Nieuw! Toolbox: Hoe start je een leerafdeling?

De instroom van nieuwe zorgprofessionals kan alleen gerealiseerd worden als er voldoende begeleiding in de praktijk gegeven wordt. Juist het vormgeven van begeleiding is voor veel zorgorganisaties een uitdaging. En dat, terwijl de opdracht voor zorgorganisaties om meer op te leiden steeds urgenter wordt. Dat vraagt om anders opleiden in de praktijk, zoals gebeurt op een leerafdeling.

Wat is een leerafdeling?

Op een leerafdeling werken studenten met patiënten en cliënten op een afdeling die helemaal gericht is op het opleiden en begeleiden van studenten naar de beroepspraktijk. De studenten worden ondertussen gecoacht door gediplomeerde werkbegeleiders. Door de interactie met patiënten en cliënten leren de studenten de theorie in de praktijk toe te passen. Ook leren ze sneller en doen ze waardevolle ervaringen op.

Stappenplan

Het inrichten van een leerafdeling is voor zorgorganisaties vaak nieuw terrein. En hoe klein of groot je het ook neerzet. Het vraagt een investering in tijd, kennis, kunde, geld, maar ook zeker om betrokkenheid binnen jouw organisatie. Om organisaties op weg te helpen delen verschillende zorgorganisaties uit onze regio voorbeelden en informatie in de toolbox Hoe start je een leerafdeling?

In deze toolbox word je in 15 stappen meegenomen in het proces om te komen tot een nieuwe leerafdeling in jouw organisatie. Je vindt instrumenten op basis van ‘best practices’ die jou helpen om inspiratie op te doen en draagvlak te creëren. Ook staat het boordevol praktische voorbeelden die je op maat kunt maken en vrijwel direct kunt gebruiken. Allemaal dankzij zorgorganisaties die al aan de slag zijn met een leerafdeling. Zo helpen we elkaar verder en dragen we bij aan het kwalitatief opleiden van toekomstige professionals in de zorg.

Interesse in de Toolbox Hoe start je een leerafdeling?

Vraag de toolbox dan aan via info@derotterdamsezorg.nl

Bron: DeRotterdamseZorg

Datum: 23 december 2022