LSH010 nieuwsbrief banner

Beeld Health Innovation School Rotterdam

MELD JE AAN VOOR DE HEALTH INNOVATION SCHOOL ROTTERDAM 2021

Ben jij een vooruitstrevende doener? Wil jij werken aan betere gezondheid voor alle Rotterdammers en wil jij (effectiever) leren innoveren met 50 nieuwe partners-in-crime?

Meld je dan aan voor de Health Innovation School Rotterdam 2021! Een uniek opleidingstraject van 6 maanden dat 50 voorlopers (in spé) uit het hele zorg- en welzijnsdomein samenbrengt. Ontwikkel hier jouw innovatie-skills, vind inspiratie, een stimulerend netwerk van peers en ervaringsdeskundigen en realiseer die noodzakelijke innovatie bij jou op de werkvloer.

Ben jij benieuwd of dit iets voor jou is? Lees dan de onderstaande drie interviews met oud-deelnemers van de Health Innovation School Rotterdam! Aanmelden kan uiterlijk tot en met 5 mei via de aanmeldpagina. De Health Innovation School loopt dit jaar van juni t/m november.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

———————————————————————————————————————————

LSH010 INTERVIEWS

                                                                                                                                                                                   ————————————————————————————————————————————

Portretfoto Merlijn Snijders bijgesneden

TERUGBLIK HEALTH INNOVATION SCHOOL 2020 (I): MERLIJN SNIJDERS (GEMEENTE ROTTERDAM)

LSH010, Bureau Zorginnovatie, De Rotterdamse Zorg en Alles is Gezondheid organiseerden in 2020 voor het eerst de Health Innovation School (HIS) Rotterdam in de LSH010-hub. Een Rotterdamse editie van de landelijke HIS, waar deelnemers leren innoveren en impact te maken met zorginnovaties. In aanloop naar de tweede editie van de Health Innovation School Rotterdam, die start in juni 2021, blikken we met drie oud-deelnemers terug. Één van de alumni die graag zijn ervaringen deelt, is Merlijn Snijders, beleidsadviseur publieke gezondheid bij de gemeente Rotterdam.

‘Lessen van de Health Innovation School pas ik dagelijks toe. Ik ben me er bijvoorbeeld nóg meer bewust van geworden dat je innovaties altijd moet benaderen vanuit de behoefte van de eindgebruiker en niet vanuit de technologie.’

Klik hier om het gehele LSH010 interview met Merlijn Snijders te lezen.

————————————————————————————————————————————

Portretfoto Marlous Roodnat bijgesneden

LEER INNOVEREN EN IMPACT MAKEN TIJDENS DE HEALTH INNOVATION SCHOOL

In aanloop naar de tweede editie van de Health Innovation School Rotterdam, die start in juni 2021, blikken we met drie oud-deelnemers terug. Ook Marlous Roodnat, programmamedewerker pleegzorg en gezinsvormen bij Enver, één van de alumni van de Health Innovation School Rotterdam – editie 2020 – deelt graag haar ervaringen.

‘Ik ben me beter bewust van het feit dat je bij veranderingen of oplossingen altijd moet uitgaan van de behoefte van de eindgebruiker. Aan dat inzicht heb ik dagelijks iets, omdat ik in mijn functie continu bezig ben met het vinden van oplossingen.’

Klik hier om het gehele LSH010 interview met Marlous Roodnat te lezen.

————————————————————————————————————————————

portretfoto CAROLIEN VERMAAS bijgesneden

TERUGBLIK HEALTH INNOVATION SCHOOL 2020 (III): CAROLIEN VERMAAS (HD GROEP)

Ook Carolien Vermaas, directeur senioren- & zorghuisvesting van vastgoedontwikkelaar HD Groep, één van de alumni van de Health Innovation School Rotterdam – editie 2020 – deelt graag haar ervaringen.

‘Ik pas design thinking methodieken nu nog vaker toe. Vastgoedontwikkelaars denken vaak te weten wat goed is voor de mensen voor wie zij bouwen, maar dit zou vaker gecheckt moeten worden, zowel met elkaar als met de eindgebruikers.’

Klik hier om het gehele LSH010 interview met Carolien Vermaas te lezen.

