De overheid heeft 6 investeringsfondsen gevonden die aanhaken op de verhoogde Seed Capital-regeling voor vroegefase-startups. Met het ABP stapt voor het eerst ook een pensioenfonds in.

Nederlandse startups die nog in de concept-fase zitten kunnen vanaf nu een beroep doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal, verdeeld over zes nieuwe investeringsfondsen. Van dat bedrag is 32 miljoen euro afkomstig uit de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De overheid verhoogde in april het Seed Capital-budget als onderdeel van het coronasteunpakket voor bedrijven.

EZK schreef daarna een tender uit voor private investeerders, wiens inleg de overheid met de Seed Capital-regeling verdubbelt. Want startups ‘zetten Nederland op de wereldkaart met hun nieuwe producten en diensten, en zorgen zo voor inkomsten en banen’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Zij is ook blij dat de fondsen ‘meegroeien met deze tijd’. ‘Dat zie ik bijvoorbeeld aan het Borskifonds, dat zich richt op vrouwelijk ondernemerschap.’

Datum: 27 oktober

Bron: Sprout