Delftse uitvinding krijgt tweede kans na faillissement

Hun zorgrobot Lea was zo veelbelovend dat investeerders er miljoenen in staken. Het bedrijf van Maja Rudinac en Pieter Jonker ging dan ook een mooie toekomst tegemoet. Toch ging het vorig jaar failliet. Lea krijgt echter een nieuwe kans: als coronarobot.

Rudinac, die in 2019 werd verkozen tot Ingenieur van het Jaar, studeerde elektrotechniek met een specialisatie in artificial intelligence (AI) in het voormalige Joegoslavië. Hoogleraar Pieter Jonker van de TU Delft zag potentie in de studente en vroeg haar voor een promotieplek in het robotica-instituut van de Delftse universiteit. Samen met hem begon ze 5 jaar geleden de start-up Robot Care Systems en ontwikkelden ze zorgrobot Lea.

Deze robot ziet er een beetje uit als een soort rollator. Maar déze ‘rollator’ kan uit zichzelf bewegen en denken. ,,Hij komt zelfstandig naar je toe en berekent vervolgens hoe je het beste kan lopen. Hij berekent de balans van de patiënt, zodat die niet voorover of achterover valt”, legt Rudinac uit.

Nieuwe robots

Het faillissement was een enorme klap voor Rudinac en Jonker. Toch besloten ze niet bij de pakken neer te gaan zitten. Jonker heeft een nieuw bedrijf opgezet dat surveillancerobots bouwt. Ook bouwt hij robots die ingezet kunnen worden tegen het coronavirus. De eerste kan binnen een half uur een kamer desinfecteren waar iemand met corona heeft gelegen.

Met name verzorgingshuizen zouden volgens Jonker veel baat hebben bij deze robots. ,,We weten dat er een tweede golf komt en een volgende, en het virus kan ieder jaar de kop opsteken. Dus er is veel vraag naar. Mensen willen er zeker van zijn dat een ruimte helemaal ontsmet is. Dat geldt ook voor hotelkamers. De robot rijdt een half uurtje rond in een kamer, en dan is die helemaal schoon.”

De tweede coronarobot die hij bouwt, kan binnen enkele minuten zien of mensen symptomen van corona vertonen. Deze robot zou onder meer kunnen worden gebruikt in openbare gebouwen, distributiecentra of winkelcentra. De techniek in de coronarobots is voor een groot deel dezelfde als die in Lea.

Ook Rudinac heeft niet stilgezeten en zet zich nog steeds in voor zorg aan ouderen, maar dan met andere slimme apparatuur. Ze haalde een bedrijf uit Silicon Valley (Caspar) naar ons land dat senioren met slimme technieken in huis helpt.

Die technieken kunnen volgens haar ook worden ingezet in zorgcentra om te voorkomen dat ouderen besmet raken of anderen besmetten. Alles kan in principe handsfree worden geregeld, legt ze uit. ,,Denk aan een smart home waarin verlichting, gordijnen en temperatuur automatisch geregeld kunnen worden. Maar belangrijker nog is dat wij met onze technieken kunnen waarschuwen wanneer iets niet goed gaat met de bewoners. Je ziet dat een groot aantal problemen in verpleeg- en verzorgingshuizen hiermee te maken heeft. Met onze techniek kan je veel van die problemen voorkomen.”

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Topics
Datum: 4 mei 2020