Virtueel LSH010 Ontbijt: 24 september 2020

Het LSH010 Ontbijt stimuleert innovatie en samenwerking in de Rotterdamse life sciences & health-sector. De netwerkbijeenkomst vindt tenminste vier keer per jaar plaats. De presentatie van een succesvolle case, vooraf te initiëren een-op-een-ontmoetingen én een lekker en gezond ontbijt zijn vaste onderdelen van het ontbijt.Cartoon strips LSH010 ontbijt 24 september

Op 24 september vond het tweede virtuele netwerkontbijt op de prachtige en gastvrije locatie Spark Design & Innovation in Rotterdam plaats. Thema: Virtual Reality in de zorg. Met meer dan 140 virtuele deelnemers, demo’s en presentaties van Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC en pitches van diverse Virtual Reality start ups was het een zeer geslaagd ontbijt met vele leuke en leerzame momenten!

LSH010 Health Technology Innovation Ecosystem – Barbara Kathmann

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om economische ontwikkeling binnen deze sector te stimuleren en ervoor te zorgen dat ondernemerschap in de stad en regio kan floreren. Om beter inzicht te krijgen in het Rotterdamse ecosysteem in de Life Sciences & Health sector, is het LSH010-ecosysteem in beeld gebracht. Barbara Kathmann, wethouder Economie, Wijken en kleine kernen, lanceerde het LSH010 ecosysteemdiagram tijdens het ontbijt. Barbara Kathmann: “Innovaties in de zorg zijn ontzettend belangrijk.” Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.

LSH010-ecosysteem wordt gelanceerd door Barbara Kathmann, wethouder Economie, Wijken en kleine kernen

“Wij geloven dat VR kan bijdragen aan veranderingen in de zorg” – Harry Kotey, Maasstad Ziekenhuis

Harry Kotey, innovatiemanager bij het Maasstad Ziekenhuis, gaf een inkijkje in hoe Virtual Reality bij het Maasstad ziekenhuis pijn-en angstvermindering, zorg op afstand en het opleiden van zorgprofessionals wordt ingezet. En tijdens de realtime en virtuele demo gegeven door Floris van der Breggen van SyncVR werden de virtuele ontbijtgasten meegezogen in hoe virtual reality bij kan dragen aan veranderingen in de zorg. Bekijk hier de presentatie.

Harry Kotey, innovatiemanager Maasstad Ziekenhuis heeft de mogelijkheden van VR in de zorg gepresenteerd

Het behandelen van post intensive care syndroom dr. Michel van Genderen en dr. Eva Klijn – Erasmus MC

Bij het Erasmus MC wordt Virtual Reality ingezet bij de behandeling van het post intensive care syndroom bij patiënten. Zo vertelden Michel van Genderen en Eva Klijn hoe een behandeling in VR kan helpen bij het verwerken van psychische trauma’s bij patiënten die op de IC hebben gelegen. Daarnaast wordt VR bij het Erasmus MC ook ingezet bij het onderwijs. Bekijk hier de presentatie.

LSH010 ontbijt 24 september

VR pitchers

CorpusVR/InMotionVR Pitch – Kiki Coppelmans

“Wij hebben CorpusVR gecreëerd vanuit de missie om mensen fysiek en mentaal spelenderwijs weer in beweging te krijgen, maar vooral te houden”. – Kiki Coppelmans, Co-founder InMotionVR.

Hiernaast zijn er VR pitches gegeven door Freek Teunen en Jason van Eunen van Playground VR, Detlef LeGrand van VRmaster, Health Innovation School, Amir Bozorgzadeh van Virtuelap en Jan Schipper van Maya VR.LSH010 ontbijt 24 september

Robert Barnhoorn van Spark Design & Innovation vertelde over de kracht van Virtual Reality en hoe hij VR gebruikt bij de ontwikkeling van innovatieve zorgproducten, zoals zorgrobot LEA, om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen en beveiligingsrobot Sam. Robert Barnhoorn: “Dit zijn zorginnovaties die veel impact hebben op de maatschappij”. Meer weten over Robert Barnhoorn en Spark Design & Innovation? Lees het LSH010 interview.

LSH010 ontbijt 24 september

LSH010 highlights

Caroline Giezeman projectmanager LSH010 van de gemeente Rotterdam informeerde ons over de LSH010 highlights. Ze vertelde over het Holland US bridge. Ook vertelde ze ons over SimCair, self-inflating pressure care technology. De uitvinder van SimCair, Patrick Noel Daly,  ontwierp het product eerst voor patiënten in ziekenhuizen, maar met de impact van het Coronavirus besloot hij een uitvoering te ontwerpen voor thuis, residentieel, hotel, resorts, enz. Ook besteedde Caroline Giezeman aandacht aan het LSH010 ecosysteemdiagram. Bekijk hier de presentatie.

LSH010 ontbijt 24 september

Smartsessies

Na afloop van dit ontbijt konden de gasten deelnemen aan diverse smartsessies.

Smartsessie 1. Opleiden van werknemers in de zorg in VR – VRmaster

Zorgmedewerkers hebben jammer genoeg steeds vaker te maken met agressie. VRmaster gaf voorbeelden over hoe VR eenvoudig en betaalbaar kan worden ingezet bij het opleiden van medewerkers. Ook gaven zij een demo waarbij deelnemers een virtuele ruimte bezoeken en zo kunnen oefenen om met gevaarlijke of agressieve situaties om te gaan.

Smartsessie 2. Hoe implementeer je VR succesvol in de zorg? – Playground VR

Freek Teunen en Jason van Eunen van Playground VR hebben onderzocht hoe VR succesvol geïmplementeerd kan worden in de zorg. Zij deelden eigen lessons learned en die vanuit ervaringen die zij afgelopen jaren hebben verzameld van tientallen zorgprofessionals en VR-bedrijven.

Smartsessie 3. Aanpak van de 10 wicked problems in Rotterdam en impact maken met zorginnovaties. Health Innovation School Rotterdam & deRotterdamseZorg

Tijdens de smartsessies gingen deelnemers in gesprek met deelnemers van de Health Innovation School Rotterdam & deRotterdamseZorg en de winnaars van de campagne Word VerN!EUWert over hun ervaring met innoveren in de praktijk.

“Wat een succes vanochtend. Mooi te zien dat echte professionals zich hiervoor hadden aangemeld. “

Cartoon strips LSH010 ontbijt 24 september

NEXT EVENTS

Houd onze website in de gaten voor nieuwe updates.

Datum: 28 september 2020