Verslag LSH010 ontbijt 16 september 2021 – Innovaties in de multidisciplinaire (diabetes)patiëntenzorg

Het LSH010 ontbijt op 16 september 2021 gemist? Lees dan dit verslag of bekijk de recording! Deze keer ging het ontbijt over Innovaties in de multidisciplinaire (diabetes)patiëntenzorg en presenteerden de sprekers weer LIVE vanuit de Rotterdam Science Tower!

LSH010 ontbijt 16 september - foto's sprekers aan het presenteren en overige sfeerfoto'sOp de foto links: Glen Schrijvers, LSH010 ontbijt moderator en rechts: Floris Oudshoorn, cartoonist 

Het ontbijt werd afgetrapt met een spectaculaire talkshow over het technologie en leefstijl platform MiGuide. Glen Schrijvers ging in gesprek met Arjen Huizinga, de oprichter van MiGuide, Douwe Jippes, investeerder bij Healthy.Capital en Marieke Sikkens, medisch directeur bij Gezond op Zuid.

MiGuide is een technologie-en leefstijl coaching platform voor patiënten met diabetes type 2. Hierin coachen wij mensen naar een gezondere leefstijl. En waarom dit zo belangrijk is? Diabetes type 2 kan namelijk omgekeerd worden!’ vertelt Arjen Huizinga, oprichter van MiGuide.

Het platform bestaat onder andere uit de MiGuide app; een mobiele leefstijl coach. Deze app richt zich specifiek op leefstijl en gedragsverandering. De patiënt ontvangt coaching op het gebied van voeding en beweging om de bloedglucosewaardes te reguleren. Ook kan de patiënt meetwaardes uitwisselen met de huisarts en/of praktijkondersteuner door de koppeling met het Huisartseninformatiesysteem. De MiGuide app wordt namelijk voorgeschreven vanuit de huisartsen en is daarmee het digitale verlengstuk van de eerste lijn (huisarts en zorggroepen).

LSH010 ontbijt 16 september - foto's sprekers aan het presenteren en overige sfeerfoto'sOp de foto links: Arjen Huizinga en rechts: Arjen Huizinga in gesprek met Glen Schrijvers

‘Je kan wel technologie maken, maar als dit niet geaccepteerd wordt door de zorgsystemen, heb je er ook niets aan. Alles wat wij onze patiënten adviseren, moet ook wettelijk in de richtlijnen staan. Om deze redenen hebben wij veel partijen nodig gehad om ons daarbij te kunnen helpen’ vertelt Arjen Huizinga.

Waarom investeren?

Één van de investeerders in MiGuide, is Healthy.Capital. ‘Technologie in de eerste lijn is ontzettend belangrijk. MiGuide is echt een oplossing vanuit de technische toepassing en de transformatie van zorg. Als we dit probleem niet oplossen in de samenleving, dan hebben we straks echt een veel groter probleem’ licht Douwe Jippes, investeerder bij Healthy.Capital, toe.

Samenwerkingspartners

Naast investeerders, heeft MiGuide ook verschillende samenwerkingspartners, zoals Stichting Gezond op Zuid. ‘Als ik zie hoeveel diabetes type 2 patiënten wij hebben binnen Gezond op Zuid en hoe intensief deze zorg is voor onze praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen, moet je gaan nadenken over oplossingen. Is het nodig dat de patiënten 4x per jaar langs moeten komen? En dit verandert ook veel bij de werkdruk van de praktijkondersteuners.’ vertelt Marieke Sikkens, medisch directeur bij Gezond op Zuid.

LSH010 ontbijt 16 september - foto's sprekers aan het presenteren en overige sfeerfoto'sOp de foto links: Douwe Jippes en Marieke Sikkens en rechts: Arjen Huizinga in gesprek met Glen SchrijversLSH010 ontbijt 16 september : cartoon

Lancering Diabetes in actie – editie 010

Tijdens de talkshow werd het nieuwe leefstijlprogramma ‘Diabetes in actie – editie 010’ gelanceerd. Dit project is een initiatief van MiGuide, Gezond op Zuid, Rotterdam Sportsupport, VGZ en de gemeente Rotterdam.

