De Rotterdam Afasie Therapie Studie (RATS) groep krijgt een internationale prijs voor haar bijdrage aan het vakgebied van de Afasiologie: de Robin Tavistock Award 2019. Deze wordt jaarlijks toegekend aan clinici en researchers die met hun werk wereldwijd invloed hebben gehad op het vakgebied en – belangrijker nog – op het leven van mensen met afasie.

De Award wordt toegekend aan de gehele multidisciplinaire groep en zal later dit jaar worden uitgereikt aan de klinisch linguïsten Evy Visch-Brink van het Erasmus MC Rotterdam en Mieke van de Sandt van Rijndam revalidatie. De Rotterdamse groep heeft gewerkt aan de ontwikkeling van tests en therapieprogramma’s voor afasie en het therapie-effect getoetst in klinische trials.

De Award is genoemd naar Robin Tavistock (1940-2003), de 14e Hertog van Bedford (UK), die op 48-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg met als gevolg een ernstige afasie. In 1992 heeft hij The Tavistock Trust for Aphasia opgericht, met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen met afasie, hun naasten en zorgverleners.

Het zal de eerste keer zijn dat de Award in Europa buiten de UK wordt toegekend. De Award is eerder verleend aan onder meer Nina Simmons-Mackie (USA), Marian Brady (UK), Linda Worrall (AUS), David Howard (UK), Pam Enderby (UK) en The Aphasia Institute (CA).

Bron: Avasie Net
Datum: 15 mei 2019