Patiënten die niet voor een dotterbehandeling in aanmerking komen omdat zij een verhoogd risico lopen vanwege hun lichamelijke conditie, kunnen vanaf nu veilig gedotterd worden in het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Daar wordt sinds 26 maart succesvol geopereerd met de hyper moderne hartfunctiepomp. Interventiecardioloog Martin van der Ent legt uit: “Deze pomp neemt tijdelijk de functie van het hart over zodat er meer tijd is om de kransslagader van het hart te behandelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dotterbehandelingen van de kransslagader en van het hart waar vernauwingen in zitten die opgeheven moeten worden om de bloeddoorstroming in de kransslagader weer te herstellen. Met deze pomp kunnen we ernstig zieke patiënten met een slechte lichamelijke conditie beter behandelen.”

Hartpomp redt levens

De impellapomp bestaat uit een buisje en wordt ingebracht via de slagader in de lies. De pomp kan tot maximaal 4 liter bloed per minuut rondpompen. Dankzij de pomp kan de dotterbehandeling veilig plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd door twee interventiecardiologen Peter Smits en Martin van der Ent samen met hun team. Zij zijn uitgebreid opgeleid om veilig te opereren met de nieuwe hartpomp. “Het betreft een complexe procedure die wij als team tot in detail voorbereiden. Deze behandeling kan levens redden bij patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor een dotterbehandeling.” Ook wordt nauw samengewerkt met de collega’s van de afdeling Intensive Care. Patiënten die na de operatie de pomp nog even bij zich moeten dragen worden overgeplaatst naar de afdeling Intensive Care.

Specialistische kennis

Het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de afdeling Cardiologie en houdt zich bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten aan het hart zoals hartfalen, pijn op de borst en hartritmestoornissen. De afdeling is 24/7 open voor de opvang van acute hartpatiënten.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 27 maart 2019

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten

Studenten werken aan betere bedbel

Studenten zorgtechnologie werken aan een goede manier om de bedbel veiliger en gemakkelijker toegankelijk te maken. Nu nog wordt de bedbel vaak met een paar slagen van de kabel om het bed heen gedraaid. Met als gevolg dat hij vaak per ongeluk afgaat of juist niet goed binnen het bereik van de patient ligt. Dat kon beter, dachten deze studenten.

Lees meer

Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Helen Dowling Instituut.

Lees meer

3 miljoen voor 46 innovatieve Rotterdamse plannen

De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vernieuwend plan voor de stad. Dit jaar alweer voor de achtste keer. Er zijn ruim 275 plannen aangemeld, waarvan er 127 na een coachingtraject een aanvraag hebben ingediend. Daarvan zijn uiteindelijk 46 initiatieven door de onafhankelijke Stadsjury van CityLab010 uitgekozen. Deze plannenmakers ontvangen bij elkaar een startbudget van ruim €3 miljoen.

Lees meer