Studenten werken aan betere bedbel

Studenten zorgtechnologie werken aan een goede manier om de bedbel veiliger en gemakkelijker toegankelijk te maken. Nu nog wordt de bedbel vaak met een paar slagen van de kabel om het bed heen gedraaid. Met als gevolg dat hij vaak per ongeluk afgaat of juist niet goed binnen het bereik van de patient ligt. Dat kon beter, dachten deze studenten.

Nieuwe bedbel voor veiligere patiëntenzorg

Voor veel mensen een bekend plaatje: de (patiënten)bel die met een paar slagen om het bedhek vast wordt gezet. Regelmatig valt de bel of komt hij knel te zitten waardoor het alarm afgaat. Patiënten kunnen daarnaast de bel vaak niet goed bedienen, omdat ze er niet bij kunnen. Typisch een probleem om samen met Create4Care van het Erasmusmc en studenten zorgtechnologie op te pakken. Create4Care helpt praktijkproblemen op te lossen door slimme technische innovaties. Hierbij draagt Create4Care bij aan veiligere patiëntenzorg en een verbetering van het arbeidsproces voor medewerkers.

Het hierboven omschreven probleem speelt niet alleen bij ons, maar ook in het Erasmus MC en het Ikazia ziekenhuis. De studenten zorgtechnologie hebben een aantal ontwerpen gemaakt en de betrokken instellingen bezocht. Daar zijn een paar prototypes uitgekomen. Het favoriete ontwerp gaat nu verder ontwikkeld worden met een toevoeging voor de kabel, zodat de alarmbel er niet kan uitvallen.

Voor de kerstvakantie komen de studenten met een verder verbeterde versie. Het doel is om daarna een professioneel model te 3D printen dat geëvalueerd kan worden in de praktijk. Dit zal waarschijnlijk begin volgend jaar plaatsvinden.

Bron: Rijndam Revalidatie

Datum: 24 november 2022