
Patiënten die niet voor een dotterbehandeling in aanmerking komen omdat zij een verhoogd risico lopen vanwege hun lichamelijke conditie, kunnen vanaf nu veilig gedotterd worden in het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Daar wordt sinds 26 maart succesvol geopereerd met de hyper moderne hartfunctiepomp. Interventiecardioloog Martin van der Ent legt uit: “Deze pomp neemt tijdelijk de functie van het hart over zodat er meer tijd is om de kransslagader van het hart te behandelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dotterbehandelingen van de kransslagader en van het hart waar vernauwingen in zitten die opgeheven moeten worden om de bloeddoorstroming in de kransslagader weer te herstellen. Met deze pomp kunnen we ernstig zieke patiënten met een slechte lichamelijke conditie beter behandelen.”
Hartpomp redt levens
De impellapomp bestaat uit een buisje en wordt ingebracht via de slagader in de lies. De pomp kan tot maximaal 4 liter bloed per minuut rondpompen. Dankzij de pomp kan de dotterbehandeling veilig plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd door twee interventiecardiologen Peter Smits en Martin van der Ent samen met hun team. Zij zijn uitgebreid opgeleid om veilig te opereren met de nieuwe hartpomp. “Het betreft een complexe procedure die wij als team tot in detail voorbereiden. Deze behandeling kan levens redden bij patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor een dotterbehandeling.” Ook wordt nauw samengewerkt met de collega’s van de afdeling Intensive Care. Patiënten die na de operatie de pomp nog even bij zich moeten dragen worden overgeplaatst naar de afdeling Intensive Care.
Specialistische kennis
Het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de afdeling Cardiologie en houdt zich bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten aan het hart zoals hartfalen, pijn op de borst en hartritmestoornissen. De afdeling is 24/7 open voor de opvang van acute hartpatiënten.
Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 27 maart 2019
Meer nieuws.
Alle nieuwsberichtenGALA ondertekend: Meer aandacht voor gezondheid en preventie

Vorige maand ondertekenden het ministerie van VWS, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGD GHOR Nederland het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). In het GALA zijn niet vrijblijvende afspraken gemaakt om de fysieke en mentale gezondheid van inwoners te behouden en bevorderen. Ondertekenaars gaan slimmer samenwerken aan meer gezondheid, preventie en een sterke sociale basis. Deze afspraken moeten bijdragen aan het realiseren van een gezondere generatie in 2040.
Lees meerEen nieuwe fase: Life Sciences & Health 010 warm overgedragen aan Rotterdam Square

Na een succesvolle periode van ruim acht jaar is het netwerk Life Sciences & Health 010 toe aan een nieuwe fase, waarin nog meer groei kan worden gerealiseerd. De activiteiten worden in de komende periode warm overgedragen aan Rotterdam Square, de kwartier makende campusorganisatie voor de nieuwe Erasmus MC Health Tech Campus. In dit artikel lees je meer over deze overgang.
Lees meerEllen Smit: 'Building on the solid foundation of LSH010 with Rotterdam Square'

The activities of Life Sciences & Health 010 (LSH010) will be officially transferred to Rotterdam Square on 22 March 2023. Ellen Smit is director of this new organization. ‘It’s great for Rotterdam to have a permanent place where business, research and education meet physically.’
Lees meer