TUSSEN DROOM & DRUK Zorgen voor de jonge generatie

De jeugd heeft de toekomst, maar hoe kunnen we kinderen de beste kansen bieden? Deze vraag is urgenter dan ooit in onze complexe samenleving, waarin de corona-crisis, de klimaatcrisis en toenemende sociale ongelijkheid effect hebben op het toekomstperspectief. Tegelijkertijd zijn juist jongeren veerkrachtig en in staat om de samenleving te vernieuwen. Hoe kunnen we kinderen gezond laten opgroeien en de best mogelijke toekomst bieden?

De nieuwe generatie jongeren maakt de toekomstige samenleving. Daarom onderzoeken wij hoe onze jongeren hun plek vinden en kunnen bijdragen aan de samenleving.

DE SPREKERS

Tijdens Lof der Geneeskunst delen drie toponderzoekers hun kennis over het welzijn van kinderen met ons. Vincent Jaddoe en Manon Hillegers zijn verbonden aan het Erasmus MC, Eveline Crone aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  • Vincent Jaddoe is kinderarts-epidemioloog en hoofd van Generation R, het Rotterdamse onderzoeksprogramma dat meer dan 10.000 kinderen en hun ouders volgt vanaf de periode voorafgaand aan de zwangerschap tot volwassenheid. Zijn onderzoek richt zich op het belang van de gezondheid van ouders en de ontwikkeling van kinderen in de baarmoeder.
  • Manon Hillegers is hoofd van de afdeling Kinder-en jeugdpsychiatrie/psychologie. Ze onderzoekt de milde voorlopers van stemmingsstoornissen. Ze werkt graag samen met jongeren en onderzoekers uit heel andere vakgebieden. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van Grow It!, een gamified app die jongeren helpt met hun mentale gezondheid.
  • Eveline Crone is hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar Society, Youth & Neuroscience Connected (SYNC) lab onderzoekt de ontwikkeling van jongeren van geboorte tot volwassenheid, met een specifieke focus op de adolescentie. Voor het brede publiek schreef ze het boek Het Puberende Brein.sprekers

Alle drie de wetenschappers werken samen binnen Healthy Start, een wetenschappelijk project met de ambitie om de ongelijke startpositie in het leven van kinderen en jongvolwassenen te doorbreken. Healthy Start is een flagship-project van de Convergence, de strategische samenwerking tussen Erasmus MC, TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het event vindt plaats op vrijdag 7 oktober 2022 in de Doelen in Rotterdam. Kijk hier voor het programma! Aanmelden kan via de website van Lof der Geneeskunst.