LSH010 Robotica Ontbijt 30 juni 2022

Op 30 juni jl. vond het LSH010 ontbijt over robotica plaats. Het ontbijt werd deze keer georganiseerd voorafgaande aan de derde dag van het European Robotics Forum. Robotica in de zorg is nog steeds volop in ontwikkeling. Van chirurgische robots die ingezet worden tijdens operaties om de tremor in de handen van de arts te voorkomen (en al helemaal niet meer lijken op ons ‘standaard-idee van een robot) tot humanoïde en androïde robots in zorginstellingen die ingezet worden om eenzame ouderen gezelschap te houden of vergeetachtige patiënten te herinneren aan hun medicatie.

INTRODUCTIE ROTTERDAM SQUARE

Moderator Glen Schrijvers opent het ontbijt en introduceert Ellen Smit, de nieuwe directeur van Stichting Rotterdam Square. Het Erasmus MC en de stad Rotterdam hebben gezamenlijk het initiatief genomen voor deze campus, waar gezondheidszorg, technologie en ondernemerschap samenkomen. Smit: “Het hebben van potentie, faciliteiten en talent is pas de eerste stap. Deze elementen  samenbrengen en omzetten in resultaten is de tweede stap, die vaak vergeten wordt. Dat vraagt om het actief leggen van verbinding. Binnen én buiten de Erasmus MC Campus. Daar ga ik mij met mijn team voor inzetten. Zo hoop ik de impact van de Life Science & Health-sector in de regio Rotterdam te vergroten. En dit is uiteraard ook de reden waarom we graag een connectie leggen met het LSH010 ecosysteem. De komende tijd gaan we kijken op welke wijze we kunnen gaan samenwerken. Hiervan houden we het netwerk ook op de hoogte, onder andere door tijdens de komende LSH010 ontbijten een update te geven. ”

THE FUTURE OF MEDICAL ROBOTICS

Uit het Rotterdamse ecosysteem kwam spreker Laura Marchal-Crespo, Associate Professor bij TU Delft. Laura is universitair hoofddocent bij de afdeling Cognitieve Robotica, Faculteit 3mE (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaaltechnologie) bij de TU Delft. Haar onderzoek richt zich op de mens-machine interactie en het biologisch leren en, in het bijzonder, het gebruik van robotica en immersieve virtuele realiteit voor de beoordeling en revalidatie van patiënten met hersenletsel.

Laura ontwikkelt samen met haar team nieuwe wearable robots, die samen met virtual reality games gebruik maken van interactieve tastbare spelelementen en zo een veilige, intuïtieve en naturalistische sensorimotorische training bieden.

Een voorbeeld is de PRIDE (Palmar RehabilitatIon DEvice), een nieuw toestel voor sensorimotorische handrevalidatie. PRIDE ondersteunt een fysiologisch volledige buigbaarheid van de vingers. 

Bovenstaande afbeelding: wearable robot voor sensorimotorische handrevalidatie

De volgende spreker van het LSH010 ontbijt was Francoise Siepel, Assistent Professor bij Universiteit Twente, zij werkt bij de vakgroep Robotica en Mechatronica (voorheen Control Engineering). Siepel richt zich op onderzoek in de medische technologie en in het bijzonder op beeldgeleide robotische interventies. Daarnaast voert zij de dagelijkse coördinatie uit van het Europese MURAB en nationale SUNRAM project. Haar meest recente publicatie is ‘Analytische afleiding van elasticiteit in borstfantomen voor deformatie tracking’. Meer info. 

PITCH ROTTERDAMSE ROBOTICA

Hugo Honijk, Business Director Smart & Robotics bij Spark design & innovation presenteert over LEA (Lean Empowering Assistant). Een zorgrobot die gebruikt wordt door mensen met loopproblemen, onder andere als gevolg van de Ziekte van Parkinson of niet-aangeboren hersenletsel. Hun bewegingspatroon is verstoord en soms ‘bevriezen’ ze tijdens het lopen. 

LEA helpt bij het opstaan en ondersteunt een goed loopritme. Het apparaat remt automatisch als dat nodig is en corrigeert een verkeerde loophouding. Dit vermindert het valrisico aanzienlijk. Patiënten worden veel mobieler en kunnen beter zelfstandig functioneren. Meer info

LSH010 HIGHLIGHTS

Sharon Mullen, Business Manager Life Science & Health at Rotterdam Partners, vertelt tijdens de LSH010 highlights meer over haar functie bij Rotterdam Partners en wat zij kan betekenen voor het LSH010 ecosysteem. Vanuit haar rol als business manager helpt zij internationale bedrijven in de stad in contact te komen met de juiste organisaties om hun bedrijf te laten groeien en het cluster te versterken. Rotterdam ontwikkelt zich namelijk als een internationale bestemming voor Life Science & Health bedrijven. 

Sharon nodigt het Rotterdamse ecosysteem ook uit om deel te nemen aan een missie naar Californie. Van 5 tot 10 september 2022 vindt namelijk de Economic Mission to California for Life Science – Digital Health plaats. Deze missie biedt Nederlandse MKB-bedrijven, startups en scale-ups die actief zijn in de LSH-sector ruimschoots de gelegenheid om te netwerken, de lokale markt te leren kennen en in contact te komen met potentiële zakenpartners en/of klanten. Meer info.

Hiermee is het LSH010-ontbijt ten einde gekomen. Het volgende ontbijt vindt fysiek plaats op 15 september in de Rotterdam Science Tower! 

START EXHIBITION FLOOR MEDISCHE ROBOTICA

Studenten van de Universiteit Twente hebben de gasten en sprekers na afloop van het ontbijt een rondleiding gegeven op de Exhibition Floor.