————————————————————————————————————————————

Portretfoto Eline Vrijland van beest

HOE JE DE PERFECTE INVESTEERDER VOOR JOUW STARTUP VINDT – INTERVIEW THOMAS VAN ZIJL & ELINE VRIJLAND-VAN BEEST

Startups en scale-ups in Life Sciences & Health koppelen aan relevante investeerders en fondsen. Dat was het doel van matchmaking event Healthy Funding IV, dat plaatsvond op donderdag 4 februari 2021. Hiernaast deelden zowel ondernemers als investeerders tijdens dit digitale event inzichten over hoe je je bedrijf ‘investor-ready’ kan maken.

Thomas van Zijl kreeg ondernemer Eline Vrijland-van Beest zo ver om haar praktische inzichten en adviezen te delen over hoe je je onderneming kunt voorbereiden op investeerders. Eline Vrijland-van Beest is een jonge, succesvolle ondernemer. Zij verkocht in 2016 als begin-dertiger haar startup – die een product ontwikkelde tegen slaapapneu – voor miljoenen aan Philips. Tegenwoordig is ze CEO van Hybridize Therapeutics, een bedrijf dat medicijnen ontwikkelt tegen virussen. Als partner bij BlueSparrows Medtech Fund en venture partner bij Thuja Capital zit ze ook aan de andere kant van de tafel, als investeerder.

Klik hier om het interview tussen Thomas van Zijl en Eline Vrijland-van Beest te lezen.

————————————————————————————————————————————

Portretfoto van Micha van Lin bij het Depot in Rotterdam

TASK FORCE HEALTH CARE VERBINDT NEDERLANDSE LSH-ORGANISATIES MET DE HELE WERELD

Elke Nederlandse organisatie met internationale ambities in life sciences & health maakt een andere reis. De Nederlandse non-profitorganisatie Task Force Health Care (TFHC) ondersteunt bedrijven al 25 jaar bij die grensoverschrijdende expeditie. ‘Door ons sterke publiek-private netwerk kunnen we overal ter wereld deuren openen,’ zegt algemeen directeur Micha van Lin.

‘Die internationale samenwerking is gewoon keihard nodig om de totale gezondheidszorg te verbeteren,’ besluit Van Lin. ‘Dat heeft de coronapandemie wel bewezen. Dat is een mondiaal probleem, dus dat moet je mondiaal aanpakken. Daar leveren wij als Task Force Health Care graag een bijdrage aan, zoals we de afgelopen 25 jaar ook al gedaan hebben.’

Klik hier om het gehele LSH010 interview met Micha van Lin te lezen.

————————————————————————————————————————————

ROTTERDAMS LEQUEST VEROVERT DE WERELD MET TRAININGEN VOOR MEDISCHE APPARATUUR

Hicham Shatou verloor ruim tien jaar geleden een dierbare doordat zorgpersoneel niet goed met de medische apparatuur kon omgaan. Daarom richtte hij in 2011 LeQuest op, dat trainingen voor medische apparatuur ontwikkelt. Inmiddels werkt zijn bedrijf vanuit Rotterdam samen met de vijf grootste fabrikanten ter wereld en is het actief in meer dan twintig landen. ‘Fabrikanten zijn vooral gefocust op het apparaat en de functionaliteiten. Wij richten ons op de workflow van de medewerkers.’

LeQuest begon als spin-off van TU Delft, maar verhuisde in 2017 naar Rotterdam. ‘Dat heeft ons geholpen om internationaler te werken en denken,’ zegt Hicham. ‘Ik leer ontzettend veel van andere Life Sciences & Health-bedrijven in Rotterdam.

Klik hier om het gehele LSH010 interview met Hicham Shatou te lezen.

————————————————————————————————————————————

illustratie emailmarketing

LSH010 Nieuws

————————————————————————————————————————————

Header cartoon LSH010 ontbijt Impact van Artificial Intelligence op de Zorg

IMPACT VAN ARTIFICIAL INTELLIGENCE OP DE ZORG – VERSLAG LSH010 ONTBIJT 18 MAART 2021

Op 18 maart vond het digitale LSH010 netwerkontbijt over de Impact van Artificial Intelligence op de Zorg plaats, onder begeleiding van moderator Glen Schrijvers. Met meer dan 150 virtuele deelnemers was het een zeer geslaagd ontbijt, met vele leuke en leerzame momenten over Artificial Intelligence!

