Verslag LSH010 ontbijt 18 maart 2021

Op 18 maart vond het digitale LSH010 netwerkontbijt over de Impact van Artificial Intelligence op de Zorg plaats, onder begeleiding van moderator Glen Schrijvers. Met meer dan 150 virtuele deelnemers, een Artificial Intelligence talkshow, een internationale pitch uit Taiwan: Soteria Biotech, de lancering van de Dutch Health Leaders Foundation, de LSH010 highlights en maar liefst vier interessante smart sessies was het een zeer geslaagd ontbijt met vele leuke en leerzame momenten over Artificial Intelligence!

Talkshow over de toepassing van Artificial Intelligence

Egge van der Poel, Data scientist, omschrijft de term Artificial Intelligence als een soort van zelflerende computers. De technologieën zijn in de afgelopen jaren erg geavanceerd geworden, we kunnen patronen herkennen met data uit het verleden en uitspraken doen over de toekomst. “Maar data en Artificial Intelligence vertellen ons niet altijd wat de waarheid is, we moeten zelf ook goed blijven nadenken” belicht Egge van der Poel.

Header cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

Rachida el Moussaoui, internist – infectioloog, kreeg in de eerste COVID-19 golf een grote hoeveelheid aan zieke patiënten binnen bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Omdat COVID-19 nog zo nieuw was, was het lastig om te filteren welke patiënten zieker waren dan anderen. Om deze reden hebben zij een database opgesteld met gegevens. “Elke patiënt die binnenkwam, werd opgenomen in deze database. In de eerste golf begonnen wij op 5 maart 2020 al met het verzamelen van data. Enkele dagen later kwamen we al direct uit op 263 patiënten” aldus Rachida el Moussaoui. Zo probeerden zij een patroon in de data te herkennen wat betreft: welke patiënt belandt op de IC of welke patiënt overlijdt. Dit model hebben zij vervolgens goed kunnen toepassen in de praktijk tijdens de tweede COVID-19 golf. Omdat zij nu de data en kennis tot hun beschikking hadden om een goede keuze te maken voor de patiënten; bijvoorbeeld of zij naar de IC verplaatst dienden te worden of niet.

Dr. Mark Scheper, Associate professor/onderzoeker bij de Hogeschool van Rotterdam wil  een Learning Health System ontwikkelen dat beschikbaar is voor alle professionals in Nederland. “We willen alle klinische kennis, ervaringen en data van zorgprofessionals beschikbaar maken voor anderen om zo de patiëntenzorg beter te maken” vertelt Dr. Mark Scheper. Hoe gaat de gezondheidszorg professional van de toekomst leren omgaan met Artificial intelligence, Big-data en remote sensing? Hiervoor moet transdisciplinair onderwijs en onderzoek worden ontwikkeld en een duurzame brug geslagen worden tussen technologie, zorg en medisch wetenschappelijk onderzoek, vindt Dr. Mark Scheper.

cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

Artificial Intelligence pitch uit Taiwan: Soteria Biotech

Na de talkshow, vond een internationale Artificial Intelligence pitch uit Taiwan plaats door Honda Hsiao. Hij is de CEO van Soteria Biotech, een Taiwanees bedrijf dat innovatieve en medische software en hardware ontwikkelt, gecombineerd met Artificial Intelligence, big data en andere technologieën. Om zo een ​​geïntegreerd platform met slaap gerelateerde screening en evaluaties van behandelingen aan te kunnen bieden.

cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

Soteria OPZ (One Point Zero) is een intelligente oplossing die een analytisch rapport uitvoert door CT / CBCT (cone beam computed tomography) beelden te analyseren. Honda Hsiao: “Doordat wij ademhalingsdruk en snelheid in de bovenste luchtwegen kunnen bieden, kan de oplossing artsen helpen om te beoordelen of een patiënt obstructieve slaapapneu heeft.”

screenshot presentatie Artificial Intelligence pitch uit Taiwan: Soteria Biotech

Talkshow lancering Dutch Health Leaders Foundation 

Tijdens het ontbijt werd de Dutch Health Leaders Foundation gelanceerd door Douwe Jippes, Founder en Managing partner van Healthy.Captial & Edith van de Weg, Partner en senior advisor van ScienceParkInc.com. Zij hebben de afgelopen jaren samengewerkt, geïnvesteerd en onderzoek gedaan naar de digitalisering van gezondheid in Nederland. “Wij hebben onderzocht waar de start ups en scale ups in de zorg tegenaan lopen en gekeken waar wij als Nederland in moeten investeren” belicht Edith van de Weg.

