Opnieuw Dekkerbeurs voor jonge onderzoeker Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab

Dr. Maryam Kavousi (Erasmus MC), onderzoeker bij het Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab, ontvangt een Dekkerbeurs van de Hartstichting voor haar onderzoek naar hartfalen en boezemfibrilleren. Vorig jaar ontving Rohit Kharbanda, promovendus bij het Erasmus MC en onderzoeker binnen het wetenschappelijke programma Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab een van de Dekkerbeurzen.

Arts-epidemioloog Maryam Kavousi doet onderzoek naar de twee meest voorkomende hartziekten: hartfalen en boezemfibrilleren. Kavousi wil bereiken dat deze ziekten eerder worden ontdekt. Ze wil dat artsen meer kunnen doen om deze hartproblemen te voorkomen en patiënten op maat te behandelen.

Samenhang tussen hartziekten

Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd en boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. Het hart klopt onregelmatig, en vaak te snel. Beide aandoeningen zijn nauw verweven met elkaar: de ene aandoening kan een verhoogd risico geven op de andere. Nu worden beide aandoeningen vaak pas ontdekt als het ziekteproces al een tijd aan de gang is en er gezondheidsklachten ontstaan.

Kavousi onderzoekt hoe beide hartziekten in hun beginstadium samenhangen. Ze gaat daarvoor (anonieme) medische gegevens analyseren van tienduizenden mensen. Het gaat om mensen die al meedoen aan meerjarige onderzoeken, waarbij ze bloed afgeven en uitgebreide vragenlijsten invullen. Haar onderzoek moet er toe leiden dat artsen beter weten bij welke patiënten regelmatige controle nodig is om beide hartziekten op tijd te ontdekken.

Dekkerbeurzen

Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 35e keer toegekend. Kavousi ontvangt ruim € 400.000,- over een looptijd van vier jaar voor haar onderzoek.

Bron: Medical Delta
Datum: 23 september 2021