Tijdens de ontbijtsessie vond een Artificial Intelligence talkshow plaats door Egge van der Poel, Rachida el Moussaoui en Dr. Mark Scheper. Hiernaast hield Honda Hsiao een internationale pitch plaats over het Taiwanese bedrijf Soteria Biotech en lanceerden Douwe Jippes en Edith van de Weg hun stichting; Dutch Health Leaders Foundation. Tenslotte werden de LSH010 highlights weer belicht en werden er maar liefst vier interessante smart sessies gegeven!

Klik hier om het gehele verslag te lezen en het digitale ontbijt terug te kijken.

————————————————————————————————————————————

Banner lancering Dutch Health Leaders Foundation

LANCERING DUTCH HEALTH LEADERS FOUNDATION TIJDENS HET LSH010 ONTBIJT

Op 18 maart 2021 is tijdens het Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de Dutch Health Leaders Foundation gelanceerd. Deze stichting is opgericht om samen met zorgondernemers de implementatie van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg te versnellen. Via de Dutch Health Leaders Foundation krijgen ondernemers eenvoudiger toegang tot een netwerk van zowel internationale als nationale zorgorganisaties en investeerders met specifieke focus op zorg.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

LSH010 straat met 8 logo's van 8 startups en scaleups tijdens Innovation for Health 2021

LSH010 STARTUP AND SCALE-UP STREET DURING INNOVATION FOR HEALTH 2021 ON 15-16 APRIL 2021!

The 8th edition of Innovation for Health took place virtually on 15-16 April 2021. Here were attendees able to expand their network and connect with over 900 key players in Health & Life Sciences!

The famous LSH010 street with startups and scale-ups from Rotterdam was a part of the virtual conference. The LSH010 street is a cooperation between the Erasmus MC and the Life Sciences & Health 010 cluster of the Municipality of Rotterdam. Here were attendees able to meet and connect with several Life Sciences & Health companies and healthcare organizations from Rotterdam. The following companies were participating in the LSH010 street with their own online booth: Delta DiagnosticsDEBx MedicaliClusionide GroupIMcoMETOmnigenPan Cancer T and Wheelair.

Thanks to all attendees who connected and networked with us during Innovation for Health! Click here to read more about the LSH010 street.

————————————————————————————————————————————

Senior werkt op tablet en is bezig met digitalisering

AAL CALL FOR PROPOSALS 2021 – ADVANCING INCLUSIVE HEALTH & CARE SOLUTIONS FOR AGEING WELL IN THE NEW DECADE

The aim of the Call is to support innovative, transnational and multi-disciplinary collaborative projects. While keeping an open call approach, the Call 2021 would like to stress three elements, namely an inclusive health & care approach (health prevention, preservation of physical & mental health, social participation), the stimulation and upscaling of innovation in active & healthy ageing through health & care eco-systems and the accessibility of digital solutions to end users, e.g through education for greater e-literacy. Both Collaborative Projects and Small Collaborative Projects will be supported by 2021 Call.

Deadline: 21 May 2021. Click here for more information and to submit!

————————————————————————————————————————————

Foto van de ogen van een mevrouw

EERSTE GENTHERAPIE BIJ OOGHEELKUNDIG PATIËNT IN NEDERLAND UITGEVOERD IN HET OOGZIEKENHUIS ROTTERDAM

In Het Oogziekenhuis Rotterdam is de eerste netvliesoperatie met gentherapie in Nederland uitgevoerd bij een 26-jarige man. Door het toevoegen van een gezond gen kan het netvlies weer beter gaan werken. Zonder behandeling wordt deze patiënt binnen afzienbare tijd blind.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

Persoon werkt aan een prodict - innovation council

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL – BUDGET OVER €10 BILLION

The European Commission launched the European Innovation Council (EIC) with a budget of over €10 billion (in current prices) for 2021-2027 to develop and expand breakthrough innovations.

