Meer dan 180 deelnemers, waaronder minstens 40 nieuwe gezichten. Het is volle bak aan het einde van het jaar bij het Netwerk Ontbijt in de Rotterdam Science Tower. De nieuwe deelnemers zijn te herkennen aan de groene kerststerren op hun badges. De aanloop naar de kerst zorgt in combinatie met de interesse van de deelnemers voor een gemoedelijke en feestelijk drukke sfeer. Zowel de deelnemers met als de deelnemers zonder kerstster worden door Caroline Giezeman, van het team Life Sciences and Health 010, hartelijk verwelkomd en begroet. De vers gezette koffie en de heerlijke fruitspiesjes maken de vroege woensdagochtend zichtbaar draagbaarder. Het is slechts 07:00 uur ’s ochtends wanneer de eerste gesprekken plaatsvinden.

NOZI 13 decNOZI 13 dec

Het Virtuele Ziekenhuis I: schaarste

Yvonne Nesselaar trapt af. “Kijk eens naast u, schudt elkaar de hand en verwelkom elkaar!” Nadat alle nieuwe deelnemers door de eerdere deelnemers zijn verwelkomd, neemt Jeroen Kemperman, Senior Manager Strategy, Programmes and Investment van Achmea, het woord over. Hij vertelt over de schaarste op gebied van zorghulpmiddelen in Amerika en India. Ook kaart Jeroen de schaarste aan die Nederland op het moment kent. “De vergrijzing neemt enorm toe. Er zijn 1,3 miljoen 65-plussers die alleenstaand zijn én meerdere aandoeningen hebben. Om deze reden moet het woningaanbod beter ingericht worden, zodat deze mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen.”

NOZI 13 decNOZI 13 dec

Het Virtuele Ziekenhuis II

Ook Paul Berger, Medisch Adviseur en Vaatchirurg bij Zilveren Kruis vertelt over het belang van goede medische hulp thuis. “Uit onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat er veel waarde zit in het bewegen van ziekenhuis naar zorg thuis”, vertelt hij. Hij benoemt de term Fygitaal, een zorgsysteem met zowel fysieke als digitale zorg. Met een filmpje van Mercy Virtual verduidelijkt Paul hoe dit in de praktijk in zijn werking gaat.

NOZI 13 decNOZI 13 dec

Mercy Virtual heeft een speciaal programma opgezet om het leven van mensen thuis te verbeteren. Patiënten ontvangen een Health Kit met een Ipad, een bloeddrukmeter, een weegschaal en een zuurstofmeter. Op deze manier kunnen patiënten zich iedere ochtend zelf thuis meten en kan de data meteen worden doorgespeeld naar de health professionals. Ook kunnen de patiënten bellen met de IPad en zo updates geven over hoe zij zich op dat moment voelen.

Naast de digitale zorg, wordt er minimaal ieder halfjaar een doktersafspraak gepland zodat de health professionals de patiënt echt leren kennen. Deze manier van zorg gaat verder dan alleen het bijhouden van een patiëntendossier en moet ervoor zorgen dat de patiënt weer centraal komt te staan. Wanneer krijgen we dit in Rotterdam #LSH010?!

Life Sciences and Health 010

Volgens Barbara Kathmann, wethouder van Economie, Wijken en kleine kernen, zit de kracht in het verbeteren van de zorg hem in de samenwerking tussen de gemeente, bedrijven, organisaties en instellingen, de Life Sciences and Health sector. “De zorgvraag stijgt snel door vergrijzing, ongezonde leefstijlen en de toename van chronisch zieken. Om tot een antwoord te komen op deze uitdagingen is de samenwerking tussen burgers, onderzoekers, de overheid en ondernemers cruciaal.’’ Niet alleen voor de kwaliteit van leven, maar ook op economisch gebied is de Life Sciences and Health Sector van groot belang. Maar liefst 10% van de werkgelegenheid in Rotterdam komt voort uit deze sector. Barbara legt nadruk op het verder ontwikkelen en versterken van deze sector. “We vinden het belangrijk dat bedrijven in Rotterdam de ruimte en de mogelijkheid hebben om te ondernemen.” Om die reden wordt er de komende jaren verder geïnvesteerd in het aantrekken van bedrijven die passen bij de profielen medtech en medtrade (medische technologie en medische groothandel), wordt er extra aandacht besteed aan de groeibehoeften van gevestigde bedrijven en wordt er onderzocht op welke manier er geïnvesteerd moet gaan worden in het startupklimaat van Rotterdam.

Als afsluiting van haar presentatie bedankt Barbara iedereen die met bloed, zweet en tranen aan de nieuwe website heeft gewerkt van Life Sciences and Health 010. Ze geeft een harde klap tegen de gong en de confetti vliegt de lucht in: de website is gelanceerd.

NOZI 13 decNOZI 13 dec

Er vinden hier en daar nog wat 1-op-1-gesprekken plaats en een aantal bezoekers nemen nog deel aan de EyeOpener, waar de praktijkcase ‘Inspirerende Business Modellen en Samenwerkingen’ wordt besproken onder leiding van Aad de Kool, regiodirecteur Leliezorggroep, en Jan-Willem Hoogeweegen, Directeur Thuishulp Rotterdam. Ook vindt er nog een event van de RotterdamseZorg plaats waar de vijf beste RAATgeverts bekend worden gemaakt. Deze RAATgeverts hebben het beste idee bedacht om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken.

Het volgende Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie staat gepland op woensdag 23 januari 2019 en heeft als thema eHealth. Tijdens het ontbijt vinden de regionale voorrondes voor de Zorginnovatieprijs plaats.

Benieuwd naar het verslag van het Ontbijt van 23 januari? Lees het HIER

Overige Netwerk Ontbijten vinden plaats op:
28 maart 2019
20 juni 2019
12 september 2019
12 december 2019

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten
Nieuws

Innovatie in het Kinderhersenlab: ‘Ik kan heus niet je gedachten lezen’

Het net-geopende Kinderhersenlab ademt convergence, de samenwerking tussen de TU Delft, de EUR en het Erasmus MC. Revalidatieartsen komen in het lab samen met industrieel ontwerpers. Neurologen met masterstudenten. Zo komt de technologische vernuftigheid samen met de kennis van de kliniek.

Lees meer
Nieuws

Healthy Funding VI 19 May

Lees meer
banner
Nieuws

LSH010 Nieuwsbrief I Juni 2022

Robotica in de zorg is nog steeds volop in ontwikkeling. Van chirurgische robots die ingezet worden tijdens operaties om de tremor in de handen van de arts te voorkomen (en al helemaal niet meer lijken op ons ‘standaard-idee van een robot) tot humanoïde en androïde robots in zorginstellingen die ingezet worden om eenzame ouderen gezelschap te houden of vergeetachtige patiënten te herinneren aan hun medicatie.

Lees meer