CardioMEMS door Maaike Hartjes

Preventieve hartzorg en het op afstand monitoren van de gezondheid van het hart…? Dit zijn niet langer ontwikkelingen voor in de toekomst! Op 12 september vond de vierde editie van het LSH010 Ontbijt van 2019 plaats, met als thema: Innovatie in ’t Hart.

PRESENTATIES

Innovatie in ’t Hart
Dr. Jasper Brugts
Cardioloog bij het Erasmus MC

Cardioloog dr. Jasper Brugts vertelde ons meer over de innovatieve hartsensor: de CardioMEMS. De CardioMEMS is een implanteerbare sensor, waarmee een arts het hart van de patiënt op afstand kan monitoren. Voorkomen is beter dan genezen. “Met de CardioMEMS is het mogelijk om in plaats van passief, proactief te reageren. Het aantal ziekenhuisopnames neemt hierdoor met 40% af.”

Momenteel liggen de ziekenhuizen jaarlijks vol met hartpatiënten. Een kwart miljoen Nederlanders, waarvan voornamelijk ouderen, heeft last van hartkwalen. Dit riep de vraag op: “Hoe kunnen we de zorg efficiënter maken?”. Het antwoord en de oplossing is te herleiden bij de oorzaak van de hartklachten. Vocht toename in het hart, oftewel vullingsdruk, kan duiden op hartkwalen. Met de CadrioMEMS kan de arts de vullingsdruk van de patiënt op afstand in de gaten houden. “Gaat de druk omhoog? Dan leg ik contact met de patiënt.”

Wat betekent dit voor de zorg? De zorg moet ook mee veranderen! De stap naar ehealth en zorg op afstand is al ingezet. De CardioMEMS vraagt een andere manier van denken en werken. De conditie van de patiënt is dagelijks af te lezen van een iPhone of iPad. Het aantal controlebezoeken aan het ziekenhuis zal afnemen, maar brengt voor de arts wel een andere werklast met zich mee. “Je doet een medicatie aanpassing in een vroeg stadium zonder dat er klachten bij de patiënt zijn, het gaat nu om de druk, dat is een volstrekt andere manier van denken.”

Perspectief patiënt op de CardioMEMS
Carla Jacobs
Patiënt

Carla Jacobs was een van de eerste hartpatiënten in Nederland, waarbij de CardioMEMS werd geplaatst. Carla licht haar ervaring met de sensor toe. Iedere ochtend doet ze haar meting: zelfstandig en vanuit huis. De meting is onderdeel van haar dagelijkse routine en neemt zo’n twee minuten in beslag. Voor de meting neemt Carla plaats op een speciaal kussen. Het kussen maakt contact met de sensor, waarna deze de druk in het hart registreert. De gegevens worden vervolgens naar de arts gestuurd.

“Als er iets fout gaat, wordt er aan de bel getrokken!” De arts heeft eerder in de gaten dat er iets mis is met de patiënt, dan de patiënt zelf. “Als ik het zelf zou voelen, dan is het al te laat!”

Carla geeft aan dat ze zich fysiek vitaler voelt: ze mag nu weer autorijden en werken. Ook mentaal is de CardioMEMS een hele geruststelling. Zo ging Carla met een gerust hart op vakantie. Als ik op vakantie ga neem ik mee…? Het kussen met meetapparatuur, zodat ze haar dagelijkse metingen kan blijven voortzetten.

Perspectief fabrikant op de CardioMEMS
Henny Leerssen
Senior Field Clinical Procedure Specialist bij Abbott

Henny Leerssen start zijn presentatie met de gewaagde uitspraak: ‘Size matters’. Hiermee doelt hij op de CardioMEMS die met een afmeting van 15 mm, klein genoeg is om in de longslagader geïmplementeerd te worden.

De plaatsing van de CardioMEMS is een definitieve plaatsing. De sensor gaat een leven lang mee, dankzij de draadloze energie overdracht. Oftewel, er zit geen batterij in!

Perspectief zorgverzekeraar op de CardioMEMS
Jeroen Kemperman
Senior Manager Strategy & Business Development bij Achmea en Zilveren Kruis

LSH010 highlights
Caroline Giezeman
Projectmanager LSH010 cluster Gemeente Rotterdam

Caroline Giezeman ging van start met een introductie van The New Guys On The Block: Soom. De Amerikaanse Health-Tech start-up opent haar eerste kantoor in Europa. Waarom zij voor Rotterdam kozen? “Rotterdam is our pathway in Europe. The city has an ecosystem, that we’ve already seen in Boston and Silicon Valley”, (Charlie Kim, 2019).

De overige LSH010 highlights…? Pak je agenda erbij, want komende maanden staan er genoeg Life Science & Health events op de planning!

OOK TIJDENS DIT ONTBIJT WERDEN MEERDERE VERDIEPINGSSESSIES GEORGANISEERD:

Boost je innovatie op Zorginnovatie.nl, community voor co-creatie van innovaties in de zorg
Stephanie van Oorschot
Health Holland

Gebruik van sensoren in de zorg: juridische tips & tricks
Nina Witt – advocaat
Martijn Poulus – advocaat
Ploum

NEXT EVENTS:

LSH010 ontbijt 26 september – Thema: Around the world of Healthcare in One Day – RDM Submarine Wharf Rotterdam – Meer informatie

LSH010 ontbijt 12 december – Thema: Surguide and the Innovative Ecosystem of Rotterdam – Meer informatie