Patiënten die niet voor een dotterbehandeling in aanmerking komen omdat zij een verhoogd risico lopen vanwege hun lichamelijke conditie, kunnen vanaf nu veilig gedotterd worden in het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Daar wordt sinds 26 maart succesvol geopereerd met de hyper moderne hartfunctiepomp. Interventiecardioloog Martin van der Ent legt uit: “Deze pomp neemt tijdelijk de functie van het hart over zodat er meer tijd is om de kransslagader van het hart te behandelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dotterbehandelingen van de kransslagader en van het hart waar vernauwingen in zitten die opgeheven moeten worden om de bloeddoorstroming in de kransslagader weer te herstellen. Met deze pomp kunnen we ernstig zieke patiënten met een slechte lichamelijke conditie beter behandelen.”

Hartpomp redt levens

De impellapomp bestaat uit een buisje en wordt ingebracht via de slagader in de lies. De pomp kan tot maximaal 4 liter bloed per minuut rondpompen. Dankzij de pomp kan de dotterbehandeling veilig plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd door twee interventiecardiologen Peter Smits en Martin van der Ent samen met hun team. Zij zijn uitgebreid opgeleid om veilig te opereren met de nieuwe hartpomp. “Het betreft een complexe procedure die wij als team tot in detail voorbereiden. Deze behandeling kan levens redden bij patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor een dotterbehandeling.” Ook wordt nauw samengewerkt met de collega’s van de afdeling Intensive Care. Patiënten die na de operatie de pomp nog even bij zich moeten dragen worden overgeplaatst naar de afdeling Intensive Care.

Specialistische kennis

Het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de afdeling Cardiologie en houdt zich bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten aan het hart zoals hartfalen, pijn op de borst en hartritmestoornissen. De afdeling is 24/7 open voor de opvang van acute hartpatiënten.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 27 maart 2019

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten
Bloemenweide
LSH010 interview

Online Medical Delta Café 'Vergroening van ziekenhuizen - meer denken of meer doen?'

Ziekenhuizen zijn er om ons gezond te maken, maar dragen onbedoeld bij aan schade aan het milieu. Welke stappen moeten de zorg, bedrijven en wetenschap maken om ziekenhuizen nu echt te vergroenen? Is het een kwestie van doen, of moeten we eerst goed in kaart brengen wat echt werkt? In het Interdisciplinary Thesis Lab ‘Sustainable Hospitals’ van Medical Delta en LDE onderzochten masterstudenten vanuit verschillende studierichtingen de mogelijke oplossingen.

Lees meer
Nieuws

Jongeren haalden tijdens de lockdown mentale steun uit app

Een app waarin jongeren challenges doen en dagelijks invullen hoe ze zich voelen, heeft hen geholpen tijdens de lockdown in coronatijd. Bij de helft van de gebruikers steeg na gebruik hun emotioneel welbevinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Lees meer
Nieuws

Landelijk nu ook aandacht voor opsporing glaucoom door inzet van AI

Rotterdam, 3 juni – Het Algemeen Dagblad besteedt, na een uitgebreid interview met onze oogarts Hans Lemij, nu ook landelijke aandacht aan de vroegtijdige opsporing van glaucoom door de inzet van artificial intelligence (AI).

Lees meer