‘200 Rotterdammers met diabetes type 2 krijgen de kans om de komende zeven maanden tijd hun gezondheid te verbeteren. Via de MiGuide app en met support van de zorgverlener ontvangt een deelnemer coaching op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en beheersing van het glucosegehalte. We geven vooral veel inzicht in diabetes, moedigen deelnemers aan en delen succeservaringen’ licht Arjen Huizinga toe.

Lees hier meer over het project en meld jezelf aan.

Foto: van links naar rechts: Arjen Huizinga (MiGuide), Douwe Jippes (Healthy Capital), Merlijn Snijders (Gemeente Rotterdam), Marieke Sikkens-Idenburg (Stichting Gezond op Zuid)Op de foto van links naar rechts: Arjen Huizinga, Douwe Jippes, Merlijn Snijders (Gemeente Rotterdam) en Marieke Sikkens 

LSH010 ontbijt 16 september : cartoon

Landing van everywhereIM in Rotterdam

Na de talkshow, vertelde René Kock, oprichter van everywhereIM, ons meer over everywhereIM. Een bedrijf dat sinds kort gevestigd is in het Erasmus MC in Rotterdam en apps ontwikkelt voor de zorg, zoals de Antibiotica App, NVAB richtlijnen, Sanquin – Ik geef bloed en Gotit.

Wij willen de grootste medische app-uitgever in Europa worden. Hiernaast is het ons doel om de zorg meetbaar te verbeteren voor de zorgverlener en daarmee uiteindelijk ook voor de patiënt. Want als de zorgverlener werkt volgens de recente standaarden, wordt de patiënt ook altijd volgens de recente standaarden geholpen. We willen voorkomen dat een patiënt op verschillende plekken en ziekenhuizen op een andere manier wordt behandeld’ vertelt René Kock.

LSH010 ontbijt 16 september - foto's sprekers aan het presenteren en overige sfeerfoto'sOp de foto links: René Kock en rechts: René Kock in gesprek met Glen Schrijvers

LSH010 ontbijt 16 september : cartoonKennismaking met Kadans Science Partner

De Rotterdam Science Tower is per 1 juni 2021 overgenomen door Kadans Science Partner. Tom Straeter, Senior Ecosystem Manager bij Kadans Science Partner, vertelde ons meer. ‘Kadans Science Partner huisvest kennisintensieve organisaties en Life Sciences & Health partijen door heel Europa. Wij hebben vastgoed op 22 Science parken en campussen in Europa. Hierdoor zijn wij in staat om een groot Europees netwerk te bieden voor ondernemers’ vertelt Tom Straeter.

‘De komende tijd wordt de Rotterdam Science Tower gerenoveerd en zetten wij ons in voor het bruisende ecosysteem. Wij willen een bijdrage leveren aan een nog impactvoller Life Sciences & Health ecosysteem in Rotterdam met ons netwerk en onze huurders. Dit doen wij door ontmoetingen te faciliteren tussen ondernemers en onze huurders, zodat zij kunnen netwerken en samenwerken. Denk hierbij aan evenementen, een online platform, expert sessies en podcast series.’

LSH010 ontbijt 16 september - foto's sprekers aan het presenteren en overige sfeerfoto'sOp de foto links: Tom Straeter in gesprek met Glen Schrijvers en rechts: achter de schermen bij de techniek

LSH010 ontbijt 16 september : cartoonLSH010 HIGHLIGHTS

Glen Schrijvers informeerde ons tot slot over de LSH010 highlights. Healthy Funding V, hét internationale event van Life Sciences & Health 010 waarbij startups en investeerders 1 op 1 aan elkaar worden gematcht, werd aangekondigd. Dit event vindt plaats op 18 november 2021, bent u een investeerder of heeft u een startup met een investeringsbehoefte in de LSH sector? Klik hier voor meer informatie en om te registreren.

‘(R)EVOLUTION: Veerkracht in tijden van COVID’, de tweede tentoonstelling van Science Gallery Rotterdam in het Erasmus MC opent tijdens ‘De Europese Nacht van de Onderzoeker’ op 24 september 2021. Hier komen kunst, wetenschap, de maatschappij, onderwijs en gezondheidszorg samen in een zoektocht naar nieuw perspectief op de toekomst. Klik hier voor meer informatie.

