Het Oogziekenhuis combineert al tientallen jaren zeer specialistische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de oogheelkunde. De afgelopen vier jaar heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam samen met het St. Antonius Ziekenhuis en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis de kans gekregen om via het Experiment TopZorg aan te tonen dat het maatschappelijke meerwaarde heeft zeer specialistische zorg en onderzoek ook buiten universitaire ziekenhuizen te bekostigen.

Een hoofddoel was het in kaart brengen en aantonen welke en hoeveel topreferente zorg geleverd wordt. Daarnaast is het leveren van hoogwaardige, topreferente zorg alleen blijvend mogelijk in combinatie met wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt voor verdieping, verbetering van diagnostiek en behandeling en behoud van de beste specialisten.

Een tweede doel was om via TopZorg aan de hiervoor benodigde onderzoeksinfrastructuur bij te dragen: het verhogen van effectiviteit en efficiëntie van de topreferente zorg door onderzoek en ontwikkeling.

Daarnaast wilden we via TopZorg ook de opleiding van AIOS (arts in opleiding tot specialist) en fellows versterken. De opleiding leunt op onze brede en kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg en onze innovatieve manier van denken.

Tot slot realiseren we onze voorbeeldfunctie en bood TopZorg ons de mogelijkheid om nog meer te doen aan kennisoverdracht aan zorgprofessionals, patiënten en andere maatschappelijke partijen.

Het Oogziekenhuis heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om deze doelstellingen te realiseren en is trots op de behaalde resultaten. Het onlangs verschenen evaluatierapport van ESHPM onderstreept dat Het Oogziekenhuis heeft aangetoond een categoraal ziekenhuis te zijn met een essentiële zorg-, onderzoeks-, opleidings- en onderwijsfunctie.

Bron: Het Oogziekenhuis Rotterdam
Datum: 22 januari 2019

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten
Bloemenweide
LSH010 interview

Online Medical Delta Café 'Vergroening van ziekenhuizen - meer denken of meer doen?'

Ziekenhuizen zijn er om ons gezond te maken, maar dragen onbedoeld bij aan schade aan het milieu. Welke stappen moeten de zorg, bedrijven en wetenschap maken om ziekenhuizen nu echt te vergroenen? Is het een kwestie van doen, of moeten we eerst goed in kaart brengen wat echt werkt? In het Interdisciplinary Thesis Lab ‘Sustainable Hospitals’ van Medical Delta en LDE onderzochten masterstudenten vanuit verschillende studierichtingen de mogelijke oplossingen.

Lees meer
Nieuws

Jongeren haalden tijdens de lockdown mentale steun uit app

Een app waarin jongeren challenges doen en dagelijks invullen hoe ze zich voelen, heeft hen geholpen tijdens de lockdown in coronatijd. Bij de helft van de gebruikers steeg na gebruik hun emotioneel welbevinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Lees meer
Nieuws

Landelijk nu ook aandacht voor opsporing glaucoom door inzet van AI

Rotterdam, 3 juni – Het Algemeen Dagblad besteedt, na een uitgebreid interview met onze oogarts Hans Lemij, nu ook landelijke aandacht aan de vroegtijdige opsporing van glaucoom door de inzet van artificial intelligence (AI).

Lees meer