health Course. Tijdens deze cursus leren deelnemers in twee weken tijd door middel van design thinking effectief te innoveren. De eerstvolgende online cursusreeks start in maart 2022. Lees meer.

Studenten aan het werk

SMART SESSIES

Na afloop van dit ontbijt konden de gasten uiteraard ook weer deelnemen aan diverse interessante smart sessies.

SMART SESSIE 1 – BRENG JE BUSINESS MODEL IN KAART EN ONTDEK JE KANSEN

In deze smart sessie werden de deelnemers meegenomen door het Business Model Canvas aan de hand van voorbeelden uit de talkshow van VITR en Smart Vitaal. Daarna gingen de deelnemers in 3 iteraties zelfstandig met het business model canvas aan de slag om kansen te ontdekken.

Deze smart sessie werd gegeven door Glen Schrijvers (FOSTER Consulting) & Stefan van der Weide (Schiphol).

SMART SESSIE 2 – INNOVATIEPROGRAMMA ZORGTECH – NIEUWE VOUCHERRONDE GEOPEND!

Veel bedrijven en zorgpartijen die met technologische zorgoplossingen komen, vinden maar moeizaam hun weg naar de markt. Niet alleen financiering is een struikelblok op de weg naar opschaling, ook certificeringsvereisten en het complexe landschap van verzekeraars, overheden, zorgaanbieders en zorgafnemers vormen drempels. En dat is jammer, want de gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Technologische oplossingen spelen een belangrijke rol bij het verbeteren en betaalbaar houden hiervan. Het innovatieprogramma ZorgTech ondersteunt kansrijke innovaties om de weg naar de gezondheidszorg sneller te laten vinden, o.a. met vouchers en begeleiding.

Deze smart sessie werd gegeven door Lonneke Baas (InnovationQuarter) & Marijke Will-Janssen (Medical Delta) & Renate Boekee-Hulst (IDE groep) & Willem Mees van der Bijl (IDE groep).

SMART SESSIE 3 – ​​VAN ZORGIDEE NAAR SUCCESVOLLE EXPLOITATIE: 10 JURIDISCHE AANDACHTSPUNTEN

In deze smart sessie kregen de deelnemers inzicht in de juridische stappen die je moet zetten om een zorgidee succesvol te exploiteren. Op een luchtige manier kregen zij praktische tips vanuit de juridische praktijk. Onder andere over de inrichting van je bedrijf, het beschermen van je (zorg)ideeën, de samenwerking met kennisinstellingen, contracten die je nodig hebt en waar investeerders op letten voor ze kapitaal verstrekken.

Deze smart sessie werd gegeven door Marijn Rooke (Louwers IP|Technology).

Cartoon LSH010 ontbijt 9 december 2021

NEXT EVENT

Zet de data van de volgende LSH010 ontbijten alvast in je agenda! We hopen je uiteraard hier weer fysiek te mogen ontmoeten in de Rotterdam Science Tower.

  • 10 maart 2022 – Circulaire zorg
  • 16 juni 2022
  • 15 september 2022
  • 8 december 2022

OVER HET LSH010 ONTBIJT

Het LSH010 Ontbijt stimuleert innovatie en samenwerking in de Rotterdamse life sciences & health-sector. De netwerkbijeenkomst vindt tenminste vier keer per jaar plaats. De presentatie van een succesvolle case, vooraf te initiëren een-op-een-ontmoetingen én een lekker en gezond ontbijt zijn vaste onderdelen van het ontbijt. Lees meer.

KIJK HET DIGITALE ONTBIJT TERUG!

Heeft u het digitale ontbijt gemist? Geen zorgen, de plenaire sessie is hier terug te kijken!