Het Oogziekenhuis combineert al tientallen jaren zeer specialistische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de oogheelkunde. De afgelopen vier jaar heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam samen met het St. Antonius Ziekenhuis en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis de kans gekregen om via het Experiment TopZorg aan te tonen dat het maatschappelijke meerwaarde heeft zeer specialistische zorg en onderzoek ook buiten universitaire ziekenhuizen te bekostigen.

Een hoofddoel was het in kaart brengen en aantonen welke en hoeveel topreferente zorg geleverd wordt. Daarnaast is het leveren van hoogwaardige, topreferente zorg alleen blijvend mogelijk in combinatie met wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt voor verdieping, verbetering van diagnostiek en behandeling en behoud van de beste specialisten.

Een tweede doel was om via TopZorg aan de hiervoor benodigde onderzoeksinfrastructuur bij te dragen: het verhogen van effectiviteit en efficiëntie van de topreferente zorg door onderzoek en ontwikkeling.

Daarnaast wilden we via TopZorg ook de opleiding van AIOS (arts in opleiding tot specialist) en fellows versterken. De opleiding leunt op onze brede en kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg en onze innovatieve manier van denken.

Tot slot realiseren we onze voorbeeldfunctie en bood TopZorg ons de mogelijkheid om nog meer te doen aan kennisoverdracht aan zorgprofessionals, patiënten en andere maatschappelijke partijen.

Het Oogziekenhuis heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om deze doelstellingen te realiseren en is trots op de behaalde resultaten. Het onlangs verschenen evaluatierapport van ESHPM onderstreept dat Het Oogziekenhuis heeft aangetoond een categoraal ziekenhuis te zijn met een essentiële zorg-, onderzoeks-, opleidings- en onderwijsfunctie.

Bron: Het Oogziekenhuis Rotterdam
Datum: 22 januari 2019

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten

Een nieuwe fase: Life Sciences & Health 010 warm overgedragen aan Rotterdam Square

Na een succesvolle periode van ruim acht jaar is het netwerk Life Sciences & Health 010 toe aan een nieuwe fase, waarin nog meer groei kan worden gerealiseerd. De activiteiten worden in de komende periode warm overgedragen aan Rotterdam Square, de kwartier makende campusorganisatie voor de nieuwe Erasmus MC Health Tech Campus. In dit artikel lees je meer over deze overgang.

Lees meer

Ellen Smit: ‘Met Rotterdam Square doorbouwen op stevige basis van LSH010’

De activiteiten van Life Sciences & Health 010 (LSH010) worden op 22 maart 2023 officieel overgedragen aan Rotterdam Square. Ellen Smit is directeur van deze nieuwe organisatie. ‘Het is voor Rotterdam geweldig dat er een vaste plek komt waar bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs elkaar fysiek treffen.’

Lees meer

GALA ondertekend: Meer aandacht voor gezondheid en preventie

Vorige maand ondertekenden het ministerie van VWS, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGD GHOR Nederland het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). In het GALA zijn niet vrijblijvende afspraken gemaakt om de fysieke en mentale gezondheid van inwoners te behouden en bevorderen. Ondertekenaars gaan slimmer samenwerken aan meer gezondheid, preventie en een sterke sociale basis. Deze afspraken moeten bijdragen aan het realiseren van een gezondere generatie in 2040.

Lees meer