
Innovatieve hartkatheter voorkomt cardiologische herhaal-ingrepen
Eind februari was de spin-out Kaminari Medical vanuit het Erasmus Medisch Centrum een feit. Het bedrijf is gebaseerd op een vinding van de afdeling Biomedische Technologie van het Thoraxcentrum; een hartkatheter die voor het eerst zowel de vorm als de samenstelling van verstoppingen in de kransslagader gelijktijdig en nauwkeurig kan weergeven.
Jaarlijks ondergaan wereldwijd zo’n 3 miljoen mensen een behandeling aan vernauwde of verstopte kransslagaders. De oorzaak hiervan is de aanwezigheid van cholesterol in de vaatwand. Meestal krijgen deze patiënten een stent die het vat openhoudt. Tien procent van hen komt echter binnen een jaar weer terug omdat er een nieuwe verstopping is ontstaan, op de behandelde plaats zelf of ergens anders in de kransslagaders. Het aantal recidieven kan flink naar beneden worden bijgesteld als de innovatieve hartkatheter van Kaminari Medical gereed is om de markt op te gaan.
CEO Jeroen Kodde: “In het Thoraxcentrum is door onder anderen Professor Ton van der Steen en Gijs van Soest nu een techniek ontwikkeld die kan worden toegepast tijdens de coronaire interventies. Deze techniek heet intravasculaire foto-akoestiek en maakt het mogelijk de afzettingen in de kransslagaders, de plaques, te detecteren. Een katheter maakt met een combinatie van licht en echo plaatjes van de cholesterol-afzettingen. Door deze katheter, die momenteel door Kaminari Medical wordt uitontwikkeld, te gebruiken kan de interventiecardioloog tijdens stentplaatsing de samenstelling van de plaque en dus ook de soms levensbedreigende hoeveelheid cholesterol en andere vetten zien. Ook op de plaatsen die op dat moment niet de directe aanleiding van de klachten zijn.”
Door de informatie die op manier verkregen wordt kan een plaque preventief behandeld worden of een stent zodanig geplaatst dat hij geen nieuwe stolsels veroorzaakt. De Kaminari katheter maakt het dus mogelijk om de behandeling preciezer te maken en álle gevaarlijke plekken te behandelen die in beeld komen. Dat voorkomt latere problemen en alle risico’s die samenhangen met de behandeling ervan.
“We hopen hiermee de tien procent herhaling van de ingreep minstens te halveren, waarmee er wereldwijd circa 150.000 behandelingen -van gemiddeld 10.000 Euro per stuk- kunnen worden voorkomen. Alleen al in Nederland zou dit een kostenbesparing van ongeveer 20 miljoen Euro opleveren.”
Het duurt nog even voordat cardiologen de Kaminari-technologie, een combinatie van een katheter en een bedieningsapparaat, kunnen inzetten.
“De werking ervan is al succesvol aangetoond in een diermodel en er is nu de eerste financiering beschikbaar om stappen richting een klinische toepassing te maken. Volgens planning is dat over twee en een half jaar.”
In de ontwikkeling naar deze “First-in-Man study” werkt Kaminari Medical samen met alle disciplines binnen het Thoraxcentrum en met de TU Delft, de Medical Delta en TNO.
Voor meer informatie: jeroen.kodde@kaminarimedical.com
Datum: 20 maart 2020