Nieuwe perspectieven behandeling hoofd-halskanker

De overlevingskans én de kwaliteit van leven fors vergroten. De HyperCollar3D biedt patiënten met hoofd-halskanker nieuwe perspectieven. Dit innovatieve apparaat voor thermische therapie, ook wel hyperthermie genoemd, is ontwikkeld bij het Erasmus MC en doet nu dienst op de locatie Daniel den Hoed. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan het voorbereiden van serieproductie.

Er is grote internationale belangstelling voor de door prof. dr. Gerard van Rhoon en dr. Maarten Paulides ontwikkelde techniek. Al tien gespecialiseerde kankerklinieken uit de hele wereld willen met de HyperCollar3D gaan werken. Het vermarkten van de vinding wordt gedaan door het Rotterdamse bioscience- bedrijf Sensius. Als een spin-off van Erasmus MC beschikt het bedrijf over een licentie op de kennis.

CEO Paul van den Biggelaar: ‘Hoofd-halskanker is zeer complex. Met de traditionele behandelmethoden leven na vijf jaar nog maar vier op de tien patiënten. Bij een vroege diagnose kan medicatie of een milde operatie voldoende zijn, maar dit type tumoren wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Helaas laten ze dan meestal snelle uitgroei zien en komen in de helft van gevallen later ook nog eens terug. Als er thermische therapie aan de behandeling wordt toegevoegd, stijgt het genezingspercentage met vijftig procent, is in de praktijk gebleken. Ook zijn er geen aanvullende bijwerkingen zoals het verlies van tanden of het niet meer werken van de speekselklieren door bestaande therapieën met bestraling of chemo.’

Wereldwijd 500.000 patiënten helpen

Wereldwijd wordt bij vijfhonderdduizend mensen per jaar hoofd/halskanker geconstateerd, in Nederland in drieduizend gevallen. Van den Biggelaar: De overlevingskans én de kwaliteit van leven fors vergroten. De HyperCollar3D biedt patiënten met hoofd-halskanker nieuwe perspectieven. Dit innovatieve apparaat voor thermische therapie, ook wel hyperthermie genoemd, is ontwikkeld bij het Erasmus MC en doet nu dienst op de locatie Daniel den Hoed.

Er wordt inmiddels hard gewerkt aan het voorbereiden van serieproductie. ‘We praten dan over het gebied vanaf de ogen tot aan de schildklieren, dus niet de hersenen.’ Hij legt de werking van de HyperCollar3D uit aan de hand van het prototype dat in zijn werkkamer staat. Wat de behandelend arts met het apparaat doet, is het inbrengen van magnetronenergie, exact op de plek van de tumor. Die warmte doodt kwaadaardige kankercellen, maar laat het omliggende gezonde weefsel ongemoeid.Deze vorm van thermische therapie is uniek. ‘Daarom zijn we volop met de doorontwikkeling bezig,’ vertelt Van den Biggelaar. ‘Ons businessplan wordt verfijnd en we werken aan het proof of concept. Daarmee gaan we ons product pitchen bij investeerders.

"Magnetronenergie inbrengen, exact op de plek van de tumor"

- Paul van den Biggelaar, CEO Sensius

Financiering voor proof-of-concept en seed fase

We verwachten medio 2018 voldoende financiering te hebben. Het gaat om een vorm van seed financiering. Er is nog geen kant-en-klaar product, maar wel veel potentie. En er is veel serieuze belangstelling, maar er zijn nog geen harde klantorders. Dat vereist durf, maar in ons geval zeker ook een beetje idealisme bij financiers.’ Sensius kreeg voor de ‘proof of concept’ -fase een lening van driehonderdduizend euro van het UNIIQ Investment Fund, een consortium van Erasmus MC, TU Delft, Universiteit van Leiden en de ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

Is de financiering rond, dan volgt de fase van daadwerkelijke ontwikkeling en productie van de HyperCollar3D. Van den Biggelaar verwacht dat die nog eens twee jaar gaat duren. ‘Het bestaande apparaat is in evolutie tot stand gekomen in een academische omgeving, met een leercurve in de bediening. Daarom doen we het designproces in nauw overleg met de toekomstige gebruikers: radio-oncologen, radio-laboranten en verpleegkundigen. Wij als bedrijf leren van behandelaars en behandelaars leren van elkaar.’

Rotterdam ideaal klimaat om te ondernemen

De productie van de HyperCollar3D gaat in Nederland plaatsvinden, bij een in mechatronica gespecialiseerd bedrijf. Voor het zover is, zal Sensius groeien van de huidige vijf naar een tiental medewerkers. Van den Biggelaar: ‘Rotterdam heeft een prettig ondernemingsklimaat. De gemeente doet veel om ons met raad en daad terzijde te staan. We zijn ook blij dat we, samen met gelijkgestemde bedrijven, in de Rotterdam Science Tower gevestigd zijn.’ De CEO van Sensius is vol vertrouwen. ‘Zoals een Duitse arts tegen me zei: ‘Dit biedt nieuwe perspectieven voor mijn patiënten. We gaan het gewoon doen’. Zij had meteen het goede gevoel.’ Meer weten? Kijk op: Sensius.biz

meer nieuws.

Alle nieuwsberichten
nieuws

FIT FOR ME: FROM A ROTTERDAM STUDENT'S BEDROOM TO SIX CONTINENTS

Nutritional supplements for people who have undergone weight loss surgery. It’s a niche within a niche, but the Rotterdam-based company, Fit For Me, is the global market leader in this segment. With a tailor-made tablet it structurally changes lives and relieves the pressure on healthcare services. It’s an adventure that started in a Rotterdam student’s bedroom.

Lees meer
nieuws

Wheelair is transforming the international wheelchair market from its base in Rotterdam

Wheelair established a branch in the Rotterdam area in February. From here, the Scottish medtech company, which makes revolutionary cooling systems for wheelchairs, is striving for faster innovations in the wheelchair market and for allowance payments for its preventative use. ‘Rotterdam was the best fit for our company on all fronts.’

Lees meer
nieuws

Rijndam Orthopedietechniek bekroont jubileum met vernieuwde locatie

Dinsdag 16 juni is de oplevering van de verbouwing bij Rijndam Orthopedietechniek gevierd. Een mooie bekroning op het vijfjarig jubileum van deze orthopedisch instrumentmakers. De vestiging heeft, binnen Rijndam Revalidatie locatie Westersingel, 175 m2aan extra benodigde ruimte erbij gekregen. De vernieuwde locatie is door de twee Raden van Bestuur op ludieke en feestelijke wijze geopend.

Lees meer