Op 28, 29 en 30 september vindt World of Health Care 2021 plaats. Dit is dé plek waar je moet zijn als je wil internationaliseren met jouw startup of scale-up. Neem deel aan drie dagen vol nieuwe kennis, inspiratie en connecties uit binnen- en buitenland. Klik hier voor meer informatie en om te registreren.

Op dinsdag 2 november ontmoet het health & technology ecosysteem van de deltaregio en daarbuiten elkaar tijdens de Medical Delta Conference 2021. Het thema: ‘MedTech Solutions for a Healthier Tomorrow’. Klik hier voor meer informatie en om te registreren.

IC-apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC startte het project ‘The Green Intensive Care’ om de IC’s zoveel mogelijk te verduurzamen en circulair te maken. Hiervoor won zij de EUR Sustainability Award 2021. Klik hier voor meer informatie.

LSH010 ontbijt 16 september - foto's sprekers aan het presenteren en overige sfeerfoto'sOp de foto links: Douwe Jippes en Marieke Sikkens en rechts: achter de schermen bij de techniek

SMART SESSIES

Na afloop van dit ontbijt konden de gasten deelnemen aan diverse interessante smart sessies.

SMART SESSIE 1 – Hulp bij Internationaal Zakendoen

De internationale LSH markt biedt een overschot aan kansen in meer dan 50 landen waar momenteel investeringen en (positieve) ontwikkelingen plaatsvinden. Dit is een luxe positie, maar wel een die een zorgvuldige aanpak en strategie vereist welke begint met keuze en focus. Daarnaast is internationale samenwerking gewoon keihard nodig om de totale gezondheidszorg te verbeteren. Dat heeft de coronapandemie wel bewezen. Het is een mondiaal probleem, dus dat moet je mondiaal aanpakken. Task Force Health Care ondersteunt graag om elke stap voorwaarts mogelijk te maken. Het World of Health Care event (28, 29 & 30 september) brengt de Nederlandse LSH sector in contact met het buitenland. Zo’n 30+ landen zullen open staan voor kennisuitwisseling en partnerschap op het gebied van Life Sciences & Health.

Deze smart sessie werd gegeven door Micha van Lin & Jennifer Schrage (Task Force Health Care) & Jos de Wolf (Enraf Nonius).

SMART SESSIE 2 – Hicks-Ups bij marktintroductie MedTech

Bij smart sessie 2 konden deelnemers ervaringen delen over de Hick-ups bij het vermarkten van MedTech. InnovationQuarter liet hier zien wat zij kunnen betekenen en er werden ervaringen van MiGuide gedeeld.

Deze smart sessie werd gegeven door Arjen Huizinga & Eva Leenslag (MiGuide) & Marieke Kodde (InnovationQuarter).

SMART SESSIE 3 – eHealth en privacy: zorg op afstand

Met welke verplichtingen uit de AVG moet rekening moet worden gehouden bij gebruik van een e-health toepassing? Is er toestemming nodig? Mag je gegevens met anderen delen? Welke afspraken kun je het beste maken met de softwareleverancier en hoe kies je als zorginstelling de juiste applicatie? Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan de gevolgen wanneer niet wordt voldaan aan deze verplichtingen.

Door Nina WittLars Boer (Ploum, Rotterdam Law Firm).

NEXT EVENT

Zet de datum van het volgende LSH010 ontbijt alvast in uw agenda! We hopen u hier wellicht weer fysiek te mogen ontmoeten in de Rotterdam Science Tower.

OVER HET LSH010 ONTBIJT

Het LSH010 Ontbijt stimuleert innovatie en samenwerking in de Rotterdamse life sciences & health-sector. De netwerkbijeenkomst vindt tenminste vier keer per jaar plaats. De presentatie van een succesvolle case, vooraf te initiëren een-op-een-ontmoetingen én een lekker en gezond ontbijt zijn vaste onderdelen van het ontbijt.

KIJK HET DIGITALE ONTBIJT TERUG!

Heeft u het digitale ontbijt gemist? Geen zorgen, de plenaire sessie is hier terug te kijken!