Building on a successful pilot programme under Horizon 2020, the new EIC is not only a novelty of Horizon Europe, but it is also unique in the world: it combines research on emerging technologies with an accelerator programme and a dedicated equity fund, the European Innovation Council Fund, to scale up innovative start-ups and small and medium-sized businesses (SMEs). Around €3 billion of the EIC’s budget will go towards the EIC Fund.

Click here to read the full article.

————————————————————————————————————————————

OVERHEIDSINVESTERING HELPT MEDTECH-INNOVATIES VERSNELD NAAR DE MARKT

De overheid heeft 8 miljoen euro uit de Thematische Technology Transfer (TTT) regeling beschikbaar gesteld om medtech oplossingen sneller naar de markt te helpen. De vier technische universiteiten (Delft, Twente, Eindhoven, Wageningen) vormen daarvoor een consortium met drie UMC’s (Erasmus MC, Radboudumc en Maastricht UMC+) en investeerder Innovation Industries.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

Geldbriefjes

24 MILJOEN EURO OVERHEIDSGELD VOOR STARTUPS: WIE ONTVANGT WAT?

De Rijksoverheid steekt 24 miljoen euro in Nederlandse startups, die iets doen met kunstmatige intelligentie, medische en watertechnologie. Den Haag stak in 2019 ook al in 24 miljoen in startups, indertijd in de branches regeneratieve geneeskunde, smart systems en circulaire oplossingen. Inmiddels zou deze subsidie geleid hebben tot onder meer investeringen in een startup die een biologisch medicijn ontwikkelt tegen trombose.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

baby_maasstad_persbericht

VERBONDEN MET JOUW TE VROEG GEBOREN BABY DANKZIJ DE NEOZORG APP

Het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis lanceren een nieuwe app die de ouders van pasgeboren baby’s op de afdeling Neonatologie helpt bij de zorg voor hun baby. Met de NeoZorg app blijven ze, ook als ze even niet in het ziekenhuis kunnen zijn, door middel van berichten en foto’s in contact met hun baby. “Dat geeft je even die verbinding die je ook nodig hebt om alles te doorstaan en het vol te houden.”

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

verpleegkundige en klein meisje houden pasgeboren baby vast in de handen

BETERKETEN CHEQUE VAN € 207.000 VOOR LONGONDERZOEK TE VROEG GEBOREN KINDEREN

Ongeveer 8% van alle kinderen wordt te vroeg geboren. Te vroeg geboren kinderen hebben vaker luchtwegklachten in het eerste levensjaar en een lagere longfunctie; zij ontwikkelen op de lange termijn vaker chronische longziekten. In Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC kunnen in de toekomst naar verwachting deze kinderen nog beter worden geholpen dankzij de LONG LOVE studie. Evelien Klokman overhandigde namens de stichting BeterKeten een symbolische cheque ter waarde van € 207.000. Hiermee kan een promovendus worden aangetrokken voor deze studie.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

handen schudden

STAP VERDER IN SAMENWERKING ERASMUS MC EN IJSSELLAND ZIEKENHUIS

Het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis willen samengaan. Volgens de ziekenhuizen heeft een fusie voordelen voor de patiënt: zo kan de juiste zorg op de juiste plek worden geleverd.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

Foto arts of dokter met VR bril

VIERDE RONDE IMPLEMENTATIE- EN OPSCHALINGSCOACHING GEOPEND!

Na drie succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, is 1 april 2021 de vierde ronde geopend. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven: een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. In de vierde ronde is € 700.000,- beschikbaar. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in voor de deadline van dinsdag 18 mei, 14.00 uur.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

Rotterdams UX-bureau Online Department lanceert ‘UX Research Bus’ voor gebruikersonderzoek op locatie

ROTTERDAMS UX-BUREAU ONLINE DEPARTMENT LANCEERT ‘UX RESEARCH BUS’ VOOR GEBRUIKERSONDERZOEK OP LOCATIE

Het Rotterdamse UX-bureau Online Department toert sinds kort heel Nederland door met een UX Research Bus om gebruikersonderzoek uit te voeren op locatie. Met deze nieuwe service wil het bureau het testen en verbeteren van software en websites laagdrempeliger maken.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

