Vijf extra gezonde levensjaren voor iedereen in Nederland in 2040. Om bij te dragen aan die ambitie heeft Medical Delta vanmiddag een groot wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg.

De officiële lancering van het onderzoeksprogramma vormde vanmiddag het slotakkoord van de Medical Delta Conference bij de TU Delft. Daar kwamen zo’n 400 vertegenwoordigers van onder meer kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en zorginstellingen bijeen om te praten over zorginnovatie. Want hoe goed het ook is gesteld met de zorg in ons land, het wordt steeds lastiger te betalen en te organiseren. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, benadrukte dat het snel groeiende zorgbudget met 85 miljard euro nu al zo’n dertig procent uitmaakt van de rijksbegroting. “Maar nog eerder dan onbetaalbaar wordt het onorganiseerbaar; als we zo doorgaan moet straks 1 op de 4 Nederlanders in de zorg werken.”

Florerend ecosysteem

In de Medical Delta, door Gerritsen aangeduid als ‘een van de meest florerende ecosystemen van Nederland’, werken zo’n 250 wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, LUMC en Erasmus MC de komende jaren verdeeld over dertien programma’s in diverse consortia samen aan oplossingen van dat probleem. De onderzoeksprogramma’s richten zich onder meer op innovatie in medische beeldvorming, eHealth, minimaal invasieve instrumenten en personalised medicine. Voorzitter Ton van der Steen van Medical Delta lichtte de programma’s in zijn presentatie kort toe. “We richten ons bijvoorbeeld op de ontwikkeling van technologie die het mogelijk maakt om in een veel vroeger stadium een diagnose te kunnen stellen. Als je eerder weet wat iemand mankeert, kun je ook eerder starten met de behandeling of die zelfs voorkomen. En als we dan toch behandelen, doen we dat het liefst zo minimaal invasief mogelijk. Ook zetten we in op verdere personalisering van zorg, zodat we steeds beter weten wat werkt bij wie, en wat niet.”

Individuele behoeften

Jeroen Tas, chief innovation & strategy officer bij Philips, liet met concrete voorbeelden zien hoe het bedrijfsleven met moderne techniek bijdraagt aan betere zorg. “Ik heb in mijn leven geen periode meegemaakt waarin technologie meer kan betekenen in onze gezondheid dan nu. Er liggen grote kansen om de zorg rondom onszelf te organiseren, om deze naadloos te laten aansluiten op onze individuele behoeften. Zo zijn we op weg naar een wereld waarin we onze eigen gezondheid beter kunnen beheren en beheersen, waarin patiënten echt mogelijkheden krijgen om de regie te nemen over hun eigen gezondheid.”

Vijf extra gezonde levensjaren voor iedereen in Nederland in 2040. Om bij te dragen aan die ambitie heeft Medical Delta vanmiddag een groot wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg.

Grote impuls

De vijf academische kennisinstellingen in Zuid-Holland investeren gezamenlijk 5 miljoen euro in het programma. De verwachting is dat deze investering in de komende jaren leidt tot een breed programma met een waarde van zeker dertig miljoen euro, om daarmee een grote impuls te geven aan onderzoek naar en ontwikkeling en toepassing van innovatieve zorgtechnologie.

Meer informatie over de dertien onderzoeksprogramma’s is te vinden in het magazine Medical Delta: Technological solutions for tomorrow’s healthcare. Zie daarvoor de website van Medical Delta.

De plenaire delen van de Medical Delta Conference 2019 zijn terug te kijken op Collegerama: klik hier voor meer informatie.

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten

Dotteren bracht een revolutie teweeg in de cardiologie

Prof. dr. Felix Zijlstra zag de interventiecardiologie veranderen, terwijl hij lange en hectische dagen maakte op de katherisatiekamer. Waar hij mensen met een hartinfarct vroeger slechts kon monitoren, redde hij later levens door verstopte vaten zo snel mogelijk te openen. ‘De momenten van een narrow escape blijven me altijd bij.’

Lees meer

Vouchers voor zorgtechnologiebedrijven met financieringsvraagstuk

Vanaf 1 september kunnen zorgtechnologiebedrijven uit Zuid-Holland gebruikmaken van Europese subsidiegelden via Kansen voor West. De vouchers vergoeden tot € 25.000 voor deelname aan een Investor Readiness Programma of tot € 10.000 voor extern advies. De vouchers zijn bedoeld om bedrijven te helpen hun technologische oplossing versneld toe te passen en op te schalen in de gezondheidszorg. Het innovatieprogramma ZorgTech helpt bedrijven bij deze regeling.

Lees meer

Lelie zorggroep helpt structureel meer cliënten dankzij VirtueleThuiszorg

Dankzij de inzet van een totaalpakket aan innovaties in de thuiszorg kan Lelie zorggroep structureel meer cliënten helpen per medewerker. Het aantal cliënten per voltijdbaan (fte) in de thuiszorg steeg van 5,66 in 2020 naar 6,34 in 2021. Dat betekent dat Lelie zorggroep 12 procent meer cliënten kan helpen per fte. Dat blijkt uit de nieuwste rapportage naar het succes van de inzet van VirtueleThuiszorg van de organisatie.

Lees meer