iStent biedt voordelen voor glaucoom-patiënten

Sinds enige tijd kan de afdeling Oogheelkunde van het Maasstad Ziekenhuis – als eerste ziekenhuis in de regio – patiënten met glaucoom een innovatieve oplossing bieden. Daarbij wordt onder plaatselijke verdoving een superklein implantaat in het oog geplaatst. Oogarts Sylvia Tabak: “Glaucoom is de benaming voor een verzameling oogziektes die, als ze niet behandeld worden, kunnen leiden tot achteruitgang of zelfs verlies van het gezichtsvermogen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot volledige blindheid. Om dit te voorkomen, kunnen we nu een iStent plaatsen: één van de kleinste medische implantaten die in een menselijk lichaam kunnen worden geïmplanteerd. Een iStent is slechts 1 mm groot.”

De iStent kan de natuurlijke doorstroom en doorvoer van het oogvocht bevorderen en daardoor de oogdruk op een veilige manier laten dalen. Sylvia Tabak: “Voor de patiënt biedt dit verschillende voordelen: de operatie is minder ingrijpend want deze vindt plaats onder druppelverdoving of plaatselijke verdoving, waardoor er minder kans is op complicaties dan bij een traditionele oogdruk verlagende operatie. Een ander groot voordeel is dat het plaatsen van een iStent prima gecombineerd kan worden met een staaroperatie. De staaroperatie duurt dan slechts een aantal minuten langer. We zijn uiteraard erg blij dat we deze oplossing aan onze patiënten kunnen aanbieden.”

Voordelen nieuwe methode

Studies hebben aangetoond dat de iStent veilig en effectief kan worden geplaatst tijdens een staaroperatie – staar is een vertroebeling van de ooglens die tot gezichtsuitval leidt – of als losse operatie. De iStent is een soort omleiding die speciaal is ontworpen om de oogdruk te verlagen en het risico op gezichtsuitval – als gevolg van glaucoom – te verkleinen. De iStent wordt geïmplanteerd via een klein, zelfhelend sneetje in het heldere gedeelte van het oog: het hoornvlies. Eenmaal geplaatst, werkt de iStent meteen. Door deze blijvende oplossing heeft de patiënt mogelijk ook minder of helemaal geen oogdruppels meer nodig voor de glaucoom. Recente studies hebben aangetoond dat in 79% van de gevallen patiënten met een iStent-implantaat weer een normale oogdruk hadden en dat 74% na drie jaar helemaal geen oogdruppels meer nodig had. Er geen ongewenste behandelresultaten geconstateerd bij patiënten die zijn behandeld met deze nieuwe methode.

"Eindelijk heb ik nu geen last meer van die vervelende bijwerkingen van de druk verlagende oogdruppels.”

- Patiënt Maasstad Ziekenhuis

De iStent en eventuele staaroperatie vinden vaak plaats tijdens een dagopname, zodat de patiënt dezelfde dag alweer naar huis mag. De operatie wordt in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, wat betekent dat alleen het oog is verdoofd. De iStent kan zelfs onder druppelverdoving worden geplaatst, net als bij een staaroperatie. Dit zorgt voor een sneller herstel. De patiënt voelt uiteraard niets van de operatie.
De deskundige oogartsen van het Maasstad Ziekenhuis zijn door de ontwikkelaar van de iStent zelf opgeleid om het implantaat op vakkundige wijze te plaatsen. Inmiddels heeft het ziekenhuis al ruim vijftien van dit soort operaties succesvol uitgevoerd. De patiënten zijn positief, een van hen vertelde: “Inmiddels zijn mijn beide ogen aan staar geopereerd, in combinatie met het plaatsen van een iStent. Al een paar weken na de operatie mocht ik stoppen met de druk verlagende oogdruppels die ik gebruikte. De oogdruk is nog nooit zo laag geweest. Eindelijk heb ik nu geen last meer van die vervelende bijwerkingen van de druk verlagende oogdruppels.”

Type oogklachten

De iStent kan worden geïmplanteerd bij patiënten waarvan de (binnen)oogdruk moet worden verlaagd en/of die er baat bij zouden kunnen hebben om minder oogdruppels voor glaucoom te gebruiken. Het gaat om patiënten bij wie primaire openkamerhoekglaucoom, pseudo-exfoliatief glaucoom of pigmentdispersieglaucoom is geconstateerd. Het implantaat kan ook geplaatst worden bij patiënten die blijvend last hebben van een verhoogde oogdruk, ondanks voorafgaande glaucoombehandelingen met geneesmiddelen en een traditionele operatie om glaucoom te verhelpen.

Patiënten die meer willen weten over de iStent kunnen contact opnemen met hun behandelaar of met de polikliniek Oogheelkunde van het Maasstad Ziekenhuis, om te bespreken of ze voor het implantaat in aanmerking komen. Voor patiënten met zeer ernstig glaucoom geldt nog steeds dat zij alleen kunnen worden geholpen door een meer complexe, traditionele oogdruk verlagende operatie.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten
Nieuws

Innovatie in het Kinderhersenlab: ‘Ik kan heus niet je gedachten lezen’

Het net-geopende Kinderhersenlab ademt convergence, de samenwerking tussen de TU Delft, de EUR en het Erasmus MC. Revalidatieartsen komen in het lab samen met industrieel ontwerpers. Neurologen met masterstudenten. Zo komt de technologische vernuftigheid samen met de kennis van de kliniek.

Lees meer
Nieuws

Healthy Funding VI 19 May

Lees meer
banner
Nieuws

LSH010 Nieuwsbrief I Juni 2022

Robotica in de zorg is nog steeds volop in ontwikkeling. Van chirurgische robots die ingezet worden tijdens operaties om de tremor in de handen van de arts te voorkomen (en al helemaal niet meer lijken op ons ‘standaard-idee van een robot) tot humanoïde en androïde robots in zorginstellingen die ingezet worden om eenzame ouderen gezelschap te houden of vergeetachtige patiënten te herinneren aan hun medicatie.

Lees meer