Het Rotterdamse bedrijf Sairopa – bestuurd door Dharminder Chahal - ontvangt miljoeneninvestering van het Amerikaanse Exelixis.

Het voormalige biotechbedrijf BioNovion uit Oss heeft onder een nieuwe naam een miljoenendeal gesloten met het Amerikaanse farma- en biotechconcern Exelixis. De Amerikanen betalen $40 mln voor een optie op het eigendomsrecht van een experimenteel kankermedicijn dat oorspronkelijk afkomstig is van BioNovion. Het is een van de grootste deals dit jaar voor een Nederlands biotechbedrijf.

BioNovion staakte ruim twee jaar geleden zijn activiteiten, maar maakte vervolgens een gedeeltelijke doorstart onder de nieuwe naam Sairopa. Die doorstart is mogelijk gemaakt door Aat van Herk, een Rotterdamse vastgoedondernemer die veel investeert in de ontwikkelingen van geneesmiddelen. Van Herk stak vorig jaar €17,5 mln in Sairopa en benoemde Dharminder Chahal tot managing director.

Minder deals in biotech

‘We hebben de belangrijke medicijnen van BioNovion kunnen redden en dat is natuurlijk prachtig’, zegt Chahal. Dat Exelixis nu instapt, was volgens hem niet vanzelfsprekend, aangezien het aantal deals in de biotech sterk is teruggelopen, net als de omvang van die deals. Financiers zijn voorzichtiger, wat ook terug te zien is in de sterk gedaalde beurskoersen van veel bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1456806/opvolger-van-biotechbedrijf-bionovion-sluit-deal-van-40-mln-fkk2ca4gOA6I

Lees het persbericht: https://www.sairopa.com/exelixis-and-sairopa-establish-exclusive-clinical-development-collaborationand-option-agreement-to-develop-adu-1805-a-potentially-best-in-classmonoclonal-antibody-targeting-sirpa/