De capaciteit van de Intensive Care (IC) afdeling van het Maasstad Ziekenhuis is uitgebreid naar 27 bedden. De afgelopen twee maanden is de IC grondig verbouwd om zo extra IC-bedden te creëren voor coronapatiënten. Daarnaast is er intern een opleiding gestart om verpleegkundigen van andere afdelingen op te leiden tot IC-assisterend verpleegkundigen/ondersteuners als het nodig is.

“Alle kamers zijn identiek ingericht”, vertelt teamleider van de IC William Boender. “Overal staat dezelfde apparatuur, want het is belangrijk om routinematig te kunnen werken als hier veel patiënten liggen. Dat is een van de lessen die we tijdens de eerste coronacrisis hebben geleerd. Door de snelle opschaling toen waren de IC-bedden niet identiek ingericht. Dat werkt net iets minder snel. Dat is nu voorbij. De identieke apparatuur en hulpmiddelen zorgen ervoor dat we efficiënter kunnen werken.”

100 % inzet van iedereen

Als het aantal coronapatiënten dat zorg op de IC nodig heeft verder stijgt, kunnen dankzij de verbouwing tien bedden voor hen worden gereserveerd in het Maasstad Ziekenhuis. “We hebben dit razendsnel voor elkaar gekregen”, aldus William Boender. “Met steun van de raad van bestuur, het stafbestuur, de aannemers, de leveranciers van medische apparatuur en alle interne afdelingen. Als je mij net voor de zomer had gevraagd of we het zouden redden, had ik ‘nee’ gezegd. Maar we hebben het samen gered. Dat is een prachtig resultaat!”

Interne opleiding

Om te zorgen dat er genoeg IC-medewerkers zijn om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden, is de IC (naast de reguliere jaarlijkse opleiding tot IC-verpleegkundige) gestart met een eigen interne opleiding tot IC-assisterend verpleegkundige/ondersteuner. 42 verpleegkundigen van andere afdelingen in het ziekenhuis hebben zich aangemeld om de opleiding te doen.

“De opleiding neemt vijf avonden in beslag”, legt teamleider van de IC Dolf Weller uit. “We starten met de anatomie en fysiologie van de ademhaling en circulatie, daarna bespreken we het huidige ziektebeeld COVID-19. We sluiten af met een rondleiding en praktijktraining. We zijn ontzettend trots dat zoveel collega’s zich aanmelden voor deze scholing. De deelnemers zijn erg enthousiast.”

Naast de nieuwe IC-assisterend verpleegkundigen/ondersteuners zijn er nog gespecialiseerd verpleegkundigen vanuit o.a. de afdelingen Hartbewaking, Interventie Cardiologie, Recovery, Anesthesie en het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis die kunnen ondersteunen. Zij kunnen worden ingezet om de IC-verpleegkundigen te ondersteunen als het nodig is.

“Een teamprestatie van jewelste”

De verbouwing van de IC betekende een forse investering voor het Maasstad Ziekenhuis. “Het IC-team heeft uitstekend plan gemaakt dat een uitbreiding van onze IC-zorg garandeert met goede deskundigheid van medewerkers en de juiste ruimte en spullen”, zegt Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. “Dat de verbouwing zo snel en goed gedaan is, is een teamprestatie van jewelste! Wij zijn trots op ons IC-team en iedereen die geholpen heeft.”

Datum: 6 oktober 2020