Resectiemarges al tijdens de operatie beoordelen en streven naar adequate tumorverwijdering bij alle hoofd-hals oncologiepatiënten? Dit zijn niet langer ontwikkelingen voor in de toekomst! Op 12 december vond de 5e en dan ook laatste editie van het LSH010 Ontbijt van dit jaar plaats, met als thema: The Innovative Eco-system of Rotterdam.

PRESENTATIES

Voor meer informatie over de besproken onderwerpen, klik onderstaand op de titels om de volledige powerpoint presentaties van de sprekers te bekijken.

Verbetering van de chirurgische zorg in hoofd-halsoncologie
Dr. Senada Koljenovic
Patholoog bij het Erasmus MC

Patholoog dr. Senada Koljenovic vertelde ons meer over de innovaties voor hoofd-hals oncologiepatiënten. De mondholte is de meest voorkomende locatie van kanker in de hoofd-hals-regio, en dit zorgt jaarlijks wereldwijd voor 145.000 doden. Chirurgie is de primaire behandeling maar vanwege de anatomische complexiteit is het lastig om de tumor er in een keer goed uit te halen inclusief een marge van gezond weefsel, de zogeheten adequate marge. Indien de tumor niet met een adequate marge is verwijderd, is radiotherapie of een heroperatie nodig. Met de implementatie van MarginGuide, een op Raman spectroscopie gebaseerd medisch hulpmiddel, streven ze ernaar om de chirurgische zorg significant te verbeteren.

‘Dankzij een nieuwe methode voor het intra-operatief inspecteren van de tumor, is het aantal adequate resectiemarges van 15% naar 50% gestegen wat geeft gezorgd voor een flinke afname in radiotherapie ‘

We willen met het Raman-onderzoek deze verbetering ook beschikbaar stellen voor andere ziekenhuizen in Europa. Buiten haal rol als patholoog, is dr. Senada Koljenovic actief bezig met het promoten en overtuigen van de toegevoegde waarde van Raman spectroscopie.

MarginGuide: een platform technologie voor tumor resectie controle
Claus Schaffrath
CEO bij SurGuide

Claus Schaffrath, CEO van SurGuide is zowel arts als engineer. Claus heeft met zijn ervaring in de MedTech industrie het juiste profiel voor deze fase van SurGuide. Het is de missie van SurGuide om de chirurgische zorg voor oncologie patiënten te verbeteren. Tijdens zijn presentatie vertelde Claus Schaffrath over het platform MarginGuide. Dit medische hulpmiddel zorgt ervoor dat al tijdens de operatie de resectiemarge van een tumor kan meten. Met deze nieuwe informatie kan de chirurg additioneel weefsel weghalen en zo zijn doel van adequate tumor verwijdering bereiken.

De eerste toepassing is gericht op tumoren in de mondholte vanwege de complexiteit en klinische noodzaak. Het doel is het chirurgisch succes bij mondkanker van minder dan 20% verhogen naar meer dan 50%. Hierna zal SurGuide zich richten op andere indicaties zoals prostaatkanker. Het huidige systeem, wat wordt getest in het Erasmus MC, geeft weer dat ze goed op weg zijn om hun doel te bereiken.

Investeren in Life Science start-ups
Cilian King
Investment Manager bij Swanbridge

Cillian trad in 2018 toe tot Swanbridge na een carrière in strategisch advies voor beginnende ondernemingen in de Life Sciences-industrie. Als consultant heeft Cillian ervaring opgedaan in de goedkeuring van nieuwe gezondheidszorgtechnologieën, bedrijfsontwikkeling, projectbeheer en niet-dilutieve financiering.

Naast het werken met vroege stadia, was Cillian ook betrokken bij het opzetten van verschillende Nederlandse investeringsfondsen, waaronder Swanbridge Capital in 2016. Cillian heeft een achtergrond in Molecular Biology (VU Universiteit en MIT) en een PhD in Molecular Neuroscience (VU Universiteit).

Swanbridge Capital, opgericht in 2016, is een in Rotterdam gevestigd durfkapitaalbedrijf dat actief investeert in jonge, veelbelovende bedrijven in de Life Sciences. Bij Swanbridge Capital is Cillian verantwoordelijk voor het zoeken en evalueren van investeringsvoorstellen, het maken van deals en het management van portfoliobedrijven.

LSH010 highlights
Caroline Giezeman
Projectmanager LSH010 cluster Rotterdam

Caroline Giezeman ging van start met een interview met Yente Teunissen van SpeakSee: een app waarmee audio/ spraak wordt omgezet in tekst. De SpeakSee-app maakt conversatie voor doven en slechthorende toegankelijker.

De overige LSH010 highlights…? Pak je agenda erbij, want in 2020 staan mooie Life Science & Health events op de planning!

OOK TIJDENS DIT ONTBIJT WERDEN MEERDERE VERDIEPINGSSESSIES GEORGANISEERD:


Working with blue collar healthcare professionals keys to collaboration

Richard Jorna
Zorg voor Projecten

How to get you innovation AVG-proof? Throw the dice, get the answer!
Ploum

The role of youngsters in healthcare
Kimberley Nagesser
Sie Meng Lee
IFMSA-NL

NEXT EVENT:

Het volgende LSH010 ontbijt vindt plaats in 2020 op woensdag 29 januari.