Het Oogziekenhuis combineert al tientallen jaren zeer specialistische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de oogheelkunde. De afgelopen vier jaar heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam samen met het St. Antonius Ziekenhuis en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis de kans gekregen om via het Experiment TopZorg aan te tonen dat het maatschappelijke meerwaarde heeft zeer specialistische zorg en onderzoek ook buiten universitaire ziekenhuizen te bekostigen.

Een hoofddoel was het in kaart brengen en aantonen welke en hoeveel topreferente zorg geleverd wordt. Daarnaast is het leveren van hoogwaardige, topreferente zorg alleen blijvend mogelijk in combinatie met wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt voor verdieping, verbetering van diagnostiek en behandeling en behoud van de beste specialisten.

Een tweede doel was om via TopZorg aan de hiervoor benodigde onderzoeksinfrastructuur bij te dragen: het verhogen van effectiviteit en efficiëntie van de topreferente zorg door onderzoek en ontwikkeling.

Daarnaast wilden we via TopZorg ook de opleiding van AIOS (arts in opleiding tot specialist) en fellows versterken. De opleiding leunt op onze brede en kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg en onze innovatieve manier van denken.

Tot slot realiseren we onze voorbeeldfunctie en bood TopZorg ons de mogelijkheid om nog meer te doen aan kennisoverdracht aan zorgprofessionals, patiënten en andere maatschappelijke partijen.

Het Oogziekenhuis heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om deze doelstellingen te realiseren en is trots op de behaalde resultaten. Het onlangs verschenen evaluatierapport van ESHPM onderstreept dat Het Oogziekenhuis heeft aangetoond een categoraal ziekenhuis te zijn met een essentiële zorg-, onderzoeks-, opleidings- en onderwijsfunctie.

Bron: Het Oogziekenhuis Rotterdam
Datum: 22 januari 2019

Meer nieuws.

Alle nieuwsberichten

Health Innovation School 2-daagse

Vorige week kwamen 80 innovators van de Health Innovation School Utrecht en Rotterdam voor het eerst in de geschiedenis van de HIS fysiek met twee regio’s bij elkaar. Op het Landgoed Zonneoord kregen de deelnemers lezingen en workshops van Wim Post, Reon Brand, Beatrijs Voorneman, Janneke Steijns, Netteke Koster, Nadine de Vries, Mark Slager, Waldemar Hogerwaard. Hoewel de ‘persistente problemen’ waar de deelnemers mee aan de slag gaan niet eenvoudig om te buigen zijn, was het opvallend hoeveel energie er is onder de deelnemers. Er werd regio overstijgende samenwerking gezocht, nieuwe vriendschappen gesmeed en ervaringen gedeeld.

Lees meer

Studenten werken aan betere bedbel

Studenten zorgtechnologie werken aan een goede manier om de bedbel veiliger en gemakkelijker toegankelijk te maken. Nu nog wordt de bedbel vaak met een paar slagen van de kabel om het bed heen gedraaid. Met als gevolg dat hij vaak per ongeluk afgaat of juist niet goed binnen het bereik van de patient ligt. Dat kon beter, dachten deze studenten.

Lees meer

Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Helen Dowling Instituut.

Lees meer