“Patiënten raken soms zo gemotiveerd, dat we hen op een gegeven moment moeten vragen om even te stoppen”

Of het nu gaat om revalidatie na een hartinfarct of om cognitieve therapie voor gedragsverandering: revalideren is een intensief proces, dat veel energie vraagt. Vanuit het wetenschappelijke programma Medical Delta: Improving Mobility with Technology is dr. ir. Bram Onneweer linking pin tussen Rijndam, TU Delft en Erasmus MC. Hij adviseert in die rol over technologie en koppelt onderzoeksprojecten aan  therapeuten en patiënten van Rijndam, om uiteindelijk (te helpen) producten te ontwikkelen die in de praktijk inzetbaar zijn.

Dit interview is het vierde in een reeks interviews met door Medical Delta gefinancierde PhD-studenten en postdoc onderzoekers. Bram’s postdoc positie wordt gefinancierd vanuit het wetenschappelijke programma Medical Delta: Improving Mobility with Technology.

Waar werk je op dit moment aan?

Ik begeleid en ondersteun innovatietrajecten in de zorgpraktijk. Ik zorg ervoor dat we de juiste vragen aanpakken en dat we dat doen met de juiste partners. Zo ben ik bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van het gebruik van SenseGlove bij handrevalidatie. SenseGlove is een handschoen waarmee het mogelijk is om te interacteren met voorwerpen in een virtuele omgeving. Mensen die revalideren na een herseninfarct of beroerte, kunnen met de handschoen op een veilige en uitdagende manier handbewegingen oefenen. Dit project is gestart vanuit een zorgvraag, maar ook om alle ontwikkelingsstappen te doorlopen en daarmee te leren hoe innoveren in de revalidatiesector gaat.

Met CleVR, het bedrijf dat de Virtual Reality omgeving ontwierp voor het SenseGlove project, werk ik ook aan cognitieve gedragstherapie in VR. Denk hierbij aan rollenspellen en situatie-specifieke oefeningen. Zij ontwikkelden bijboorbeeld een virtuele supermarkt voor mensen die het eng vinden om naar de winkel te gaan, zodat zij daarmee kunnen oefenen. Deze therapie wordt al ingezet in de GGZ. Samen met CleVR willen we dat bestaande systeem nu ook geschikt maken voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. De therapeut kan de omgeving zo uitdagend mogelijk maken voor de patiënt, door bijvoorbeeld van tevoren te kiezen hoeveel klanten er in de supermarkt rondlopen.

Lees hier verder over het interview met Bram Onneweer.

Bron: Medical Delta

Datum: 19 januari 2023

Foto Guido Benschop