Deze stichting is opgericht om samen met zorgondernemers de implementatie van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg te versnellen. “Wij geloven dat het belangrijk is dat wij snel onze samenleving voorbereiden op Artificial Intelligence” aldus Douwe Jippes. Via de Dutch Health Leaders Foundation krijgen ondernemers eenvoudiger toegang tot een netwerk van zowel internationale als nationale zorgorganisaties en investeerders met specifieke focus op zorg. Daarnaast treedt de foundation op als belangenbehartiger en gaat zij vanuit die rol in gesprek met besluitvormers en beleidsmakers, zodat bestaande technologieën op grotere schaal en tevens sneller kunnen worden geïmplementeerd. Klik hier voor meer informatie over de Dutch Health Leaders Foundation.

cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

LSH010 HIGHLIGHTS

Caroline Giezeman, projectmanager LSH010 Gemeente Rotterdam, informeerde ons tot slot over de LSH010 highlights. Waaronder over Sciential – Marketing, een nieuw digitaal marketing bureau dat in Rotterdam geland is. Het bedrijf werd kort geïntroduceerd door Rizgar Saltik, partner Sciential – Marketing. Zij verzorgen verschillende marketingmaterialen – zoals webinars, whitepapers en productlanceringen – voor bedrijven in de Life Sciences & Health sector om hen verder te helpen. 

Verder kondigde Caroline aan dat zij een nieuwe uitdaging aangaat binnen de Gemeente Rotterdam als Strategisch adviseur bij de afdeling Vastgoed. “Aan mijn tijd binnen LSH010 komt dus een eind, de afgelopen 6,5 jaar heb ik met veel energie en plezier gewerkt om het LSH ecosysteem in Rotterdam verder te helpen ontwikkelen. Ik bedank graag alle netwerkpartners voor alle jaren dat wij binnen LSH010 hebben mogen samenwerken.” Amelia Oei, Projectmanager Economie Gemeente Rotterdam, gaat haar taken overnemen wat betreft LSH010 en de innovatie netwerkontbijten. “Ik heb erg veel zin in mijn nieuwe uitdaging binnen het thema Life Sciences & Health en het verder helpen van het ecosysteem” vertelt Amelia Oei.

cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

SMART SESSIES

Na afloop van dit ontbijt konden de gasten deelnemen aan diverse smart sessies.

Smart sessie 1 – Dutch Health Leaders Foundation

Douwe Jippes, Founder en Managing partner van Healthy.Captial & Edith van de Weg, Partner en senior advisor van ScienceParkInc.com spraken tijdens deze sessie over het versnellen van digitalisering in Nederland.

Smart sessie 2 – Taiwan Impact of Artificial Intelligence on Healthcare

During this session, Valerie Hsu & Henry Sung, Taiwan Globalization Network – TGN & Chris Verstuyft, Autag Technology Europe, spoke about the Taiwan Artificial Intelligence Roadmap, TAcc+ International Program for international startups to connect to Taiwan startups ecosystem and the Taiwan Impact of Artificial Intelligence on Healthcare.

Smart sessie 3 – Protecting Artificial Intelligence in Health and Life Sciences

During this session, Tahir Bodha, La Gro Geelkerken Advocaten, talked about legal aspects of Artificial Intelligence, its impact within the Health and Life Sciences and how this impacts the protection and development of (new) products and solutions. 

cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

SMART SESSIE 4. Vermijd de valkuilen van Artificial Intelligence in de gezondheidszorg

De Artificial Intelligence experts van Landscape – Jacob Boon & Erwin Haas – hebben tijdens deze sessie besproken wat de veel voorkomende valkuilen en uitdagingen zijn bij het inzetten van Artificial Intelligence en andere technologie- en datagedreven oplossingen in de gezondheidszorg. Hoe we daarmee om moeten gaan om deze nieuwe soorten oplossingen te laten slagen en waarde toe te voegen voor patiënten en zorgverleners.

cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

NEXT EVENTS

Zet de data van de LSH010 ontbijtsessies alvast in je agenda!

Het LSH010 Ontbijt stimuleert innovatie en samenwerking in de Rotterdamse life sciences & health-sector. De netwerkbijeenkomst vindt tenminste vier keer per jaar plaats. De presentatie van een succesvolle case, vooraf te initiëren een-op-een-ontmoetingen én een lekker en gezond ontbijt zijn vaste onderdelen van het ontbijt.

Kijk het digitale ontbijt terug!

Heb je het digitale ontbijt gemist? Geen zorgen, de plenaire sessie is terug te kijken via YouTube.