Vijf extra gezonde levensjaren voor iedereen in Nederland in 2040. Om bij te dragen aan die ambitie heeft Medical Delta vanmiddag een groot wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg.

De officiële lancering van het onderzoeksprogramma vormde vanmiddag het slotakkoord van de Medical Delta Conference bij de TU Delft. Daar kwamen zo’n 400 vertegenwoordigers van onder meer kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en zorginstellingen bijeen om te praten over zorginnovatie. Want hoe goed het ook is gesteld met de zorg in ons land, het wordt steeds lastiger te betalen en te organiseren. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukte dat het snel groeiende zorgbudget met 85 miljard euro nu al zo’n dertig procent uitmaakt van de rijksbegroting. “Maar nog eerder dan onbetaalbaar wordt het onorganiseerbaar; als we zo doorgaan moet straks 1 op de 4 Nederlanders in de zorg werken.”

Florerend ecosysteem

In de Medical Delta, door Gerritsen aangeduid als ‘een van de meest florerende ecosystemen van Nederland’, werken zo’n 250 wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, LUMC en Erasmus MC de komende jaren verdeeld over dertien programma’s in diverse consortia samen aan oplossingen van dat probleem. De onderzoeksprogramma’s richten zich onder meer op innovatie in medische beeldvorming, eHealth, minimaal invasieve instrumenten en personalised medicine. Voorzitter Ton van der Steen van Medical Delta lichtte de programma’s in zijn presentatie kort toe. “We richten ons bijvoorbeeld op de ontwikkeling van technologie die het mogelijk maakt om in een veel vroeger stadium een diagnose te kunnen stellen. Als je eerder weet wat iemand mankeert, kun je ook eerder starten met de behandeling of die zelfs voorkomen. En als we dan toch behandelen, doen we dat het liefst zo minimaal invasief mogelijk. Ook zetten we in op verdere personalisering van zorg, zodat we steeds beter weten wat werkt bij wie, en wat niet.”

Individuele behoeften

Jeroen Tas, chief innovation & strategy officer bij Philips, liet met concrete voorbeelden zien hoe het bedrijfsleven met moderne techniek bijdraagt aan betere zorg. “Ik heb in mijn leven geen periode meegemaakt waarin technologie meer kan betekenen in onze gezondheid dan nu. Er liggen grote kansen om de zorg rondom onszelf te organiseren, om deze naadloos te laten aansluiten op onze individuele behoeften. Zo zijn we op weg naar een wereld waarin we onze eigen gezondheid beter kunnen beheren en beheersen, waarin patiënten echt mogelijkheden krijgen om de regie te nemen over hun eigen gezondheid.”

Vijf extra gezonde levensjaren voor iedereen in Nederland in 2040. Om bij te dragen aan die ambitie heeft Medical Delta vanmiddag een groot wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg.

Grote impuls

De vijf academische kennisinstellingen in Zuid-Holland investeren gezamenlijk 5 miljoen euro in het programma. De verwachting is dat deze investering in de komende jaren leidt tot een breed programma met een waarde van zeker dertig miljoen euro, om daarmee een grote impuls te geven aan onderzoek naar en ontwikkeling en toepassing van innovatieve zorgtechnologie.

Meer informatie over de dertien onderzoeksprogramma’s is te vinden in het magazine Medical Delta: Technological solutions for tomorrow’s healthcare. Zie daarvoor de website van Medical Delta.

De plenaire delen van de Medical Delta Conference 2019 zijn terug te kijken op Collegerama: klik hier voor meer informatie.

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten
Bloemenweide
LSH010 interview

Online Medical Delta Café 'Vergroening van ziekenhuizen - meer denken of meer doen?'

Ziekenhuizen zijn er om ons gezond te maken, maar dragen onbedoeld bij aan schade aan het milieu. Welke stappen moeten de zorg, bedrijven en wetenschap maken om ziekenhuizen nu echt te vergroenen? Is het een kwestie van doen, of moeten we eerst goed in kaart brengen wat echt werkt? In het Interdisciplinary Thesis Lab ‘Sustainable Hospitals’ van Medical Delta en LDE onderzochten masterstudenten vanuit verschillende studierichtingen de mogelijke oplossingen.

Lees meer
Nieuws

Jongeren haalden tijdens de lockdown mentale steun uit app

Een app waarin jongeren challenges doen en dagelijks invullen hoe ze zich voelen, heeft hen geholpen tijdens de lockdown in coronatijd. Bij de helft van de gebruikers steeg na gebruik hun emotioneel welbevinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Lees meer
Nieuws

Landelijk nu ook aandacht voor opsporing glaucoom door inzet van AI

Rotterdam, 3 juni – Het Algemeen Dagblad besteedt, na een uitgebreid interview met onze oogarts Hans Lemij, nu ook landelijke aandacht aan de vroegtijdige opsporing van glaucoom door de inzet van artificial intelligence (AI).

Lees meer