Twee meiden overleggen over business idea

ALUMNI AND STUDENTS FROM THE UNIVERSITIES OF DELFT AND ROTTERDAM ARE JOINTLY LAUNCHING THE STARTUP ECOSYSTEM: GRADUATE ENTREPRENEUR

Entrepreneurial students and successful alumni of TU Delft and Erasmus University Rotterdam have jointly set up Graduate Entrepreneur, a structural collaboration that will offer startups and scale-ups funding, a network and coaching as well. The new platform aims to unite existing activities and offer unique growth opportunities to startups and scale-ups in various sectors, such as artificial intelligence, technology, social sciences and medicine. In this way, TU Delft and Erasmus University Rotterdam will offer joint entrepreneurship a more prominent place on their campuses.

Click here to read the full news item.

————————————————————————————————————————————

Chinese muur

KANSEN VOOR NL OPLOSSINGEN BIJ VERBETEREN OUDERENZORG IN CHINA

De Chinese bevolking is in een hoog tempo aan het vergrijzen, om deze reden wil de Chinese overheid de gezondheidszorg transformeren. Inspiratie komt uit Nederland. Sluit aan bij een nieuw samenwerkingsprogramma geïnitieerd door de Chinese en Nederlandse overheid en uitgevoerd door Task Force Health Care. Kom in contact met Chinese stakeholders, presenteer uw oplossingen en vergroot uw kennis over de ontwikkelingen en trends in de Chinese ouderenzorg.

Klik hier voor meer informatie.

————————————————————————————————————————————

een tuktuk in azie

GA MEE OP VIRTUELE LSH MISSIE NAAR ZUIDOOST-AZIË!

Van 28 juni tot 1 juli organiseren Task Force Health Care en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een virtuele handelsmissie voor de Nederlandse LSH sector naar Indonesië, Thailand en Maleisië. De missie biedt:

  • Duidelijke inzichten in de kansen van de LSH sector in Indonesië, Thailand en Maleisië voor jouw product of dienst;
  • Nieuwe connecties speciaal gericht op het vergroten van jouw eigen, unieke business;
  • Een stevige basis aan kennis, connecties en inspiratie om, zodra fysieke reizen mogelijk zijn, een vliegende start te maken!

Meer informatie en het registratieformulier vind je hier.

————————————————————————————————————————————

een investeerder bekijkt bedrijfsgrafieken

NEDERLANDSE BEDRIJVEN IN TREK BIJ PRIVATE-EQUITY

Private equity-bedrijven blijken in toenemende mate hun ogen op de Nederlandse markt te hebben gericht. Het FD meldt dat het aantal private-equityhuizen met een vestiging in Nederland de afgelopen twee jaar is gegroeid met ruim 50 procent, van elf tot zeventien stuks.

Klik hier om het gehele nieuwsbericht te lezen.

————————————————————————————————————————————

LSH010 AGENDA

6 mei – Venture café Special Event: Innovation Bridge Tokyo – Rotterdam: Life Sciences & Health
10 mei – Application for Young Medical Delta Thesis Awards
11 mei – Rotterdamse MedScaler | Webinar digitale samenwerking
18 mei – NL Health~Holland | International opportunities for pharma business 
18 mei – Eerste editie Dutch Health Week vanuit Jaarbeurs Studio’s
20 mei t/m 4 juni – D-THINK HEALTH course
3 juni – LSH010 Venture café
16 t/m 19 juni – Congress of the Federation of the European Societies for Surgery of the Hand (FESSH)
17 juni – LSH010 ontbijt: donderdag 17 juni 2021
18 juni – Online bijeenkomst Lessons learned vanuit de coronacrisis – Communicatienetwerk zorgorganisaties Rijnmond
16 september: LSH010 ontbijt: donderdag 16 september 2021

Meer events? Check de agenda op de website!

————————————————————————————————————————————

illustratie emailmarketing

NIEUWS TE DELEN?

We zijn erg benieuwd naar jouw Rotterdamse verhalen! Stuur je nieuws of agenda-items naar info@lifesciencesandhealth010.nl en zorg voor meer zichtbaarheid!

Volg jij ons al via social media?

Website
Twitter
LinkedIn
Instagram

————————————————————————————————————————————

footer nieuwsbrief