LSH010 NIEUWSBRIEF | augustus 2021

LSH010 NIEUWSBRIEF | augustus 2021

Banner 3e LSH010 ontbijt van het jaar

Registreer nu voor het LSH010 ontbijt op donderdag 16 september!

Op donderdagochtend 16 september vindt het 3e LSH010 ontbijt van het jaar plaats. Deze keer focussen we op een mooie innovatieve case over Diabeteszorg uit het Rotterdamse ecosysteem: MiGuide!

Datum: donderdag 16 september 2021
Locatie: Online & Rotterdam Science Tower
Tijd plenaire sessie: 8.00 – 9.00
Smart sessies: 09.15 – 10.15
1 op 1 sessies: 16 september & 17 september

Sprekers

Sprekers LSH010 ontbijt

MiGuide is in 2017 gestart vanuit de samenwerking tussen TNO en de twee van oorsprong Rotterdamse bedrijven Pexlife en ExpertDoc. De MiGuide app is ontwikkeld voor patiënten met diabetes type 2 en richt zich specifiek op leefstijl en gedragsverandering. Met de app ontvangt de patiënt coaching op het gebied van voeding en beweging om de bloedglucosewaardes te reguleren. Ook kan de patiënt meetwaardes uitwisselen met diens huisarts en/of praktijkondersteuner door de koppeling met het Huisartseninformatiesysteem. MiGuide is daarmee het digitale verlengstuk van de eerste lijn (huisarts en zorggroepen).

Klik hier voor meer informatie over het LSH010 ontbijt, om het programma te bekijken en registreer hier.

———————————————————————————————————————————

Man en vrouw zitten thuis in de woonkamer aan tafel

Voorrang voor zorgpersoneel (in opleiding) voor een huurwoning

Rotterdam heeft een tekort aan mensen in de zorg, politieagenten en leraren. Wie in Rotterdam in een van deze beroepen werkt of wil werken, kan in aanmerking komen voor voorrang op een huurwoning in de stad.

Zo willen we het voor deze groepen makkelijker maken om voor Rotterdam te kiezen. In vier proefprojecten met huurwoningen met verschillende huurprijzen kijken we of dit te realiseren is. Om in aanmerking te komen voor deze regeling gelden een aantal voorwaarden. Ook studenten van een opleiding voor één van deze beroepen kunnen in aanmerking komen.

Lees meer

————————————————————————————————————————————

Mevrouw kijkt op tablet

Bloeddrukcontroles en leefstijladvies op afstand vanuit het Maasstad Ziekenhuis

Na het succesvol op afstand controleren van patiënten die met het coronavirus in het Maasstad Ziekenhuis hebben gelegen, breidt het ziekenhuis thuismonitoring in de zorg voor patiënten verder uit. Patiënten die voor een (acute) hoge bloeddruk worden behandeld in het Maasstad Ziekenhuis, kunnen steeds vaker thuis zelf hun bloeddruk meten en via een app ter controle doorgeven aan het ziekenhuis. Dit scheelt bezoeken aan het ziekenhuis en zorgt ervoor dat de patiënten ook bewust met hun bloeddruk bezig zijn.

Lees meer

———————————————————————————————————————————

Moeder met baby op haar borstPATH lanceert documentaire om stigma roze wolk te doorbreken

De geboorte van een kind wordt bijna altijd gekoppeld aan blijdschap en een roze wolk. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een zwangerschap of een bevalling. Ongeveer 20% van de moeders die net een baby hebben gekregen, krijgt namelijk last van mentale problemen, waar nauwelijks over gepraat wordt. Om het gesprek hierover te stimuleren, lanceert het Europese initiatief PerinAtal menTal Health (PATH) de documentaire “Ze wist toch waar ze aan begon…?!”

Lees meer

———————————————————————————————————————————

Twee meiden overleggen over business idea

Voucherronde social domein leidt tot nieuwe inzichten ZorgTech

Tot 30 juni konden zorgorganisaties en technologiebedrijven voor de derde maal een voucher aanvragen bij het innovatieprogramma ZorgTech. Het was de eerste keer dat specifiek gefocust werd op oplossingen voor het sociaal domein. Tien projectconsortia dienden succesvol een aanvraag in. In ieder consortium werken minimaal één zorgorganisatie, technologiebedrijf en gemeente samen. De focus op een gezamenlijke uitdaging leidde tot dusdanige resultaten dat dit een belangrijk uitgangspunt wordt in het vervolgprogramma.

Lees meer

————————————————————————————————————————————

Overzicht van hart registratie lijnen op hokjes papier

Hartritmestoornissen eerder ontdekt met Afi van Praxa Sense

Boezemfibrillatie is een veelvoorkomende hartritmestoornis die onder meer kan leiden tot een herseninfarct of TIA. Het is dan ook van levensbelang om boezemfibrillatie op tijd op te sporen. Maar dat is niet eenvoudig: symptomen blijven vaak uit of lijken onschuldig. Startup Praxa Sense uit Delft ontwikkelde daarom Afi, een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar apparaatje dat hartactiviteiten meet. Inclusief een app die metingen naar het e-healthsysteem van de arts stuurt, waarin AI-algoritmes een diagnose voorstellen. Het innovatieprogramma ZorgTech stelt Praxa Sense in staat de innovatie in ziekenhuizen te implementeren en valideren, en te onderzoeken of Afi inzetbaar is voor het tijdig opsporen van andere ziektes.

Lees meer

————————————————————————————————————————————

balance balls

Delirium eerder herkennen en beter behandelen met DeltaScan van Prolira

Een delirium komt vaker voor dan veel mensen, zelfs artsen, denken. Ook de gevolgen van deze acute geestelijke verwardheid worden geregeld onderschat. Daarom ontwikkelde de medisch-technologische startup Prolira een monitor die hersenactiviteit meet en AI gebruikt voor de detectie en monitoring van een delirium. ‘Vroegtijdige herkenning kan de behandeling bevorderen, de gevolgen verkleinen en de druk op de zorg verlagen’, zegt Suzanne Boon-van Dijk, geriater bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Binnen het ZorgTech-programma onderzoekt Prolira de toepasbaarheid van DeltaScan, zoals de monitor heet, specifiek op beginnende dementie.

Lees meer

 

————————————————————————————————————————————

      

LSH010 AGENDA

Meer events? Check de agenda op de website!

————————————————————————————————————————————

 illustratie emailmarketing

NIEUWS TE DELEN?

We zijn erg benieuwd naar jouw Rotterdamse verhalen! Stuur je nieuws of agenda-items naar info@lifesciencesandhealth010.nl en zorg voor meer zichtbaarheid!

Volg jij ons al via social media?

Website
Twitter
LinkedIn
Instagram

————————————————————————————————————————————footer nieuwsbrief met logo's