Overzicht coronaversoepelingen Rotterdam

De persconferentie van afgelopen dinsdagavond bracht goed nieuws voor vrijwel alle sectoren. Per 18 februari werd er in 3 stappen een groot aantal versoepelingen doorgevoerd (zie hiervoor ook Rijksoverheid). Vooral op het gebied van horeca en evenementen verandert er een hoop. Hieronder hebben we de belangrijkste informatie voor het Rotterdamse MKB op een rij gezet. Het volledige bericht naar aanleiding van de persconferentie is terug te lezen via Nederland gaat stapsgewijs open (ondernemen010.nl).

Versoepelingen algemeen

Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Eenmaal binnen is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wél verplicht. Voor winkels blijft de doorstroomnorm van 1 bezoeker per 5m2 en het mondkapje gelden. Zij kunnen hun reguliere sluitingstijden aanhouden tot max 01.00 uur.

Vanaf 25 februari gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats. Dat betekent dus dat ook nachtclubs, festivals en evenementen weer opengaan.

Horeca & evenementen

Vanaf 18 februari 2022 mochten alle eet- en drinkgelegenheden open van 5.00 tot 1.00 uur (afhankelijk van de tijden van de exploitatievergunning). Afhalen kan tijdens de reguliere openingstijden. Wel gelden nog de volgende voorwaarden:

 • Het is verplicht om een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs te laten zien vanaf 13 jaar;
 • Voor horecagelegenheden en evenementen met minder dan 500 bezoekers per zelfstandige ruimte (binnen en buiten) vervalt de placeerplicht, het dragen van een mondkapje en de 1,5 meter afstand;
 • Horecagelegenheden en evenementen met meer dan 500 bezoekers per zelfstandige ruimte (binnen en buiten) hebben wel een placeerplicht, maar de capaciteitsbeperking komt te vervallen. Hier is het dragen van een mondkapje verplicht bij verplaatsing.

Vanaf 25 februari komen de meeste regels te vervallen:

 • Reguliere openingstijden van de vergunning zijn dan weer van toepassing
 • Geen mondkapjes meer, de 1,5 meter en coronatoegangsbewijs op plaatsen met minder dan 500 mensen binnen vervalt.
 • Bij horecaondernemingen en evenementen met meer dan 500 bezoekers (per zelfstandige ruimte, binnen) kunnen weer ongeplaceerde activiteiten plaatsvinden, mits er gebruik gemaakt wordt van verplichte testen voor toegang (1G) Ook de (nacht)horeca en poppodia kunnen op deze manier weer open.
 • Er zijn geen beperkingen meer op het organiseren van evenementen in de buitenlucht.
 • Voor locaties (binnen en buiten) waarbij sprake is van doorstroom, zoals op een themamarkt of een kermis geldt bij de inzet van 1G geen maximum aantal personen meer. Vanaf 500 bezoekers geldt wel een mondkapjesplicht bij verplaatsing.

Praktische ondersteuning:

 • Het weekend van 18 t/m 20 februari werden er vanuit de gemeente op centrale plekken nog polsbandjes voor bezoek aan de horeca uitgereikt voor nacontrole van het coronatoegangsbewijs.
 • Vanaf 25 februari is dit niet meer nodig en zal er in plaats daarvan op individueel niveau ondersteuning geboden worden aan ondernemingen die te maken krijgen met de verplichte testen voor toegang (1G)maatregel. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met uw horecagebiedsadviseur.
 • Check ook regelmatig Ondernemen010 voor relevante informatie, nieuws en regelingen die betrekking hebben op het MKB in Rotterdam. Alle informatie voor horecaondernemers is terug te vinden op Horeca in coronatijd – Ondernemen010

Evenementenkraskaart

Voor de horeca is er een speciale evenementenkraskaart ingevoerd. Deze biedt de mogelijkheid om maximaal vijf keer in 2022, gedurende 1 dag hetzelfde kleinschalige evenement (met versterkte muziek) te organiseren op het vergunde terras. Zorg er wel voor dat het evenement minimaal 5 werkdagen van tevoren is aangemeld onder een 0-melding. Meer informatie is te vinden onder evenementenvergunningen.

Wegingsmoment

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Bron: Ondernemen010
Datum: 21 februari 2022