Op donderdagochtend 11 februari 2021 vond de Rotterdamse Digitale eHealth Safari plaats. Een geslaagde eHealth ochtend met maar liefst 220 deelnemers, 17 sprekers en 4 break out sessies!

Tijdens de safari zijn we ingegaan op de vele SET, PreSET, Covid-19 SET en de DigiDeal010 subsidies die Rotterdam ontvangen heeft, in totaal gaat het om 4 miljoen euro. Hoe en waar wordt dit geld besteed? En hoe zorgen we ervoor dat we geen dingen dubbel gaan doen en geen dingen vergeten? We hebben geleerd wie waarmee bezig is en hoe we kunnen samenwerken op weg naar eHealth voor iedere Rotterdammer. De moderator van deze ochtend was Marianne van den Anker.

Beeldbellen met de huisarts

De officiële aftrap van de Rotterdamse eHealth Dag werd gedaan door Wethouder Sven de Langen. “Ik zie in de stad heel veel vormen van digitale ondersteuning en ik ben heel erg benieuwd wat er nog meer kan en hoe Rotterdammers daarvan kunnen profiteren,” aldus Wethouder Sven de Langen. Het project Beeldbellen met de Huisarts in Rotterdam werd door de Wethouder samen met huisarts Matthijs van der Poel, van Huisartsenteam van der Poel en patiënt Marjan Blümer gelanceerd. “Toen corona in Nederland arriveerde, was er paniek op de huisartsenpost. Toen dachten wij, kunnen we niet gaan beeldbellen met patiënten? De hele wereld doet het, alleen de zorg nog niet” vertelde Matthijs van der Poel. Hij is heel dankbaar dat Jan Pons van de Rotterdam eHealth Agenda en Huisarts David Oei dit mogelijk hebben gemaakt. “Ik ben blij dat we tegenwoordig kunnen beeldbellen” vertelde patiënt Marjan Blümer.

Beeldbellen met de huisarts lancering

Stip op de horizon

Joyce van der Niet sprak over de Regionale Transitie Agenda en belichtte de stip op de horizon in 2030. “We willen graag elkaars stippen op de horizon koppelen en met elkaar de wegen in kaart te brengen. Want als we zo doorgaan, zullen de zorgkosten verdubbelen in 2040. Wat we met elkaar moeten doen om dit scenario te voorkomen, is de mooie initiatieven die we hebben in Rotterdam, aan elkaar verbinden. Samen kunnen we veel verder komen” aldus Joyce van der Niet.

Joyce van der Niet sprak over de Regionale Transitie Agenda en belichtte de stip op de horizon in 2030.

Na de korte toelichting over de Regionale Transitie Agenda vond de eHealth talkshow met Jan Pons (Rotterdam eHealth Agenda – thema techniek), Robert Waterreus (Zorgimpuls – thema samenwerking), Jacqueline Stuurstraat (deRotterdamseZorg – thema zorgprofessionals) en Oscar Papa (WIN010 – thema preventie), plaats. “We kijken met elkaar hoe we verder kunnen komen naar de stip op de horizon, daar kijk ik erg naar uit,” aldus Robert Waterreus. Jacqueline Stuurstraat belichtte dat de zorgvraag enorm toeneemt en dat het aantal medewerkers daar niet in mee groeit. “De arbeidsmarkt dwingt ons om anders te denken, de zorgvraag te verlagen en het digitaal veel beter te gaan inrichten” aldus Jacqueline Stuurstraat. “Digitalisering helpt onze maatschappij en de zorg verder” vertelde Jan Pons. “Voor ons is het belangrijk om de Rotterdammers bij digitalisering te betrekken, anders wordt het geen succes” vertelde Oscar Papa.

eHealth talkshow plaats met Jan Pons van Rotterdam eHealth Agenda (thema techniek), Robert Waterreus van Zorgimpuls

Pitches van subsidieontvangers 

Uiteraard konden deelnemers weer aanschuiven bij verschillende break-out sessies met korte pitches van de subsidieontvangers. De thema’s bestonden uit:

Wildcard en winnaar Regionale Zorginnovatieprijs collage met winnaars

Wildcard en winnaar Regionale Zorginnovatieprijs

Tenslotte werd de wildcard en winnaar van de Regionale winnaar van de Regionale Zorginnovatieprijs bekendgemaakt door Gertine van der Vliet, directeur van Medical Delta. Medical Delta is een samenwerking tussen de kennisinstellingen; Erasmus MC, LUMC, Erasmus Universiteit, TU Delft, Leiden Universiteit en vier hogescholen. Zij werken samen aan technologische oplossingen voor de zorg.

‘LorAIne’, een oplossing van het in Rijswijk gevestigde Annovating, sleepte vanuit Zuid-Holland een wildcardnominatie in de wacht. LorAIne past machine learning toe om met behulp van data van fitness trackers in een vroeg stadium hartritmestoornissen op te sporen. 

Cue2Walk is uitgeroepen tot winnaar van de Zorginnovatieprijs regio Zuid-Holland. Het Haagse bedrijf ontwikkelde een slim draagbaar apparaat dat Parkinsonpatiënten een seintje geeft (een ‘cue’) wanneer zij als het ware ‘bevroren’ komen te staan. Cue2Walk dingt op 11 maart mee naar de Nationale Zorginnovatieprijs van Health~Holland. 

wordcloud Rotterdamse Digitale eHealth Safari 11 februari 2021

“Allereerst mijn complimenten voor de leuke en energieke manier van presenteren. Ik vond het een inspirerend event. Ik hecht waarde aan de nieuwe inzichten.”

“Zoveel verschillende initiatieven en bieden van mogelijkheden op het gebied van gezondheid.”

Heeft u het digitale event gemist? U kunt de Rotterdamse Digitale eHealth Safari hier terugkijken! Klik rechtsboven op ‘Bekijk de recording’.