Laagdrempelige en begrijpelijke informatie voor mensen met diabetes via app

De vernieuwde MiGuide app biedt de mogelijkheid om blended zorg op maat te bieden voor mensen met diabetes type 2. Tijdens de Nationale Diabetes Dag op 11 november lanceren de Health Campus Den Haag, MiGuide, het National eHealth Living Lab (NeLL) en Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen een app met toegankelijke en begrijpelijke informatie over diabetes type 2. De app biedt toegang tot het diabetes handboek met daarin begrijpelijke informatie over diabetes. Het handboek is geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en is ontwikkeld in samenwerking met zorgverleners en de doelgroep zelf. De SAG, het innovatiefonds van Zilveren Kruis, en Lifestyle4Health financieren het initiatief.

Voor wie?

In Nederland heeft ruim een op de drie mensen beperkte gezondheidsvaardigheden. Onder de groep met een lage opleiding en een migratieachtergrond komt diabetes type 2 twee tot vijf keer vaker voor. Voor hen, voor zorgverleners en voor iedereen die behoefte heeft aan begrijpelijke uitleg over diabetes type 2 is de app nu gratis te downloaden in de App Store en Google Play onder de naam MiGuide.

Wat biedt de app?

De app biedt een digitale versie van het succesvolle Pharos diabetes handboek met daarin begrijpelijke informatie over diabetes type 2. De app heeft als doel de eigen regie te versterken, de leefstijl te verbeteren en kennis en vaardigheden van mensen met diabetes te vergroten. Het gebruik van de app biedt aanvullende voordelen op het gebruik van het papieren handboek, zoals beeldgebruik, pictogrammen, voorleesfuncties, interactiviteit en gebruik in eigen tempo, eventueel samen met anderen. Ook is de app praktisch voor het dagelijkse gebruik, omdat mensen hun telefoon veel bij zich dragen. Zorgverleners kunnen de app inzetten voor de behandeling en begeleiding van mensen met diabetes type 2. Er een handleiding voor zorgverleners hoe ze de app kunnen gebruiken samen met hun patiënten. Zorgverleners die de komende tijd meedoen aan het gebruikersonderzoek krijgen door Pharos een “trainingsmodule coachende vaardigheden”, zodat zij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter kunnen ondersteunen.

Handboek ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’

De app is gebaseerd op het in 2017 ontwikkelde, prijswinnende handboek ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’ voor mensen met diabetes type 2 en is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG), Stichting Voorlichters Gezondheid Rotterdam laaggeletterde patiënten, taalambassadeurs, zorgverleners uit pilotlocaties. Ongeveer 70% van de zorgverleners geeft aan een verbetering in de vaardigheden te zien bij de diabetespatiënten door het gebruik van het diabeteshandboek. Patiënten stellen meer vragen en komen beter voorbereid op het consult. Ook zien zij een verbetering in het aannemen van een gezondere leefstijl. Het fysieke handboek is gratis te bestellen bij Pharos.

Download de MiGuide app:
App Store
Google Play

Bron: MiGuide

Datum: 18 november 2022